Το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Θεσπρωτίας για την την αναβολή του συνεδρίου της ομοσπονδίας

Ανακοίνωση

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας καταγγέλλει την αναβολή του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), που ήταν να διεξαχθεί το σαββατοκύριακο 30 – 31 Οκτώβρη.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, ενώ είχαν προγραμματιστεί με αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Ομοσπονδίας, αναβλήθηκαν την τελευταία στιγμή μετά από την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από την παράταξη «ΕΝΕΡΓΑ» (ΠΑΣΚΕ).

Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ(ΕΝΕΡΓΑ), επιδίωξε όλο το προηγούμενο διάστημα να μην οργανωθεί πραγματικό Συνέδριο με ζωντανή συζήτηση και συμμετοχή των αντιπροσώπων των σωματείων, αλλά να αντικατασταθεί από ηλεκτρονικές διαδικασίες και ανάλογη ψηφοφορία, χωρίς καμία διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων.
Όταν οι επιδιώξεις της δεν έγιναν πράξη, επέλεξε να τινάξει στον αέρα το Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Οι συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων ανέκαθεν ήταν στο στόχαστρο των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας. Χτυπώντας τη συνδικαλιστική δράση και τους πρωτοπόρους εργάτες, προσπαθούσαν και προσπαθούν να τελειώσουν με τα εργατικά δικαιώματα, να κυριαρχήσει η φίμωση και ο φόβος στους εργαζόμενους. Οι ανατροπές που έφερε ο πρόσφατος νόμος – έκτρωμα του Χατζηδάκη, η κατάργηση του 8ωρου και του σταθερού ημερήσιου χρόνου, η απληρωσιά, οι ανατιμήσεις στο νερό , στο ρεύμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων κ.τ.λ. , για να θεμελιωθούν καλύτερα προϋποθέτουν μηδενικές αντιστάσεις, σωματεία που ελέγχονται από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις, καρικατούρες συλλογικών συζητήσεων, ηλεκτρονικές διαδικασίες και φακελωμένους συνδικαλιστές.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του σωματείου μας και άλλοι ακόμα αντιπρόσωποι, που βρεθήκαμε το πρωί του Σαββάτου στο χώρο όπου θα πραγματοποιούταν το Συνέδριο, θέλαμε και συνεχίζουμε να θέλουμε ένα συνέδριο που να πατάει στα πραγματικά ζητήματα που μας αφορούν. Ενάντια στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, στις κάθε είδους ατομικές συμβάσεις, ακόμα και τις συμβάσεις μια μέρας, στις δοκιμαστικές περιόδους χωρίς δικαιώματα, στα κακοπληρωμένα ωρομίσθια, στις εκατοντάδες απλήρωτες υπερωρίες, στη συνεχή εναλλαγή βάρδιας, τετράωροι που δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα αλλά πληρώνονται και ασφαλίζονται για λιγότερο, στην έλλειψη μέτρων ασφαλείας και άλλα πολλά που οδηγούν πολλές φορές σε εργατικά ατυχήματα.

Γιατί το βασικό ζήτημα συνάδελφοι είναι ότι ένα Συνέδριο τέτοιου επιπέδου πρέπει να ‘έχει ματιά’ στα πραγματικά προβλήματα που καίνε τους εργαζόμενους (όπως λ.χ η ακρίβεια, η εργασιακή ανασφάλεια, τα άθλια ωράρια, η απληρωσιά και τόσα άλλα), να συζητιούνται αυτά και να μπαίνει στόχος πώς θα στηριχθούν, τι δράσεις θα κάνουμε, πώς θα ενισχύσουμε την οργάνωση μας ως απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, πώς θα αποκρούσουμε στη ζωή το νόμο Χατζηδάκη και κάθε άλλο αντιλαϊκό νόμο, πώς θα διεκδικήσουμε τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών μας.

Γι’ αυτό οι παραπάνω μεθοδεύσεις όχι μόνο δε βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά δημιουργούν μια διαλυτική κατάσταση που απομακρύνει τους εργαζόμενους από τα Σωματεία τους και την Ομοσπονδία.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας καλεί τους εργαζόμενους, να καταδικάσουν τέτοιες μεθοδεύσεις και πρακτικές, να συμμετέχουν στη ζωή και στη δράση του σωματείου. Να συμβάλουν στο να γίνει πιο μαζικό, πιο δυνατό, ικανό να παλεύει πιο αποτελεσματικά για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Για μια ζωή που μας αξίζει.

Δίνουμε τη μάχη για να γίνει το συνέδριο και θα δώσουμε το παρών στις νέες ημερομηνίες που συλλογικά θα αποφασιστούν.

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής να εμπιστευθούνε τη δύναμή τους και να μαζικοποιήσουν το Σωματείο τους, να ενισχυθούν οι συλλογικές διαδικασίες και η αλληλεγγύη. Αυτή είναι η μόνη απάντηση στη διαλυτική κατάσταση και στην απομόνωση που κάποιοι θέλουν να επιφέρουν.
Συναντιόμαστε τις επόμενες ημέρες στο δρόμο του αγώνα.

Στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας την Πέμπτη 4 Νοέμβρη, στις 6:00μ.μ, στη πλατεία Δημαρχείου.

Στο Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο, την Τετάρτη 10 Νοέμβρη, στις 6:00μ.μ, στα Γιάννενα.In this article

Join the Conversation