Ανεξάρτητη κίνηση εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας | Νίκος Τράκας: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πυλώνας του Κοινωνικού Κράτους

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, εκπροσωπώντας και τις απόψεις της Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας, ζητάει να πούμε ένα καθολικό «φτάνει πια» στην πολιτική που καταστρέφει τις ζωές μας!

Τονίζει ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στα παπαγαλάκια των εξαγορασμένων και συστημικών Μ.ΜΕ. να λοιδορούν ολόκληρους κλάδους εργαζομένων, αλλά για τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης να μην τολμούν να πουν ούτε λέξη…

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας του Κοινωνικού Κράτους”. Γράφει ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Τράκας:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας του Κοινωνικού Κράτους. Φαίνεται αυτό στη διάρκεια κρίσιμων καταστάσεων, όπως, για παράδειγμα, η υγειονομική κρίση που περνάμε τελευταία με την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19).

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά μάχη, με αυταπάρνηση, φιλότιμο και πολλές φορές διακινδυνεύοντας την ίδια τους την υγεία και τη ζωή, για να διατηρήσουν τις πόλεις καθαρές, συμβάλλοντας στην υγεία των συνανθρώπων τους, στη Δημόσια Υγεία. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκε, και θα συνεχίζει να βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε κάθε άλλη έκτακτη κατάσταση, όπως οι φυσικές καταστροφές. Τουλάχιστον, όσο περνάει από το χέρι των εργαζομένων!

Δυστυχώς όμως, οι πολιτικές που ακολούθησαν και ακολουθούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και πολλοί Αιρετοί, υπονομεύουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκθέτουν και αδικούν την προσπάθεια των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

Τί να κάνουν οι εργαζόμενοι, όταν οι Δήμαρχοι έχουν απαξιώσει πλήρως τον μηχανολογικό εξοπλισμό; Τα οχήματα και τα μηχανήματα που διαθέτουν οι Δήμοι είναι ελάχιστα και κακοσυντηρημένα. Από τα απορριμματοφόρα για τον καθαρισμό των πόλεων (οδηγοί και προσωπικό καθαριότητας παίζει την ζωή του κορώνα-γράμματα κάθε μέρα) μέχρι τις υδροφόρες που χρειάζονται σε περιπτώσεις πυρκαγιών, ή άλλα μηχανήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον καθαρισμό δρόμων από τα χιόνια ή στην αντιμετώπιση πλημμυρών.

Αλλά και ποιοι εργαζόμενοι; Κυβέρνηση και Αιρετοί έχουν αφήσει ολόκληρες υπηρεσίες των Δήμων, όπως η Καθαριότητα και τα Τεχνικά Συνεργεία, υποστελεχωμένες.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θέτει ως κορυφαίο αίτημα τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους αλλά το αυτί κανενός δεν ιδρώνει από τους ιθύνοντες.

Γιατί;

Γιατί η κεντρική εξουσία, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, όπως και η σημερινή, σε συνεννόηση με τους Αιρετούς και υπό την καθοδήγηση των δανειστών και του κεφαλαίου υλοποιούν ένα συντονισμένο σχέδιο που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να τίθεται στο περιθώριο και τα ιδιωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα να κυριαρχούν. Αδιαφορούν για το Κοινωνικό κράτος, για τα συμφέροντα των πολιτών και των εργαζομένων και θέτουν ως στόχο μόνο τα δικά τους οικονομικά οφέλη.

Από το 2010, που άρχισε να εφαρμόζεται η μνημονιακή πολιτική με τα σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα, απαγορεύτηκαν οι προσλήψεις προσωπικού παρά τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις και την αθρόα αφαίμαξη προσωπικού από τους Δήμους με την εφαρμογή την κινητικότητας στο Δημόσιο.
Εξαίρεση αποτελεί μόνο η πρόσληψη 8.166 εργαζομένων στις υπηρεσίες Καθαριότητας που ήρθαν μετά από τους σκληρούς και πολύχρονους αγώνες της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην υποστελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων, που προκάλεσε σκοπίμως η κεντρική εξουσία «πατάει» τώρα για να εφαρμόσει την επόμενη φάση του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της. Την εκχώρηση ολόκληρων Υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω των «Αναπτυξιακών Οργανισμών».
Δημιουργούν δηλαδή «παράλληλους Δήμους», αφού με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του «Αναπτυξιακού Οργανισμού» θα μπορούν να προσλαμβάνουν εκτός διαδικασιών Α.Σ.Ε.Π. το έκτακτο προσωπικό που απαιτείται κάθε φορά, με ιδία κριτήρια και ιδιοτελείς σκοπούς, υποσκάπτοντας τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των Ο.Τ.Α.

