Μήνυμα του Δημάρχου Σουλίου για την ημέρα της Γυναίκας

.

Η 8η Μαρτίου κάθε χρόνου, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας και αποτελεί ημέρα μνήμης και αγώνα των γυναικών όλου του κόσμου.

Αφορμή γι΄αυτό, στάθηκαν τα γεγονότα του 1857 όταν ξεκίνησε μια μεγάλη διαμαρτυρία στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α, από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, που διεκδικούσαν ίσα εργασιακά δικαιώματα με τους άνδρες καθώς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Μια σημαντική επέτειος, που συμβολίζει τους αγώνες, τις θυσίες  αλλά και τις κατακτήσεις όλων των γυναικών, αποτελεί η σημερινή μέρα.

Τιμούμε τις γυναίκες και ταυτόχρονα προβληματιζόμαστε για την ισότιμη θέση τους στον εργασιακό χώρο, στο οικογενειακό περιβάλλον και στις ίσες ευκαιρίες με το αντίθετο φύλο.

Άλλωστε, είναι διαχρονική η παρουσία της γυναίκας στο οικοδόμημα της κοινωνίας, μέσα από τους πολυσήμαντους ρόλους της από την αρχαιότητα ακόμη, μέχρι και σήμερα.

Ρόλους στους οποίους καλείται να ανταπεξέλθει επάξια, ως μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, φίλη, νοικοκυρά.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, είναι επιτακτική η ανάγκη να αφυπνίσουμε την κοινωνία αλλά και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των γυναικών που ακόμα αμφισβητούνται και καταπατούνται. Όλοι μαζί μπορούμε να καταργήσουμε τις ανισότητες, την καταπίεση και τελικά τη βία, με όποια μορφή και αν εμφανίζεται κι από όπου κι αν προέρχεται.

Χρέος μας είναι, με διαρκή αγώνα και τη συνεργασία των δύο φύλων, να εξαλείψουμε τα στερεότυπα και την έμφυλη βία, για μια απολύτως δημοκρατική κοινωνία που έχει ως κέντρο τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ο Δήμος μας, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, μέσα από τις υποστηρικτικές του δομές, όπως «Βοήθεια στο Σπίτι», «Κοινωνικό Παντοπωλείο», «Επιτροπή Ισότητας των Δύο Φύλων», «ΚΔΑΠ» και διάφορες κοινωνικές δράσεις, αγωνίζεται για τη στήριξη και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και προσπαθεί να βρίσκεται κοντά στη γυναίκα παρέχοντας απρόσκοπτα υπηρεσίες και διευκολύνσεις που θα βοηθήσουν να ανταποκριθεί στον δύσκολο ρόλο της.

Φέτος, κάτω από τη σκιά του άδικου αυτού πολέμου στην Ευρώπη, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η επέτειος αυτή δεν μπορεί παρά να αφιερωθεί στις γυναίκες μαχήτριες που αυτή τη στιγμή βιώνουν την προσφυγιά και μεταναστεύουν σε ένα ασφαλές και ειρηνικό μέρος για τα παιδιά τους. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο και τη δύναμη της ψυχής τους και ευχόμαστε μια πιο δίκαιη και πιο ειρηνική κοινωνία με ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους, με τη γυναίκα να κατέχει πρωταρχικό ρόλο για την επίτευξή τους.

Εύχομαι χρόνια πολλά στις γυναίκες του Δήμου μας, αλλά και σε όλες τις γυναίκες του κόσμου!




In this article

Join the Conversation