Διάθεση αποκριάτικων στολών για τα Καρναβαλικά γκρουπ

Διάθεση αποκριάτικων στολών για τα Καρναβαλικά γκρουπ, 2011-02-19 22:16:11Από την καρναβαλική επιτροπή του Δήμου Σουλίου, ενημερωνόμαστε πως η αίθουσα Καρκαμίσι (έναντι Δημαρχιακού μεγάρου) θα παραμείνει ανοιχτή από την...

Διάθεση αποκριάτικων στολών για τα Καρναβαλικά γκρουπ, 2011-02-19 22:16:11
Από την καρναβαλική επιτροπή του Δήμου Σουλίου, ενημερωνόμαστε πως η αίθουσα Καρκαμίσι (έναντι Δημαρχιακού μεγάρου) θα παραμείνει ανοιχτή από την Δευτέρα 21/02 έως Παρασκευή 04/03 (εκτός Σαββατοκύριακου) από τις 18:00-20:00 για την διάθεση αποκριάτικων στολών στα μέλη των γκρουπ που θα συμμετέχουν στην μεγάλη παρέλαση της Παραμυθιάς.
Επίσης στον ίδιο χώρο και τις ίδιες μέρες θα πραγματοποιούνται και νέες δηλώσεις συμμετοχών στα Καρναβαλικά γκρουπ.

Η αποκριά στη Λαογραφία, 2011-02-17 22:33:56
Συντάκτης: Φιλίππου Ευάγγελος:

ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ,
ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ,
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΕΑΤΙΝΗΣ
Η δεύτερη εβδομάδα προς την Κυριακή των Απόκρεων, είναι η κυρίως κρεατινή, με τη διαφορά ότι οι πιστοί νηστεύουν την Τετάρτη και την Παρασκευή. Η Πέμπτη της εβδομάδας αυτής είναι η κατεξοχήν ημέρα του κρεατινού μεζέ, η «Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη», που όλη η οικογένεια και οι φίλοι, όλοι οι άνθρωποι, και οι πιο φτωχοί, θα τσικνώσουν τη γωνιά τους ( την κουζίνα τους ), θα φάνε κάτι ορεκτικό από το σφάγιο και θα πιουν κρασί, να χαιρετήσουν την Αποκριά. Η μυρωδιά της τσίκνας θα είναι απαραίτητη μαρτυρία της παρουσίας του κρέατος και της εορταστικής χαράς στο σπίτι.Είναι η μεγάλη είσοδος στην ευωχία ( πλούσιο φαγοπότι )με τα κρέατα και τον θερμαντικό χοίρο (γουρούνι) την Κυριακή της Αποκριάς.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ
Την εβδομάδα της Τυρινής τα γάλατα είναι άφθονα και οι χριστιανοί προετοιμάζονται με βαθμιαίο τρόπο για τη Σαρακοστή. Από το γάλα κάνουν ρυζόγαλα, γαλατόπιττες, τυρόπιττες, μακαρόνια με βούτυρο και τυρί. Κοντά στα γαλακτερά επιτρέπονται και τα αυγά, που χρησιμεύουν μάλιστα “να βουλώσουν το στόμα” ώσπου να έρθει η μέρα του Πάσχα, να τα ξαναφάνε. Το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής γίνονται οικογενειακά τραπέζια, όπου συσσωρεύουν τα τελευταία επιτρεπόμενα φαγητά, δειπνούν όλοι με ευχές για το Πάσχα και τελούν και άλλα έθιμα για το καλό, που δείχνουν ότι έχουν επίγνωση της μεταβατικής αυτής ώρας από το πλούσιο φαγοπότι στην καθαρτική περίοδο προς το Πάσχα.

ΟΙ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ- ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
Οι μεταμφιέσεις κατάγονται από αρχαίες λατρείες, που γίνονταν με σκοπό να κυλίσει καλά η χρονιά και ήταν άλλοτε σοβαρές και άλλοτε κωμικές. Με τη μεταμφίεση, είτε παίρνει κανείς μια μαγική δύναμη και τη χρησιμοποιεί για το καλό της παραγωγής, είτε εξαπατά τα κακά πνεύματα. Στη συνέχεια η συνήθεια αυτή της μεταμφίεσης έχει σκοπό να αποκρύψει το πρόσωπο και να του δώσει την ελευθερία της διασκέδασης.Τέτοιες είναι σήμερα οι ψυχαγωγικές μεταμφιέσεις των αριστοκρατικών ή λαϊκών καρναβαλιών. Τα μέσα και οι τρόποι της μεταμφίεσης ποικίλλουν, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες. Οι φτωχοί ντύνονται με παλιά ρούχα ή δέρματα ζών ( πρωτόγονη κληρονομιά ).
Οι χοροί και τα τραγούδια βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους την περίοδο της Αποκριάς, επειδή η εποχή επιτρέπει το χορό στην ύπαιθρο και επειδή ο χορός ήταν πάντα μια έκφραση εποχικής αιτήσεως και μαγικών επιδιώξεων από τον άνθρωπο.
Στο διάστημα του Καρναβαλιού αντικρύζει κανείς στους δρόμους και στις πλατείες πολλές  σκηνές και μικρές παραστάσεις των μεταμφιεσμένων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θέατρο. Πολλά δρώμενα για να είναι καλή η χρονιά την περίοδο αυτή εξακολουθούν να γίνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη και τέτοιες είναι οι “Καλόγεροι”, ο “Χούχοντος”, ο “Σταχτάς” ( από τα καταχύσματα με στάχτη )κ.ά. Στα λαϊκά έθιμα της περιδόδου της Αποκριάς ξεχωρίζουν και οι “Φωτιές” ( που έχουν καθαρτικό χαρακτήρα ).
Προγραμμα Εκδηλώσεων Καρναβαλιού Δήμου Σουλίου, 2011-02-17 22:20:24
Κλίκ στην εικόνα μεγέθυνση

In this article

Join the Conversation