Η πρώτη Ελληνίδα μετανάστρια στην Αυστραλία το 1835, ήταν Θεσπρωτή

Ο αρραβώνας της με τον μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Κωλέττη

Από τη Θεσπρωτία, και συγκεκριμένα από το Πλαίσιο Φιλιατών, ήταν η πρώτη Ελληνίδα, που ταξίδεψε στην Αυστραλία το 1835.

Πρόκειται για την Αικατερίνη Πλέσσου-Κράμερ, που γεννήθηκε το 1810 στο Θεσπρωτικό χωριό, ενώ σε προάστιο του Σίνδεϊ υπάρχει ο τάφος της.

Η  οικία της στο προάστιο Darlinghurst, στο ανατολικό Σίδνεϊ, δεν σώζεται πια, αφού κατεδαφίσθηκε τη δεκαετία του 1970 για την διαπλάτυνση λεωφόρου.

Απέκτησε 11 παιδιά, από τα οποία έζησαν τα έξι, και μόνο ο γιος της Ρόμπερτ είχε απόγονους. Μέσω αυτών των απογόνων εξακολουθεί να διατηρείται  η οικογένεια των Κράμερ – Πλέσσου.

Παιδούλα ακόμη την ερωτεύτηκε ο γιος του Αλή πασά, που τότε διαφέντευε τον τόπο της και η μάνα της αρραβώνιασε την δωδεκάχρονη κόρη της με τον γιατρό του Αλή Πασά,  που δεν ήταν άλλος από τον Ιωάννη Κωλέττη, μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδας, αλλά ο αρραβώνας διαλύθηκε μετά τον θάνατο του τυράννου.

Η Κατερίνα βρέθηκε στο Μεσολόγγι, όπου γνώρισε το Λόρδο Βύρωνα και ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπου, που τον είδαν πριν χύσει το αίμα του για την Ελλάδα, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο νησάκι της Καλάμου,   στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας.

Το 1827  παντρεύτηκε τον διοικητή της βρετανικής φρουράς του νησιού  και βετεράνο της μάχης του Βατερλό, Τζέιμς Χένρυ Κράμερ.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1835 η Αικατερίνη Πλέσσου ταξίδεψε στην Αυστραλία μ’ ένα καράβι, που μετέφερε καταδίκους, και εγκαταστάθηκε στο Νιουκάστλ, όπου έγινε η πρώτη Ελληνίδα έποικος.

Η.Μ.In this article

Join the Conversation