Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος | “Ο βράχος του Σουλίου αποτελεί πηγή εμπνεύσεως για κάθε Ορθόδοξο Έλληνα”

"Τα διδάγματα από την ιστορία του Σουλίου πρέπει να γίνουν γνωστά και στις νεότερες γενιές"

Σε μήνυμά του προς ημερίδα, που έγινε σχετικά πρόσφατα, περί του αγίου Κοσμά του Αιτωλού και των ηρωικών αγώνων των Σουλιωτών για την ελευθερία, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τον ηρωισμό, που ξεπήδησε από τα κακοτράχαλα όρη του Σουλίου και στην ουσία ήταν ο προάγγελος του ξεσηκωμού, αλλά εκδηλώθηκε και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

Επεσήμανε ειδικότερα: “…Αυτό ο βράχος (σ.σ.: του Σουλίου) στα ορεινά της Ηπείρου, με τους αγέρωχους πολεμιστές και τις εξ ίσου μαχητικές γυναίκες, αποτελεί πηγή εμπνεύσεως για κάθε Ορθόδοξο Έλληνα. Οι αδιάκοπες μάχες των Σουλιωτών κατά του Αλή πασά, τα δημοτικά τραγούδια για τις γυναίκες των Τζαβελλαίων και των Μποτσαραίων, η ανατίναξη του καλόγηρου Σαμουήλ στο Κούγκι, αυτά και άλλα πολλά διδάγματα από την ιστορία του Σουλίου πρέπει να γίνουν γνωστά και στις νεότερες γενιές”.

Πράγματι η ιστορία του Σουλίου, που δεν διδάσκεται πλέον στα σχολεία, μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τα μέλλοντα, γι’ αυτό η αιμάτινη ψυχική παρακαταθήκη, που μας άφησαν, ως σπουδαία κληρονομιά, οι γενναίοι και αδάμαστοι Σουλιώτες, δεν πρέπει να χαθεί.

H.M



In this article

Join the Conversation