Οι επιθέσεις εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων της είναι συνεχείς και αδυσώπητες τα τελευταία χρόνια.
Η λίστα με τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, δεν έχουν τέλος.

Δυστυχώς δε για εμάς, τα επώδυνα και αντεργατικά μέτρα θα ενταθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στο όνομα της πολυδιαφημισμένης «ανάπτυξης».

Φαίνεται αυτό από το Πόρισμα της… Επιτροπής που θέλει άγριο πετσόκομμα του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
Η κυβέρνηση θέλοντας να ξεπληρώσει μνημονιακή επιταγή επιδιώκει να εξαιρέσει ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων από δικαιούχους και να μειώσει το ποσό του επιδόματος χιλιάδων δικαιούχων μέσω υποβίβασης της ειδικότητας τους σε οικονομικά υποδεέστερη κατηγορία.

Παράλληλα, η μείωση των πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζεται, όπως και οι περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, η Κοινωνική Ασφάλιση είναι στα όρια της οριστικής διάλυσής και φαίνεται ξεκάθαρα πώς ετοιμάζονται νέες φοροεπιδρομές.
Αυτό που κρύβει η «επίθεση» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι με λίγα λόγια η μεθόδευση του ξεπουλήματος σημαντικών υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα.

Σε αυτόν τον κατήφορο που μας έχουν οδηγήσει όλους, ως Ελληνική Κοινωνία και ειδικότερα ως εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιβάλλοντας συνθήκες φτώχειας, εξαθλίωσης, ανεργίας, διάλυσης του Κοινωνικού κράτους πρέπει να μπει ένα τέλος. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο τη λαίλαπα των μέτρων λιτότητας και την ακρίβεια που ζούμε.
Πρέπει να πούμε ένα καθολικό «φτάνει πια» στην πολιτική που καταστρέφει τις ζωές μας και εφαρμόζεται με τα παπαγαλάκια των εξαγορασμένων και συστημικών Μ.Μ.Ε. να λοιδορούν ολόκληρους κλάδους εργαζομένων, αλλά για τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης να μην τολμούν να πουν ούτε λέξη.

Όλη αυτή η κατάσταση επιτάσσει τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου Διοίκησης, ευέλικτου και λειτουργικού, προς το συμφέρον της Κοινωνίας, που να προστατεύει και τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Η Δημόσια Διοίκηση δεν είναι και δεν πρέπει να αποτελεί λάφυρο του εκάστοτε κόμματος που κυβερνά. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην πολιτική της ρουσφετολογίας, της κομματικής πελατείας και της συνεχιζόμενης «ομηρίας» χιλιάδων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. παραμένει σταθερή, όπως πάντα, στις θέσεις και τις αρχές της, υπέρ μιας Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα στοχεύει στην ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της.
Θέλει μία Τοπική Αυτοδιοίκηση σύγχρονη, στο πλευρό του πολίτη και όχι υποχείριο των ιδιωτών-επιχειρηματιών, που θα νοιάζεται για το προσωπικό της και δεν θα αδιαφορεί για τα συνεχή εργατικά ατυχήματα, συνέπεια της έλλειψης προσωπικού, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της δραματικής μείωσης των κονδυλίων για συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, των ανεπαρκών ελέγχων και της μη εφαρμογή της σχετικής Νομοθεσίας.

Όπως είπα και στην αρχή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας του Κοινωνικού κράτους και πρέπει να προστατευθεί, να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί προς όφελος της κοινωνίας.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πάλεψαν ενάντια σε όσους θέλησαν και επιδιώκουν να πλήξουν τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., απαξιώνοντας το έμψυχο και άψυχο υλικό τους, με στόχο το κέρδος, σε βάρος των πολιτών που έχουν ήδη επιβαρυνθεί από τα νεοφιλελεύθερα μέτρα. Θα συνεχίσουν με το ίδιο σθένος να παλεύουν για να ανατραπεί οριστικά η νεοφιλελεύθερη πολιτική που πρεσβεύει και η σημερινή κυβέρνηση, οι δανειστές και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε αναλάβει δέσμευση απέναντι στην κοινωνία πώς θα διασφαλίσουμε τονΔημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε κάθε ενέργεια, κίνηση ή μέτρο ενάντια σε αυτόν τον στόχο, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε και να μην συμβιβαστούμε για το κοινό καλό.



In this article

Join the Conversation