Φίλτρο αέρα αυτοκινήτου. Aντικατάσταση ή επισκευή φίλτρων;

Πως να επιλέξτε το κατάλληλο φίλτρο αέρα για το αυτοκίνητό σας

Ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα για το αυτοκίνητο μας είναι το φίλτρο αέρα.

Η διάρκεια ζωής του φίλτρου αέρα εξαρτάται αφενός από τα χιλιόμετρα που έχουμε κάνει και αφετέρου από το περιβάλλον που κινείται το αυτοκίνητο. Στην περίπτωση που βρίσκεται σε κακή κατάσταση, είναι πολύ πιθανό ο κινητήρας να χάσει μέρος της απόδοσής του.

Πολλοί απο εμας,  μπαίνουμε σε διαδικασία σκέψης για το αν πρέπει να το αντικαταστήσουμε ή να το καθαρίσουμε. Και πολλοι από εμας κάνουμε το ιδιο λάθος. Δηλαδή επιλέγουμε να μην το αντικαταστήσουμε αλλα να το καθαρίσουμε μηχανικά με συμπιεσμένο αέρα.

Οσο πρακτικό και βολικό και αν ακούγεται όμως αυτό, κρύβει πολλές παγίδες που μπορεί να μας φέρουν σε δυσάρεστες θέσεις.  Κατι που οι μηχανικοί αυτοκίνητων γνωρίζουν καλα.

Η αλήθεια είναι πως ο καθαρισμός του φίλτρου αέρα, δεν βελτιώνει, αντίθετα χειροτερεύει την ικανότητα φιλτραρίσματός του. Αυτό που πραγματικά μπορεί να εξασφαλίζει μια ομαλή λειτουργία, είναι η αντικατάσταση με νέο καινούριο φίλτρο, έτσι ώστε το αέριο που εισέρχεται στον θάλαμο καύσης του κινητήρα να ειναι πραγματικά φιλτραρισμένο.

Με ένα φίλτρο αέρα πολύ παλιό,  μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο την ποιότητα της καύσης, με αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.

Τα βασικότερο πρόβλημα που προκύπτει απο τον καθαρισμό των φίλτρων, είναι τα λεπτά σωματίδια των μολύνσεων να διεισδύουν στο φίλτρο, με αποτέλεσμα τη μόνιμη βλάβη της δομής πολλών στρώσεων του μέσου φιλτραρίσματος, η μείωση ικανότητας φιλτραρίσματος του φίλτρου και η μεταβολή αντιστάσεων ροής αέρα μέσα από το φίλτρο.

Ολα αυτά έχουν ένα αποτέλεσμα.  Το ποιο πιθανόν ειναι ότι οι μολύνσεις αντι να φιλτραριστούν, να εισέλθουν το θάλαμο καύσης και έτσι θα βλάψουν τα δακτυλίδια εμβόλου, τις λεκάνες και τους κυλίνδρους. Αυτο είναι οικονομικά ασύμφορο καθώς η επισκευή των παραπάνω βλαβών είναι πολλές φορές ακριβότερη από το κόστος ενός καινούριου φίλτρου αέρα, γι’ αυτόν τον λόγο, σίγουρα, δεν αξίζει να ρισκάρετε. Ο καθαρισμός του φίλτρου αέρα βελτιώνει μόνο και αποκλειστικά την όψη του.

Πηγή εικονογράφησης: antallaktikaonline.gr

Πότε πρέπει να αντικατασταθεί το φίλτρο αέρα;

Το φίλτρο αέρα πρέπει να αντικατασταθεί μετά από το πέρασμα της περιόδου που ορίζεται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου.

Η πληροφορία για τη συνιστώμενη περίοδο μετά την οποία πρέπει να γίνει η αντικατάσταση, βρίσκεται πιο συχνά στις οδηγίες χρήσης του συγκεκριμένου οχήματος ή στις ιστοσελίδες του κατασκευαστή. Συνήθως, για την κανονική χρήση στην πόλη η διάρκεια ζωής ενός φίλτρου αέρα μπορεί να εκτιμηθεί σε περίπου 2020.000-30.000 χιλιόμετρα. Όποιος ταξιδεύει συχνά σε χωματόδρομους, ωστόσο, θα πρέπει να το αλλάζει πιο συχνά

 

In this article

Join the Conversation