Ενημέρωση για ΧΥΤΥ και εργοστάσιο επεξεργασίας ΑΣΑ, 2011-02-09 20:01:30

Πραγματοποιήθηκε χθες η ενημέρωση – διαβούλευση των κατοίκων του Δήμου Σουλίου με αφορμή τη μελέτη «Αξιολόγηση θέσεων για την χωροθέτηση του εργοστάσιου επεξεργασίας ΑΣΑ Ηπείρου και τους ΧΥΤ...

Πραγματοποιήθηκε χθες η ενημέρωση – διαβούλευση των κατοίκων του Δήμου Σουλίου με αφορμή τη μελέτη «Αξιολόγηση θέσεων για την χωροθέτηση του εργοστάσιου επεξεργασίας ΑΣΑ Ηπείρου και τους ΧΥΤ υπολειμμάτων» από την αρμόδια μελετητική ομάδα η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την αίθουσα Καρκαμίσι του Δήμου Σουλίου. Την παρουσίαση είχε αναλάβει μέλος της εταιρείας ΕΠΤΑ που διενήργησε την μελέτη, ενώ τοποθετήθηκαν η Δήμαρχος Σουλίου κ. Μπραίμη, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κάτσινος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων κ. Καλογιάννη Τατιάνα, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Κάτσιος, κ. Φίλη και κ. Ιωάννου, οι πρώην δήμαρχοι Παραποτάμου και Μαργαριτίου κ.κ Τζάνης και Λώλος και πολλοί από τους παραβρισκόμενους.

 

Τι κρατάμε από την συνάντηση αναμένοντας την αυριανή γνωμοδότηση του Συμβουλίου:

1. Toν εμφανή εγωισμό του Γιαννιώτικου κατεστημένου που απαιτεί τη δημιουργία

μόνο του εργοστάσιου ΑΣΑ (εισπράξεις και χρήμα) με προειλημμένη προεκλογική δέσμευση να εξαιρεθεί το ΧΥΤΑ Ελληνικού απο τη μελέτη αν και τα απορρίμματα που παράγονται στην περιοχή είναι σχεδόν όσα της υπόλοιπης Ηπείρου.

2. Το δίλλημα πλούσιος ή φτωχός Δήμος που προσπάθησε έντεχνα να περάσει ο παρουσιαστής

3. Το παράδοξο του να μην υπάρχει τίποτα το αρνητικό για το περιβάλλον από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, όταν απορρίφτηκε η δημιουργία ΧΥΤΥ στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων λόγω της λίμνης την ιδια στιγμή που η λίμνη είναι στην χειρότερη κατάσταση της ιστορίας της από αμέλειες των ίδιων.

4. Την κατάμεστη αίθουσα από ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας με καίριες ερωτήσεις και με την άρνηση να δεχτούμε όλα τα υπολείμματα

5. Την παραδοχή του παρουσιαστή πως η μελέτη παραγγέλθηκε με όρους, μπορεί να έχει λάθη και δεν έγινε αυτοψία στους υπάρχοντες ΧΥΤΑ

6. Την άρνηση της εισηγήτριας προς την περιφέρεια κ. Καλογιάννη Τατιάνας να απαντήσει σε ερωτήσεις, ενώ η τοποθέτηση της ήταν γενικόλογη χωρίς καμία ουσία.

7. Την κοινή παραδοχή πως δεν έπρεπε ποτέ να γίνει ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι

8. Την έλλειψη απάντησης σε ότι αφορά το ρήγμα που βρίσκεται στην περιοχή του ΧΥΤΑ και στον τρόπο της λειτουργίας του

9. Το ότι δεν ακούστηκε σε κανένα σημείο το δικαιότερο σενάριο που αναφέρεται στην δημιουργία ΧΥΤΥ σε κάθε νομό με εργοστάσιο σε οποιοδήποτε σημείο με τα κέρδη όμως να μοιράζονται αναλογικά σε κάθε νομό.

10. Το ότι τα σενάρια είχαν μικρές οικονομικές αποκλίσεις.

11. Την αίσθηση πως η απόφαση για την μεταφορά των απορριμμάτων από όλη την Ήπειρο στην Παραμυθιά είχε ήδη παρθεί.

 

Από την άλλη η χτεσινή συνάντηση ήταν δείγμα δημοκρατίας αφού ο κάθε πολίτης είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί και να υποβάλει ερωτήματα ανεξάρτητα αν αυτά απαντήθηκαν

Πικρή γεύση άφησε η απουσία του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Κατσούρα, την ίδια στιγμή που οι βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων φαίνεται πως έχουν μεθοδεύσει με τις πιέσεις τους την χωροθέτηση στο Καρβουνάρι. Λογικό θα πει κανείς αφού η Θεσπρωτία έχει 1 βουλευτή ενώ τα Ιωάννινα έχουν 5.

Τέλος να σημειώσουμε πως με γνώστες ενημερώσεις και με τα δελτία τύπου των κομματικών γραφείων, όλα τα ΜΜΕ της Ηπείρου αναφέρονται για την συνάντηση μόνο στην κ. Καλογιάννη και στον κ. Πιτούλη (συνολική διάρκεια τοποθετήσεων 9 λεπτών), αγνοώντας τις υπόλοιπες 3 ώρες της συζήτησης, ενώ το νόημα που βγαίνει διαβάζοντας τα σχετικά θέματα είναι πως η εκδήλωση τελέσθηκε υπό την αιγίδα της περιφερείας ώστε οι δύο προαναφερόμενοι να ενημερώσουν τους κατοίκους Παραμυθιάς. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού διοργανωτής της επιτυχημένης εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Σουλίου, ενώ οι 2 προαναφερόμενοι περιοριστήκαν στο ιστορικό του θέματος.

In this article

Join the Conversation