Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ για την τρέχουσα επικαιρότητα

Δελτίο τύπου

• Πανδημία
– Από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων ζητάμε το αυτονόητο: Άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν από covid. Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, μετά από 40.000 κρούσματα σε μαθητές και μαθήτριες, η κυβέρνηση κάνει το αδιανόητο. Πιστή στο αντεργατικό της μένος και εν μέσω έκρηξης ακρίβειας, με διάταξη του κ. Χατζηδάκη τιμωρεί με μείωση μισθού 50% , όσους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα πάρουν άδεια γιατί νοσεί το παιδί τους.
– Τους τιμωρεί δηλαδή γιατί το παιδί τους κόλλησε επειδή ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τα σχολεία όπως τα έκλεισε. Στέλνει μήνυμα στους εργαζόμενους γονείς να πάνε στις δουλειές τους, ακόμα και αν νοσεί το παιδί τους, και ας υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω ακραίας διασποράς στους χώρους εργασίας.
– Ο όρος «εγκληματική» περιγράφει απόλυτα τη διαχείριση της πανδημίας από τον κ. Μητσοτάκη.

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αρνείται να λάβει η κυβέρνηση
1. Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων για να μην έχουμε κάθε μέρα ανθρώπους να περιμένουν μία ΜΕΘ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί, όπως επιβεβαίωσε και η μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα.
2. Υποχρεωτικά ράπιντ τεστ με αποζημίωση από το Δημόσιο για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
3. Άμεση επαναφορά της τηλεργασίας στο μέγιστο βαθμό όπου μπορεί να εφαρμοστεί.
4. Άμεση πρόσληψη 800 και πλέον ιατρών που έχουν κάνει τα χαρτιά τους και περιμένουν στις λίστες αναμονής για να ενταχθούν στο ΕΣΥ.
5. Άμεση ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για προ-νοσοκομειακή φροντίδα με χρέωση κάθε κρούσματος σε αντίστοιχο υγειονομικό σημείο αναφοράς (ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας ή επαγγελματία Υγείας).
6. Μέτρα για αποφυγή συγχρωτισμού σε μαζικούς χώρους και ΜΜΜ.
7. Προσλήψεις εξπρές αναπληρωτών εκπαιδευτικών, σπάσιμο τμημάτων και άμεση αλλαγή του πρωτοκόλλου 50+1% που έχει μετατρέψει τα σχολεία σε εκκολαπτήριο ακραίας διασποράς του ιού στην κοινότητα.
8. Άμεση εκκίνηση πανελλαδικής εκστρατείας για πρώτη και τρίτη δόση εμβολίου, πόρτα-πόρτα όπως στο μοντέλο της Πορτογαλίας, με τη συνδρομή Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της εκάστοτε περιοχής.
9. Άμεση επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος για τα παιδιά, το οποίο έχει παγώσει με την πλατφόρμα να παραμένει κλειστή.

• Η αύξηση του πληθωρισμού
Κάθε μέρα που περνάει τα στοιχεία και η πραγματικότητα διαψεύδουν την κυβέρνηση. Ο πληθωρισμός ρεκόρ του 5.1% τον Δεκέμβριο που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ φανερώνει ότι η ακρίβεια είναι πλέον καθεστώς. Αφορά βασικά αγαθά και είδη διατροφής και απειλεί την κοινωνική συνοχή. Πόσο μάλλον όταν οι αυξήσεις για την ενέργεια είναι εκρηκτικές.
Το λέμε εδώ και μήνες, ελπίζουμε επιτέλους να εισακουστούμε. Απαιτείται άμεση λήψη μέτρων: Ρύθμιση της αγοράς, στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αύξηση του κατώτατου μισθού, ελάφρυνση των βαρών με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κούρεμα της βασικής οφειλής.
Όσο η κυβέρνηση επιμένει στις ιδεοληπτικές και μεροληπτικές επιλογές της τόσο πιο οδυνηρές θα γίνονται οι συνέπειες για την κοινωνία.

• Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα
καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Για να κατανοήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει χρειάζεται να έχουμε κατά νου την πρόσφατη ιστορία. Σύμφωνα με τη Eurostat, η ανεργία των νέων εκτοξεύθηκε το 2014 στο 52,4%. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την παρέδωσε το 2019 στο 35,2% και τώρα, επί διακυβέρνησης ΝΔ, σκαρφάλωσε ξανά στο 39,1%. Είναι ξεκάθαρο επομένως, πως για τους νέους το πρόγραμμα της ΝΔ συνοψίζεται στις λέξεις ανεργία και επισφάλεια, δηλαδή διάλυση των εργασιακών σχέσεων, χωρίς οκτάωρα, χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Και το χειρότερο;
Η ΝΔ σπρώχνει τους νέους στη φυγή, στο εξωτερικό.

• Η παραπομπή σε δίκη συνεργατών του Υπουργού Ανάπτυξης για τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ

– Το ελάχιστο που θα μπορούσε να συμβεί σε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση αν αποκαλύπτονταν ότι η Δικαιοσύνη στέλνει οριστικά στο “σκαμνί” με βαρύτατα κακουργήματα διαφθοράς στενούς συνεργάτες υπουργού, θα ήταν η αποπομπή ή η παραίτηση του εμπλεκόμενου υπουργού. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με το καθεστώς Μητσοτάκη στο οποίο υπουργός είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης.
– Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή για να απαλλαγεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η χώρα από την “σαπίλα” και την διαφθορά του καθεστώτος Μητσοτάκη

• Οι εξελίξεις της υπόθεσης βιασμού της 24χρονης στην Θεσσαλονίκη
– Η σιωπή έχει σπάσει. Η κοινωνία δεν θα δεχτεί καμιά προσπάθεια συγκάλυψης. Η υπόθεση με το βιασμό της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη προκαλεί οργή. Επίσης οργή προκαλεί η προσπάθεια, άλλη μια φορά, να κατηγορηθεί ή να απαξιωθεί το θύμα. – Η Δικαιοσύνη οφείλει να αποδείξει ότι οι ένοχοι, όσο ισχυρά οικονομικά ή ακόμα και πολιτικά στηρίγματα κι αν έχουν, δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. – Στηρίζουμε τα θύματα της έμφυλης βίας και λέμε ξεκάθαρα ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.
• Η Δήλωση του Αλ. Τσίπρα με αφορμή τη μικροκομματική εκμετάλλευση από τη ΝΔ της παραλαβής των Rafale
Κανένα κόμμα ποτέ στη σύγχρονη ιστορία του τόπου δε μετέτρεψε αγορά εξοπλισμών με χρήματα του ελληνικού λαού, που μάλιστα δεν περισσεύουν, σε κομματικό σποτ.
Ντροπή και εθνική καπηλεία…

 

In this article

Join the Conversation