Το τοπικό Μ-Λ ΚΚΚΕ για την ψήφιση του προϋπολογισμού

Ανακοινωση

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022, συμπυκνώνει με τον πιο ωμό τρόπο, το βαθύ αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και προεξοφλεί για το 2022 ζοφερότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες διαβίωσης για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα.

Τα οικονομικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού αποτυπώνουν, με εξόφθαλμο τρόπο, το σκληρό αντικοινωνικό – ληστρικό χαρακτήρα του. Προβλέπουν μεγάλη αύξηση (7,5%) της έμμεσης φορολογίας που-ως γνωστόν-επιβαρύνει κατά κύριο λόγο τα λαϊκά εισοδήματα. Αυτό μάλιστα συμβαίνει μέσα σε μια περίοδο μεγάλης ακρίβειας, που μειώνει ραγδαία την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, για τους οποίους η κυβέρνηση επιφυλάσσει μια «αύξηση» – κοροϊδια του κατωτάτου μισθού (2%).

Μαζί με το λαϊκό εισόδημα, καίριο οικονομικό πλήγμα θα δεχτούν και οι δαπάνες για όλες τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση, για δεύτερη χρονιά σε συνθήκες πανδημίας, μειώνει τα κρατικά κονδύλια για τη Δημόσια Υγεία, σε μια στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει και η ενίσχυση των υπηρεσιών Υγείας είναι ύψιστη ανάγκη. Πέρυσι στον προϋπολογισμό μείωσε τις δαπάνες για την Υγεία κατά 572 εκατ., φέτος μειώνονται κατά 820 εκατ. (!) Μεγάλη μείωση θα έχει και η χρηματοδότηση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, με πολύ σοβαρές συνέπειες για τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές παροχές και με σκοπιμότητα να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η ιδιωτική ασφάλιση.

Όσο αμείλικτη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο οικονομικό στράγγισμα και στο πετσόκομμα των δημόσιων υπηρεσιών στήριξης των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων, τόσο γαλαντόμα στέκεται απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και στην εργοδοσία, με μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση και επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και με ένα ογκώδες πακέτο χρηματοδοτήσεων.

Η εικόνα του προϋπολογισμού του 2022 συμπληρώνεται με τις τεράστιες δαπάνες για το ΝΑΤΟ και τα εξοπλιστικά προγράμματα που φτάνουν στα 7,5 δισ., ποσό που αποτελεί το 6% των δαπανών του ΑΕΠ και το 10% των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού! Ολοκληρώνεται τέλος με τις δαπάνες για τις δόσεις των μνημονίων, που έχουν προκύψει από την πολιτική της εξάρτησης της χώρας από ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με ένα κρατικό χρέος που φτάνει στο θεόρατο μέγεθος των 355 δισ. (189,6% του ΑΕΠ του 2022) .

Ο προϋπολογισμός του 2022 έρχεται να λεηλατήσει τον ελληνικό λαό, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μεγαλοαστικής τάξης και κρατά τη χώρα καταχρεωμένη και δεμένη στο πλέγμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Συνοψίζει τους απανωτούς αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις και σκοπεύει να ψηφίσει ακόμη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τους αντεργατικούς νόμους των απλήρωτων υπερωριών, της καθήλωσης των μισθών, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της κατάπνιξης των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, ως τους νόμους της μεγάλης συρρίκνωσης της Δημόσιας Υγείας – Παιδείας, των ιδιωτικοποιήσεων κ. ο. κ.

Μπροστά στην ψήφιση αυτού του αποκρουστικού προϋπολογισμού, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει σιγή ασυρμάτου και με ευθύνη όλων των παρατάξεων από τη ΔΑΚΕ μέχρι το ΠΑΜΕ (που κάνει απογευματινά συλλαλητήρια), έχει βυθιστεί σε απόλυτη απραξία και απεργιακή σιωπή. Είναι η πρώτη χρονιά εδώ και δεκαετίες που η ΑΔΕΔΥ δεν προχωράει ούτε καν στην «καθιερωμένη» απεργία για τον προϋπολογισμό. Όσο για τη ΓΣΕΕ … αυτή αναζητείται…

Την ώρα που ο λαός μας βιώνει μια σαρωτική πολιτική σε όλα τα επίπεδα, με την φτώχεια και την ακρίβεια, με μια εγκληματική πολιτική στο μέτωπο της πανδημίας, με απολυμένους στο ΕΣΥ, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κηρύξει το τέλος των συνδικάτων και της απεργίας, πρέπει να καταγγελθούν όλες αυτές οι δυνάμεις που εγκαταλείπουν ακόμη και την απεργία ενάντια στο φετινό προϋπολογισμό.

Ενάντια σε αυτή την πολιτική χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες, για να αναπτύξει ο λαός τη μαζική αντίσταση και πάλη του, απαιτούνται να ληφθούν πρωτοβουλίες και να υπάρξει συντονισμός για απεργιακές κινητοποιήσεις, κόντρα σε όλους αυτούς που λειτουργούν σαν τροχοπέδη και τις υπονομεύουν, που όλους αυτούς τους κρίσιμους μήνες οδήγησαν τη συνομοσπονδία, τις ομοσπονδίες και τα συνδικάτα σε αφωνία.



In this article

Join the Conversation