Ηλ. Βεζδρεβάνης | “Έργο του Περραιβού ο στιγματισμός του Πήλιου Γούση ως προδότης”

"Ο Χριστόφορος Περραιβός προσέφερε ΠΟΛΛΑ στο Σούλι και στους αγώνες των Σουλιωτών, αλλά (!!!) προσέφερε και ολίγα κακά"

Στις 31-3-2022 ανέγνωσα ένα κείμενο για τη “ρετσινιά του προδότη του Σουλίου Πήλιου Γούση”. Ως άνθρωπος, που έχω αναγνώσει δεκάδες βιβλία για το Σούλι και τους Σουλιώτες, γνωρίζω ότι αυτή η “ρετσινιά του προδότη” ξεκίνησε από τον Στρατηγό-Ιστορικό Χριστόφορο Περραιβό.

Σε μια από τις συναντήσεις μου στο Σούλι με τον στρατηγό ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΝΟΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ τον ερώτησα σχετικώς και μου απάντησε ως εξής:

“Αγαπητέ κύριε Βεζδρεβάνη, σας συγχαίρω για την τιμή, που τους αποδίδετε, σας συγχαίρω για το βραβευμένο βιβλίο σας για το Σούλι, σας συγχαίρω για ό,τι πράττετε για τους σημερινούς Σουλιώτες, που σας τιμούν περισσότερο από κάθε άλλον πολιτικό του τόπου μας, αναγνωρίζοντες την προσφορά σας.

Στην ερώτησή σας θα απαντήσω ως εξής: “Ομίλησα – πριν από λίγο – στις καθιερωμένες, και σωστά, ΕΟΡΤΑΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ και δεν αναφέρθηκα σε καμία προδοσία. Οι πρόγνοί μου τον Πήλιο Πούσμο (Πήλιο Γούση) είχαν δίπλα στους Σουλιώτικους αγώνες, στην πολιορκία της Κιάφας, στη Συνέλευση της Κέρκυρας, στο Ζάλογγο, στον Σέλτσο, στην πολιορκία και στην έξοδο του Μεσολογγίου, όπου ΕΠΕΣΕ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ.

Για ποιο λόγο ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΡΑΙΒΟΣ τον ονομάζει “προδότη” ας το αναζητήσουν οι ιστορικοί.

Εγώ αυτό θα ειπώ: Ο Χριστόφορος Περαιβός προσέφερε ΠΟΛΛΑ στο Σούλι και στους αγώνες των Σουλιωτών, αλλά (!!!) προσέφερε και ολίγα κακά. Ένα από αυτά (τα ΚΑΚΑ) είναι και το ότι εχαρακτήρισε – “εστιγμάτισε” – τον Πήλιο Πούσμο (Πήλιο Γούση) ως προδότη”.

Αγαπητοί.

Δεν προτίθεμαι να γράψω περισσότερα.  Θέλω μόνο να προσθέσω για τους φιλίστορες το ακόλουθο:

Η φάρα του Πήλιου Πούσμου (Πήλιου Γούση) ήταν από τις μικρότερες Σουλιώτικες φάρες του Σουλίου. Προσφάτως παρέστην στα εγκαίνια της αναστήλωσης της οικίας των ΤΖΑΒΕΛΑΙΩΝ (φωτό). Το διώροφο αυτό σπίτι μπορεί “στριμωχτά να χωρέσει 50 ανθρώπους. Διερωτώμαι – ειλικρινά – πώς χώρεσε 200 Τουρκαλβανούς το σπίτι του Πήλιου Πούσμου (Πήλιου Γούση), που -από προδοσία -στέγασε αυτούς, την τραγική νύχτα της 3ης Δεκεμβρίου 1803;

Με τιμή

Ηλία Βεζδρεβάνης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, τ. Βουλευτής



In this article

Join the Conversation