Το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας για την Ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις Νατοϊκές βάσεις

Ανακοίνωση

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των γυναικών και της νεολαίας, όλο το λαό σε πλατιά, μαζική εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Είναι μία συμφωνία που προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και την υπέγραψε τον Οκτώβρη του 2021 η κυβέρνηση της ΝΔ. Με την συμφωνία αυτή αναβαθμίζονται οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και υποδομές στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο, στο Λιτόχωρο, στη Λάρισα και αλλού. Μετατρέπεται ολόκληρη η χώρα σ΄ένα πολεμικό ορμητήριο για τα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Επεκτείνεται η ισχύς της αρχικά για πέντε χρόνια και στη συνέχεια επ’ αόριστον.

Δεν φτάνει που πληρώνουμε τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με πανάκριβα προϊόντα και ρεύμα – αέριο φωτιά, εμπλέκουν ακόμα περισσότερο το λαό μας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση με την Κίνα και τη Ρωσία, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα στέλνει πολεμικό υλικό και προετοιμάζεται να στείλει και τμήματα των ενόπλων δυνάμεών της, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες ασκήσεις – πρόβες πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπως και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έχει γίνει ορμητήριο των ΝΑΤΟικών φονιάδων με το συνεχές πέρασμα ΝΑΤΟικών κομβόι που πηγαίνουν στην Βόρεια Μακεδονία όπου διεξάγεται μεγάλη στρατιωτική άσκηση της Βρετανίας. Κάνουν τη χώρα θύτη άλλων λαών και το λαό θύμα, πιθανό στόχο αντιποίνων του ανταγωνισμού ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας που οξύνεται.

Θέλουν να ψηφίσουν την συμφωνία, πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στις 16 Μάη, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας που τρέχει να πάρει κομμάτι από τη λεία, όπως οι εφοπλιστές για τις μπίζνες για το αμερικάνικο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) που θα ακριβοπληρώσει ο λαός. Ήδη στο χώρο του λιμανιού και κοντά στο Λαδοχώρι, από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει εγκριθεί άδεια για εγκατάσταση υποδομών του αμερικανικού LNG, ως εναλλακτικό καύσιμο για την ναυτιλία.

Οι «δρόμοι» της Ενέργειας όμως είναι στρωμένοι με ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και βαμμένοι με το αίμα των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Παλαιστίνης, της Συρίας και της Λιβύης. Σφαγών που οι λαοί εκεί πλήρωσαν με το αίμα τους και κύματα προσφύγων, ενώ οι λαοί των υπολοίπων χωρών πλήρωσαν και πληρώνουν με την ακρίβεια, τις μειώσεις μισθών, τον αυταρχισμό στο όνομα των “ανθρωπιστικών” πολέμων του ιμπεριαλισμού.

Τα δήθεν “αμυντικά οφέλη” της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας θυμίζουν ανέκδοτο όταν έχουν σπάσει ρεκόρ οι υπερπτήσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ ο υπουργός Άμυνας παραδέχεται ότι “δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ”.

Τώρα είναι ώρα να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Να δυναμώσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας:
• Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις!
• Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!
• Να σταματήσει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, με οποιαδήποτε μορφή και πρόσχημα!
• Κανένας φαντάρος, κανένας ένστολος σε αποστολές εκτός συνόρων. Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό.
• Ηγουμενίτσα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών
• Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και οι ευρωατλαντικές υποδομές, να μη χρησιμοποιηθεί καμιά για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία!

Ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Να συμβάλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη, τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλους λαούς.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί όλα τα σωματεία Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη μαζική πανεξόρμηση που θα γίνει την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 7μμ, στην πόλη της Ηγουμενίτσας.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΗ ΣΤΙΣ 8:30μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ.
ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.



In this article

Join the Conversation