Πόσα χρήματα ξόδεψε η Μητρόπολη Παραμυθιάς για την ενίσχυση των φτωχών και άπορων

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Σύμφωνα με απολογιστική κατάσταση της Ιεράς Συνόδου, όπου φαίνονται τα έξοδα της Εκκλησίας της Ελλάδας για την πραγματοποίηση της φιλανθρωπικής διακονίας το έτος 2020, (τώρα συγκεντρώνονται τα στοιχεία για το 2021), εν μέσω κορωνοϊού, που είναι στο σύνολό τους 108.711.006,09€, προκύπτει ότι και οι Μητροπόλεις της Ηπείρου συνέβαλαν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.

  • Η Μητρόπολη Ιωαννίνων διέθεσε 2.942.304, 79 ευρώ.
  • Η Μητρόπολη Άρτης 436.456,99 ευρώ.
  • Η Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης 338.273, 24 ευρώ.
  • Η Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης 296.098,47 ευρώ.
  • Η Μητρόπολη Παραμυθίας 72.288,22 ευρώ.

Συγκεντρωτικά οι Μητροπόλεις της Ηπείρου διέθεσαν για το φιλανθρωπικό έργο στην περιοχή 4.085.421,62 ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Αν και η φιλανθρωπία δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα των ανθρώπων, χρειάζονται μέτρα από την πολιτεία, προκειμένου τα άτομα να βρίσκουν σταθερή εργασία και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπώς και μόνοι τους το εισόδημά τους, χωρίς να αναγκάζονται να επαιτούν, η Εκκλησία πάντως, σε ώρες δύσκολες για την κοινωνία, δίνει το παρών της.

Και δείχνει ότι ο δρόμος της αγάπης, ο δρόμος της ανθρωπιάς είναι ένα φτερούγισμα ελπίδας, στις σκληρές μέρες, που περνάμε.

Και ότι η Εκκλησία αγρυπνά και προνοεί και φροντίζει για κάθε ταλαιπωρημένη και απροστάτευτη ψυχή στην ατομοκρατούμενη κοινωνία μας.

Και ότι, σε αντίθεση με άλλους φορείς, ανταποκρίνεται στην αποστολή της και βοηθάει με πολλούς τρόπους τους αποστεωμένους συνανθρώπους μας.

Αν χρειάζεται κάτι η κοινωνία μας είναι να γίνουμε πυλώνες, στο επίπεδο που μπορούμε και όσο μπορούμε, προσφοράς και στήριξης των αδυνάτων, όχι από λύπηση, αλλά από καλή διάθεση προσφοράς.

Η αγάπη είναι το θερμόμετρο της χριστιανικότητάς μας και η ανθρωπιά σημάδι ότι δεν αχρειώθηκε ανεπανόρθωτα η εικόνα του Χριστού μέσα μας.

Η πείνα και η στέρηση και η πνευματική γύμνια η αρρώστια βοούν και δεν μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι δεν τις κατάλαβε και δεν τις πρόσεξε. Και δεν μπορεί ποτέ κανείς, πολύ περισσότερο ο Χριστιανός, να τις αγνοήσει , χωρίς να πάψει να είναι άνθρωπος.

 



In this article

Join the Conversation