Το ΜΛ ΚΚΕ Θεσπρωτίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ανακοίνωση

Συμπληρώνονται φέτος 48 χρόνια από τη μεγάλη αντιϊμπεριαλιστική εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκίνητη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία. Ο ξεσηκωμός του Νοέμβρη΄73 αποτέλεσε την κορυφαία αντιφασιστική-αντιιμπεριαλιστική πάλη ενάντια στο φασιστικό καθεστώς, το οποίο θα κατέρρεε λίγους μήνες αργότερα κάτω από το βάρος του ασίγαστου λαϊκού αγώνα και του προδοτικού πραξικοπήματος στην Κύπρο.

Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα τα συνθήματα του Πολυτεχνείου ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ παραμένουν επίκαιρα και φωτίζουν τον αγώνα του λαού και της νέας γενιάς ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της εξάρτησης και της υποτέλειας.

Η φετινή επέτειος θα γιορταστεί ένα χρόνο μετά τις περυσινές απαγορεύσεις και την άγρια κρατική βία και καταστολή ενάντια στις πολιτικές δυνάμεις και στους αγωνιστές που επιχείρησαν να διαδηλώσουν εκείνη την ημέρα, ενώ ακόμα σήμερα σέρνει στα δικαστήρια αγωνιστές που συνέλαβε τότε η αστυνομία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει -αξιοποιώντας την πανδημία- την πρωτοφανή σε ένταση αντιλαϊκή επίθεση. Το λαϊκό εισόδημα τσακίζεται με την ακρίβεια να καλπάζει, παιδεία, υγεία και πρόνοια δέχονται συντριπτικά χτυπήματα, τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα καρατομούνται, ενώ οι τελευταίες συμφωνίες με τον αμερικάνικο και τον γαλλικό ιμπεριαλισμό σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά της εξάρτησης γύρω από το λαιμό του λαού.

Ως εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία. Όλη αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση ακολούθησε μια πολιτική που προφασίστηκε ότι έχει υγειονομικό περιεχόμενο, τα ολέθρια όμως αποτελέσματά της τα βλέπουμε μέχρι σήμερα. Καραντίνα διαρκείας αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ, αστυνομικοί έλεγχοι αντί για προσλήψεις στην Υγεία και Παιδεία, πρόστιμα αντί για ΜΕΘ, ήταν η «υγειονομική» πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ακόμα περισσότερο, σήμερα, με την εκδήλωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση μετατρέπει το εμβόλιο από βασικό όπλο για την αντιμετώπισή της σε εργαλείο για την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού με την υποχρεωτικότητα, ώστε να πετάξει από πάνω της τις βαρύτατες ευθύνες που έχει για τη διαχείριση της.

Απαραίτητο συμπλήρωμα της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η πολιτική της καταστολής, του αυταρχισμού και της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να χτυπήσει δημοκρατικές κατακτήσεις δεκαετιών όπως ο περιορισμός των διαδηλώσεων, το χτύπημα της απεργίας και των σωματείων, ψήφισε την πανεπιστημιακή αστυνομία. Η αστυνομική βία και η κρατική τρομοκρατία βρίσκονταν όλο το προηγούμενο διάστημα στην ημερήσια διάταξη.

Την ίδια στιγμή, οι συμφωνίες με τους Αμερικάνους και Γάλλους ιμπεριαλιστές μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο για να εξαπολύουν τους κατακτητικούς τους πολέμους, εκχωρώντας ταυτόχρονα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η κυβέρνηση προσφέρει «γη και ύδωρ» για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη των ιμπεριαλιστών απέναντι στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας. Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι αυτές οι συμφωνίες αναβαθμίζουν το ρόλο της χώρας στην περιοχή, στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουν είναι να εγκυμονούν νέους, σοβαρούς κινδύνους τόσο για το λαό μας, όσο και για τους λαούς της περιοχής. Μόνο η κοινή αντιϊμπεριαλιστική – αντιπολεμική πάλη και η πολιτική που προωθεί την φιλία και αλληλεγγύη των λαών αποτελεί πραγματική φιλολαϊκή λύση και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Η ένταση συνολικά της πολιτικής της εξάρτησης αναδεικνύει τον πάντα επίκαιρο χαρακτήρα του αντιϊμπεριαλιστικού αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Όσο κι αν η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπαθούν να παρουσιάσουν τους ιμπεριαλιστές – δυνάστες ως συμμάχους, ο λαός μας έχει γνωρίσει καλά το ρόλο και τη δράση του ιμπεριαλισμού στη χώρα. Γι’ αυτό, το σύνθημα «ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ» εξακολουθεί να συγκινεί και να φλογίζει και σήμερα τις συνειδήσεις του λαού και της νέας γενιάς τροφοδοτώντας τους αγώνες:

.• Για την ολοκληρωτική απαλλαγή από τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και το γκρέμισμα του αντιδραστικού καθεστώτος της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας
• Ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ολιγαρχίας
• Ενάντια στον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο
• Έξω οι Βάσεις και οι Αμερικάνοι! Έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ!
• Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, Ελευθερία, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία!

ΣΥΚΓΕΝΤΡΩΣΗ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/11 ΩΡΑ 6.00μμ Προσυγκέντρωση 5.30μμ στον Πεζόδρομο

In this article

Join the Conversation