Κωνσταντίνος Χριζόπουλος | Ο πιλότος που σκοτώθηκε με το αεροπλάνο του στη Παραμυθιά

Με ενα Gloster Gladiator Mk I/Mk II επιστρέφοντας από διατεταγμένη αποστολή αναχαιτίσεως εχθρικών αεροσκαφών

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι μια ευκαιρία για μια αναδρομή στο παρελθόν τότε που οι Έλληνες είπαν το ΌΧΙ στον Άξονα δίνοντας το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας. Στον άνισο αυτό αγώνα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έδωσαν μια βροντερή απάντηση, στη διάρκεια του ελληνο-ιταλο-γερμανικού πολέμου, με την αυτοθυσία τόσο των στελεχών τους όσο και των τότε υπηρετούντων σε αυτές με τη βοήθεια πάντα των Ελλήνων και Ελληνίδων.

Μακρύς και ο κατάλογος των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του καθήκοντος.  51 Αεροπόροι απο αυτούς, οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο λεύκωμα των βετεράνων αεροπόρων, δεν επέστρεψαν

Αναμεσά τους ο Αρχισμηνίας Κωνσταντίνος Χριζόπουλος του Παύλου, που κατά την διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης λίγα χιλιόμετρα βορειανατολικά της Παραμυθιάς, το αεροσκάφος έπιασε φωτιά και απανθρακώθηκε.

Το αεροσκάφος του ήταν ενα Gloster Gladiator Mk I/Mk II και το περιστατικό διαδραματίστηκε στις 23 Φεβρουάριο 1941, οταν επιστρέφοντας από διατεταγμένη αποστολή αναχαιτίσεως εχθρικών αεροσκαφών με την 21η Μοίρα Διώξεως στην οποία ανήκε, αναγκάστηκε λόγω τραυματισμού του να προσγειώσει ανωμάλως.

Γεννήθηκε το 1918 στην Αθήνα και το Σεπτέμβριο του 1936 εισήλθε στο Τμήμα Υπαξιωματικών Χειριστών της Σχολή Αεροπορίας. Αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 1938 με τον βαθμό του Σμηνία χειριστή.

Όταν σκοτώθηκε στη Παραμυθιά ήταν 22 ετών.



In this article

Join the Conversation