Σαν σήμερα 19 Φεβρουαρίου 1942 | Δολοφονείται ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Γιώργος Βασιλάκος απο Τσάμηδες

Ο Γιώργος Βασιλάκος έπεσε νεκρός 8 μέτρα από τη Νομαρχία σε ενέδρα

Σε μια εποχή που οι λεγόμενοι “Τσάμηδες” προβάλλουν ανιστόρητες διεκδικήσεις σε βάρος της Θεσπρωτίας, μένει λησμονημένος ο τότε νομάρχης Γιώργος Βασιλάκος, που δολοφονήθηκε άνανδρα.

Στις 19 Φεβρουαρίου 1942 έπεσε νεκρός σε “μπαμπέσικη” ενέδρα των Τσάμηδων.

Καταγόταν από το Γύθειο Λακωνίας και βρέθηκε να υπηρετεί στη Θεσπρωτία τον καιρό της Κατοχής.

Ο συγκεκριμένος ανώτερος κρατικός υπάλληλος, μπήκε στο στόχαστρο των Τσάμηδων, που τελικά τον εξόντωσαν, γιατί ήταν εμπόδιο στην προσπάθειά τους να ανακηρύξουν “αυτόνομη” την περιοχή και να την προσαρτήσουν στην Αλβανία. Επίσης, ως διοικητικός παράγοντας, κατέβαλε προσπάθειες να προστατεύσει τον χριστιανικό πληθυσμό.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 1942 οι “Τσάμηδες” τον απειλούσαν φανερά με εκτέλεση. Οι Ελληνικές Αρχές αποφάσισαν να τον μεταθέσουν στα Ιωάννινα. Έτσι, στις 18 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου, ο Γιώργος Βασιλάκος πήγε από τα Ιωάννινα στην Ηγουμενίτσα για να παραδώσει υπηρεσία στον αναπληρωτή του.

Το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου αποχαιρέτησε τους συναδέλφους του στη Νομαρχία και το απόγευμα βρέθηκε στα γραφεία της Επιθεωρήσεως Δημοτικής Εκπαιδεύσεως για να χαιρετήσει το φίλο του επιθεωρητή Ιωάννη Αρχιμανδρίτη.

Επιστρέφοντας από τη συνοικία Βράβα προς τη Νομαρχία, κοντά σ’ αυτή καραδοκούσε ο δολοφόνος. Ο Γιώργος Βασιλάκος είδε τον Αλβανοτσάμη να ξεπετάγεται από τα δέντρα και να τον σημαδεύει με το περίστροφο και προσπάθησε να φυλαχτεί, προλαβαίνοντας να τρέξει λίγα μέτρα, αλλά ο φονιάς πυροβόλησε το θύμα του πισώπλατα.

Ο Γιώργος Βασιλάκος έπεσε νεκρός 8 μέτρα από τη Νομαρχία προς το μέρος της θάλασσας. Οι κάτοικοι, που έκαναν βόλτα στην παραλία, είδαν το δολοφόνο να τρέχει στο σπίτι του προύχοντα Αλβανοτσάμη Ηγουμενίτσας Αμπεντίν Νούλια!..

Το άλλο πρωί η Ηγουμενίτσα στρατοκρατούνταν από τους Ιταλούς. Σε κάθε γωνιά υπήρχαν πολυβόλα και απαγορεύτηκε η είσοδος χωρικών στην κωμόπολη.

Η κηδεία του Νομάρχη έγινε στις 11 το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου 1942 και την παρακολούθησαν οι κάτοικοι, οι ελληνικές αρχές και μερικοί “Τσάμηδες”, ανάμεσα στους οποίους και ο Αμπεντίν Ντούλιας, στο σπίτι του οποίου διανυκτέρευσε ο δολοφόνος!




In this article

Join the Conversation