Η αρνητική θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου για τις 2 μεγάλες επενδύσεις σε Φωτοβολταϊκά πάρκα

Απο το πρακτικό της συζήτησης

Στο Δημοτικό Συμβούλιο διατυπώθηκαν γραπτές απόψεις και παρατηρήσεις επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) οι οποίες καταγράφονται στο ειδικό έντυπο απόψεων Δ11, για τα έργα

  • Φωτοβολταϊκός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 20 MW, στη θέση «Ράχη Στερμού» και των συνοδών του έργων, στις Δ.Ε. Παραμυθιάς & Αχέροντα και στην Δ.Ε. Μαργαριτίου
  • Φωτοβολταϊκός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ονομασία, ισχύος 25 MWp, στη θέση Λιθάρι- Φλαμουριά, Δ.Ε Παραμυθιάς.

Απο τα πρακτικά της συνεδρίασης:

– Στην περιοχή αυτή υπάρχει ενδιαφέρον και πρόθεση από το Δήμο Σουλίου για δημιουργία δημοτικού ενεργειακού πάρκου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντικρουόμενα συμφέροντα από δημόσια και ιδιωτική επένδυση.

– Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου θα οδηγήσει στη μείωση των βοσκήσιμων εκτάσεων, θα πλήξει τον πρωτογενή τομέα και την τοπική αγροτική οικονομία αφού στην περιοχή αυτή δραστηριοποιούνται κτηνοτροφικές οικογενειακές μονάδες που πλήττονται άμεσα (όπως ρητώς αναφέρεται στο πρακτικό του συμβουλίου της Κοινότητας Καρβουναρίου) .

Από την παράταξη «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» (κ.κ Γώγος Νικόλαος, Μπάμπας Ανδρέας και Σοφίας Δονάτος) εκφράστηκε η ΑΡΝΗΤΙΚΗ τους γνώμη επί του θέματος και συγκεκριμένα: «Τασσόμαστε ΤΠΕΡ των ενεργειακών Κοινοτήτων από το Δήμο ή από τους συνδημότες και επικροτούμε κάθε ανάλογη πρωτοβουλία ( εννοείται με περιβαλλοντικούς όρους) και πρέπει ο Δήμος να αναλάβει τις τύχες του τόπου στα χέρια μας .Ενώ έχουμε αρνητικότατη άποψη και δε θέλουμε συγκεκριμένη εταιρεία να τοποθετήσει στον τόπο μας φωτοβολταϊκά».

Από την παράταξη της «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» (κ.κ Κουτσής Ηλίας και Χρήστου Ηλίας Δημήτρης) εκφράστηκε η ΑΡΝΗΤΙΚΗ τους γνώμη επί του θέματος και συγκεκριμένα: «Επί της αρχής τοποθετούμαστε αρνητικά στα σχέδια για οποιοδήποτε βιομηχανικού τύπου έργο ΑΠΕ (βλ. τις προτάσεις για νέα Φ/Β πάρκα) που προωθεί την κυνήγι του μέγιστου κέρδους με θύμα τον λαό που πληρώνει πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα. Πιο συγκεκριμένα ως προς τις νέες προτεινόμενες επενδύσεις σημειώνουμε ότι:

– Δεν προσφέρουν στην τοπική ανάπτυξη και πρόοδο (λ.χ δεν δημιουργούν θέσεις  εργασίας).
– Επηρεάζουν την κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής ειδικά αν αναλογιστούμε ότι οι εν λόγω περιοχές είναι απόλυτα προσανατολισμένες στην κτηνοτροφία με ότι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την επάρκεια σε βασικά τρόφιμα και της περιοχής μας και της χώρας μας εν γένει, ειδικά σε μια περίοδο επισιτιστικής κρίσης.
– Δεσμεύουν περιοχές με υψηλή ενεργειακή απόδοση οι οποίες μπορούσαν να αξιοποιηθούν απευθείας από τον Δήμο ή το κράτος προς όφελος του λαού (με
αξιοποίηση των ΑΠΕ με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες).
– Συμβάλλουν στην άναρχη χωροθέτηση βιομηχανικού τύπου σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο χωροταξίας και χρήσεων γης.
– Δεν μπορούμε επίσης να μην αναλογιστούμε και τις ενστάσεις των τοπικών κοινωνιών που μέσα από τα τοπικά συμβούλια εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους.
– Είναι πραγματικά εξοργιστικό το γεγονός ότι ενώ δεκάδες συνδημότες μας αυτές τις μέρες, πληρώνουν παράβολα, μηχανικούς και συμβολαιογράφους για να μαζέψουν “χαρτούρα” και να αποδείξουν ότι οι μικρές εκτάσεις τους (χωράφια, ελαιοπερίβολα κ.α) τους ανήκουν και δεν είναι δασικά, οι μεγαλο-επενδυτές των ΑΠΕ έχουν το ελεύθερο από τις αστικές κυβερνήσεις (μιας και ο νόμος τους προστατεύει) ουσιαστικά να “αποχαρακτηρίζουν” δασικές περιοχές…»



In this article

Join the Conversation