Οικοτροφείο Παραμυθιας και Αβερώφειο Παρθεναγωγείο. Δυο δρόμοι αντίθετοι…

Όταν τα ακίνητα αξιοποιούνται

Όταν οι φορείς είναι ευέλικτοι και δεν υπάρχουν ιδεολογικές και θρησκευτικές αγκυλώσεις, τα ακίνητα παίρνουν ζωή και πάνω τους στηρίζονται πολιτικές για κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη.

Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή απο την περίπτωση του Οικοτροφείου της Παραμυθιάς, το οποιο παραμένει ενα κτίριο φάντασμα με τις υποσχέσεις της Μητρόπολης για απάντηση στο αίτημα παραχώρησης στο Δήμο, να παραμένουν στις καλένδες

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ ( Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) στο οποίο προεδρεύει ο κ. Αντώνης Μπέζας, ενέκρινε την τροποποίηση των όρων παλαιότερης απόφασης σχετικά με την παραχώρηση προς το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής της χρήσης του «Αβερώφειου Παρθεναγωγείου» Αλεξανδρείας.

Το «Αβερώφειο Παρθεναγωγείο» (ΑΒΚ 35) Αιγύπτου, περιήλθε στην ΕΤΑΔ από την πρώην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και είναι αστική έκταση εμβαδού 2.370 τ.μ., που βρίσκεται στον κεντρικό τομέα της πόλης της Αλεξάνδρειας και πλησίον της παραλιακής λεωφόρου της πόλης. Στο ακίνητο υφίσταται το περίφημο τριώροφο κτίσμα συνολικής επιφάνειας 2.600 τ.μ. περίπου, αποτελούμενο από ισόγειο, 1ο και 2ο όροφο. Το ακίνητο καταλαμβάνει ένα μικρό οικοδομικό τετράγωνο στο ιστορικό κέντρο της πόλης και διαθέτει αύλειους χώρους και μικρό κήπο στο νότιο και δυτικό όριο.

Ο σκοπός της νέας παραχώρησης, που ορίστηκε για 20 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για 5 επιπλέον έτη, είναι η δημιουργία σύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου μελέτης και προβολής του Ελληνισμού καθώς και εκπαιδευτηρίου υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Με τη συγκεκριμένη παραχώρηση η ΕΤΑΔ διασφαλίζει τη συντήρηση και την ανακαίνιση του κτιρίου και τη διατήρηση του ελληνικού χαρακτήρα του ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η δράση του Παλαίφατου Πατριαρχείου σε μια δύσκολη περίοδο της ιστορικής του διαδρομής και προσφοράς, κατά την οποία δέχεται «αντικανονική εισβολή και εισπήδηση»!

Και τώρα αναρωτιόμαστε. Μήπως θα πρέπει να επανεκτιμηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Οικοτροφείου Παραμυθιάς, με δεδομένο τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από αιρετούς και ιδιώτες και με δεδομένο της ανικανότητα της Μητρόπολης Παραμυθιάς να το διαχειριστεί, ετσι ώστε να ξαναπάρει ζωή το κτήριο και να προσφέρει στην τοπική κοινωνία είτε ως γηροκομείο είτε ως οτιδήποτε άλλο;



In this article

Join the Conversation