Φτωχό… το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Παραμυθίας

Δημιουργεί ερωτηματικά το εξαιρετικά χαμηλό ποσό που δαπάνησε η Μητρόπολη Παραμυθίας, σε σχέση με άλλες Μητροπόλεις, όπως αυτή της Κόνιτσας, που διαθέτει πολύ μικρότερο πληθυσμό και ενορίες

Σύμφωνα με απολογιστική κατάσταση της Ιεράς Συνόδου, όπου φαίνονται τα έξοδα της Εκκλησίας της Ελλάδας για την πραγματοποίηση της φιλανθρωπικής διακονίας το έτος 2020, (τώρα συγκεντρώνονται τα στοιχεία για το 2021), εν μέσω κορονοϊού, που είναι στο σύνολό τους 108.711.006,09€, προκύπτει ότι και οι Μητροπόλεις της Ηπείρου διέθεσαν συνολικά για το φιλανθρωπικό έργο στην περιοχή 4.085.421,71 ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Αναλυτικά:

  • Η Μητρόπολη Ιωαννίνων διέθεσε 2.942.304, 79 ευρώ, ποσοστό 72,02% επί του συνόλου
  • Η Μητρόπολη Άρτης 436.456,99 ευρώ, ποσοστό 10,68% επί του συνόλου
  • Η Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης 338.273, 24 ευρώ, ποσοστό 8,28% επί του συνόλου
  • Η Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης 296.098,47 ευρώ, ποσοστό 7,25% επί του συνόλου
  • Η Μητρόπολη Παραμυθίας 72.288,22 ευρώ, ποσοστό μόλις 1,77% επί του συνόλου

Είναι αλήθεια ότι η φιλανθρωπία δεν είναι η λύση στα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας. Και σαφώς χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και πολιτική από το Κράτος. Η όποια ανακούφιση προσφέρει η εκκλησία ή όποιος άλλος φιλανθρωπικός φορέας δεν μπορεί παρά να είναι η πρόσκαιρη αντιμετώπιση μιας επείγουσας κατάστασης.

Όμως δημιουργεί ερωτηματικά το εξαιρετικά χαμηλό ποσό που δαπάνησε σε φιλανθρωπικό έργο η Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας, σε σχέση μάλιστα με άλλες Μητροπόλεις της Ηπείρου, όπως αυτή της Κόνιτσας, που διαθέτουν πολύ μικρότερο πληθυσμό και ενορίες. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στη Μητρόπολη Παραμυθίας υπάγονται η Πάργα και τα χωριά του κάμπου του Φαναρίου.

Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, εδώ και χρόνια η Μητρόπολη Παραμυθίας, έχει επιβάλλει κατώτατο πλαφόν που οι ενορίες πρέπει να της αποδίδουν, είτε τα εισπράξουν είτε όχι, απόφαση που μάλιστα οδήγησε σε αντιδράσεις των κληρικών μικρών ενοριών, οι οποίοι είδαν ένα χαράτσι να τους επιβάλλεται τη στιγμή που αδυνατούν ακόμα και να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή του ρεύματος των Ναών!

Απο την Bδελλα



In this article

Join the Conversation