O τοπικος ΣΥΡΙΖΑ για την διαδικτυακή εκδήλωση με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ανακοίνωση

Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα:
“Πανδημία – ακρίβεια – Κοινωνική κρίση. Ευθύνες της κυβέρνησης. Απαντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ”

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βουλευτής Βόρειου Β1 Τομέα Αθήνας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία:

• επισήμανε την έξαρση των κρουσμάτων covid και την μεγάλη αύξηση των θανάτων που οφείλονται στην πολιτική της Κυβέρνησης με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και ανέφερε μέτρα που η εφαρμογή τους πρέπει να γίνει άμεσα και είναι:
– Επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων για να μην έχουμε κάθε μέρα ανθρώπους να περιμένουν μία ΜΕΘ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί, όπως επιβεβαίωσε και η μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα.
– Υποχρεωτικά ράπιντ τεστ με αποζημίωση από το Δημόσιο για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
– Πρόσληψη 800 και πλέον ιατρών που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους και περιμένουν στις λίστες αναμονής για να ενταχθούν στο ΕΣΥ.
– Μέτρα για αποφυγή συγχρωτισμού σε μαζικούς χώρους και ΜΜΜ.
– Προσλήψεις εξπρές αναπληρωτών εκπαιδευτικών, σπάσιμο τμημάτων και άμεση αλλαγή του πρωτοκόλλου 50%+1 που έχει μετατρέψει τα σχολεία σε εκκολαπτήριο ακραίας διασποράς του ιού στην κοινότητα.
– Άμεση εκκίνηση πανελλαδικής εκστρατείας για πρώτη και τρίτη δόση εμβολίου, πόρτα-πόρτα όπως στο μοντέλο της Πορτογαλίας, με τη συνδρομή Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων κάθε περιοχής

• Αναφέρθηκε στην ακρίβεια που καλπάζει ανεξέλεγκτα στην αγορά βασικών αγαθών και ειδών διατροφής μετά τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο φυσικό αέριο που σε συνδυασμό όπως είπε με τη μείωση του εισοδήματος των πολιτών εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, δηλαδή
– των ανεπαρκών μέτρων στήριξης όσων πλήττονται από την πανδημία,
– της περικοπής 2,5 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους, καθώς η κυβέρνηση κατάργησε την ψηφισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, μόνιμη ετήσια δαπάνη 850 εκατ. ευρώ για την επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης και
– της μείωσης των μισθών εξαιτίας των αλλεπάλληλων αντεργατικών νόμων όπως π.χ. τα απλήρωτα δεκάωρα,
έχουν οδηγήσει σε δεινή κατάσταση τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

• Σχολίασε ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους επαναλαμβάνουν την ίδια αποτυχημένη συνταγή των ανεπαρκών μέτρων όλου του προηγούμενου διαστήματος, που σε περιβάλλον εκτίναξης του πληθωρισμού καθίστανται ακόμα πιο προβληματικές. Οι εργαζόμενοι, που τίθενται σε αναστολή εν μέσω του σαρωτικού κύματος της ακρίβειας, υποχρεώνονται να βγάλουν τον μήνα με ελάχιστα χρήματα. Τα δε φορολογικά χρέη απλώς μετατίθενται για έναν μήνα και σωρεύονται χωρίς καμία ελάφρυνση. Το περιορισμένο πρόγραμμα ενίσχυσης μέσω ΠΔΕ, σε συνδυασμό μάλιστα με τις τεράστιες ανατιμήσεις στην ενέργεια, καθόλου δεν εξισορροπεί το μέγεθος της ζημιάς που υφίστανται οι επιχειρήσεις. Δύο τινά είναι λογικώς δυνατό να ισχύουν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Είτε επαναλαμβάνει τα ίδια, αυταπατώμενη ότι θα φέρει διαφορετικό αποτέλεσμα, είτε απλώς δεν την ενδιαφέρει. Όπως και να ‘χει, οι ευθύνες της καθημερινά διογκώνονται. Τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται στον αυτόματο πιλότο.

• Τέλος παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που είναι:
– Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να προστατευτεί το διαθέσιμο εισόδημα και να τονωθεί η κατανάλωση.
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έως τα 40.000 ευρώ.
– Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, για το πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και για τη βενζίνη κατά 50%. Δηλαδή μείωση στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα
– Μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους και άσκηση εξαντλητικών ελέγχων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
– Άμεση αντιμετώπιση του χρέους νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που έχει δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας που να περιλαμβάνει διαγραφή μέρους αυτού και μακρά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, για να πάρουν ανάσα οι μικρομεσαίοι.
– Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση αγροτών και ανθρώπων του πολιτισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν και έκαναν παρέμβαση ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης και ο υπεύθυνος από την ΚΟΕΣ για τη Θεσπρωτία Παναγιώτης Κορμάς.

Πήραν επίσης το λόγο και μίλησαν πολλά μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Θεσπρωτίας.

Συμμετείχαν στην εκδήλωση και εξέθεσαν τις θέσεις των Φορέων που εκπροσώπησαν για την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε οι:
– Χαρά Φατούρου, Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας
– Αλέκος Πάσχος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
– Κωνσταντίνος Ρέβης, Αντιπρόεδρος Ξενοδόχων Θεσπρωτίας
– Γιώργος Κυπριανός, μέλος ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας
– Βαγγέλης Λιανός, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατών
– Γιώργος Βασιλειάδης, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ ΘεσπρωτίαςIn this article

Join the Conversation