Προφυλακίστηκαν οι 3 πρώτοι από την εγκληματική οργάνωση που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Ηγουμενίτσας

117 οι εμπλεκόμενοι. Συγχαρητήρια του Μανόλη Σφακιανάκη.

Τον δρόμο για τις φυλακές, πήραν οι 3 πρώτοι κατηγορούμενοι μεταξύ αυτων και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Ηγουμενίτσας και που είχαν συμμετοχή σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε τουλάχιστον 231 περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης πανελλαδικά με «λεία» πάνω από 1,4 εκατ. .

Για την υπόθεση τακτοποιήθηκαν τα στοιχεία όλου του βασικού πυρήνα της οργάνωσης, που αποτελείται από τον αρχηγό και τέσσερα μέλη, όλοι Έλληνες, καθώς και 15 περιφερειακά μέλη. Ακόμη, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία 117 ατόμων που κατηγορούνται για συνέργεια, ως κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους μεταφέρονταν τα χρήματα από τις απάτες (money mules).

Η δράση της οργάνωσης τοποθετείται χρονικά τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2020. Όπως προέκυψε, ότι τα μέλη του σκληρού πυρήνα της, διαθέτοντας κατάλληλες γνώσεις σχετικά με την ηλεκτρονική τραπεζική (internet banking):

  • -αναζητούσαν και εντόπιζαν στο Διαδίκτυο αγγελίες σχετικά με την πώληση κυρίως οχημάτων αλλά και άλλων αγαθών και υπηρεσιών,
  • -επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματα και εκδήλωναν ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων,
  • -με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής των χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αποσπούσαν τεχνηέντως τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στην ηλεκτρονική τραπεζική τους (όπως όνομα χρήστη, προσωπικούς κωδικούς, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς επιβεβαίωσης συναλλαγής κτλ)
  • -έχοντας αποκτήσει πρόσβαση πλέον στην ηλεκτρονική εφαρμογή των παθόντων, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς με δικαιούχους συνεργούς τους (money mules).

Στη συνέχεια, περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους για να μην καταγράφονται από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, πραγματοποιούσαν άμεσα ανάληψη μέσω ΑΤΜ των χρηματικών ποσών που είχαν μεταφερθεί στους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς, πριν οι παθόντες αντιληφθούν τη σε βάρος τους απάτη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν προηγουμένως να μεγιστοποιούν το ανώτατο όριο μεταφοράς χρημάτων των τραπεζικών λογαριασμών των θυμάτων, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν ολόκληρο το χρηματικό ποσό που έβρισκαν σε αυτούς. Στην περίπτωση που το χρηματικό ποσό ήταν μεγαλύτερο του ορίου, «έσπαγαν» το ποσό σε επιμέρους ποσά διαμοιράζοντάς το σε περισσότερους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς.

Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες αλλά και με τα υποψήφια θύματα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε άγνωστους αλλοδαπούς, τις οποίες αντικαθιστούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης τα χρησιμοποιούσαν για τον πολυτελή τους βίο, για αγορές αυτοκινήτων μεγάλης ιπποδύναμης, ανακαινίσεις και αγορές κατοικιών και επενδύσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν.

Σε έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: πέντε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, Ι.Χ. φορτηγό, δίκυκλη μοτοσικλέτα, τρεις τηλεοράσεις, έξι φορητοί υπολογιστές και τάμπλετ, κυνηγητική καραμπίνα, αεροβόλο πιστόλι, τέσσερις τραπεζικές κάρτες,25 κινητά τηλέφωνα,14 πακέτα σύνδεσης καρτοκινητής, τρεις κάρτες SIM και 3.180 ευρώ.

Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας συνεχίζεται, ενώ σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιστροφής στους παθόντες μέρος των χρημάτων που δεν πρόλαβε να διακινήσει εγκαίρως η οργάνωση από το τραπεζικό σύστημα και δεσμεύτηκαν στους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς της.

Την αποτελεσματικότητα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ανέφερε σε σχόλιο του σε τηλεοπτική εκπομπή και ο υποστράτηγος ε.α. Μανόλης Σφακιανάκης, πρ. επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.In this article

Join the Conversation