Σαν σήμερα 29.01.1993 | Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Παραμυθιάς Κυρός Παύλος

Κηρύχθηκε έκπτωτος του θρόνου χωρίς δίκη και απολογία από την χούντα του Ιωαννίδη, η οποία λίγο πριν είχε ανατρέψει την επίσης η Χούντα των Συνταγματαρχών

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Παραμυθίας Κυρός Παύλος κατά κόσμον Γεώργιος Καρβέλης, βρέθηκε στην Ιερή Μητροπολη Παραμυθιάς όπου και λειτούργησε ως ποιμενάρχης από τις 18 Δεκεμβρίου 1968 μέχρι και τις 13 Ιουλίου 1974, όπου και κηρύχθηκε έκπτωτος του θρόνου χωρίς δίκη και απολογία από την χούντα του Ιωαννίδη, η οποία λίγο πριν είχε ανατρέψει την επίσης η Χούντα των Συνταγματαρχών η οποία κυβερνούσε την Ελλάδα από το 1967.

O Κυρός Παύλος ήταν αγωνιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των ανθρώπων και πολλές φορές η συναναστροφή μαζί του αποκτούσε μορφή κατήχησης των παραπάνω ιδανικών. Αυτό βέβαια δεν άρεσε στην χούντα που το στοχοποίησε.

Η καθαίρεση του ως Μητροπολίτης Παραμυθίας, έγινε 11 ημέρες πριν την πτώση του καθεστώτος στις 24 Ιουλίου του 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ήταν η τελευταία ωμή παρέμβαση της Χούντας στην Ελληνική Εκκλησία.

Και όμως αν και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία και αν και όλοι περίμεναν πως ο αείμνηστος Κυρός Παύλος θα δικαιωνόταν με την τοποθέτηση του σε κάποια άλλη μητρόπολη (καθώς στην Παραμυθιά υπήρχε είχε ήδη ο σημερινός Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Τίτος), ωστόσο αυτό δεν συνέβη ποτέ.

“Σήκωσε το σταυρό του διωγμού δέκα οκτώ ολόκληρα χρόνια Άδικα. Με το σταυρό του διωγμού στον ώμο πορεύθηκε στη Μονή της μετανοίας του, στην Ιερά Μονή Παναγία της Μυτριάς” ανέφερε σχετικά χαρακτηριστικά ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Αεράκης.

Η δικαίωση ήρθε 18 χρόνια μετα, στις 10 Σεπτεμβρίου 1991 οταν εξελέγη Μητροπολίτης στην Μητρόπολη Αγιάς και Συκουρίου. Είχε προηγηθεί βέβαια ο τιμητικός τίτλος του Μητροπολίτη Αμυλκών, όπου και ονομάστηκε Τιτουλάριος.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Παύλος γεννήθηκε το 1922 στο Νέο Ερινεό Πατρών και σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας από το 1955 έως και το 1968 αναπτύσσοντας σημαντική εκκλησιαστική και κοινωνική δραστηριότητα. Υπήρξε υπόδειγμα Ποιμενάρχου με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της απλότητας, της υπομονής, της συγχωρητικότητας και της Αγάπη

Εκοιμήθη στις 29 Ιανουαρίου 1993 σε ηλικία 71 ετών και σύμφωνα με την επιθυμία του, τάφηκε στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς, στο Θέρμο Τριχωνίδος Αιτωλοακαρνανίας



In this article

Join the Conversation