Χοτκοβα, Αχέροντας και Καλαμάς, εκπέμπουν sos

Συντάκτης: Διονύσια Λαγιου Το οικοσύστημα της Λιμνοπούλας είναι ένας υγρότοπος μεγάλης σημασίας, καθώς προμηθεύει με νερό τη γύρω περιοχή και παρέχει υγρά λιβάδια για βόσκηση κατά τη διάρκεια...

Συντάκτης: Διονύσια Λαγιου

Το οικοσύστημα της Λιμνοπούλας είναι ένας υγρότοπος μεγάλης σημασίας, καθώς προμηθεύει με νερό τη γύρω περιοχή και παρέχει υγρά λιβάδια για βόσκηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Βρίσκεται 0,7 χλμ. νοτιοδυτικά των χωριών Κρυσταλλοπηγή και Κεφαλόβρυσο, κοντά στην Παραμυθιά, και εδώ και τρία χρόνια στην περιοχή της Λιμνοπούλας η νομαρχία Θεσπρωτίας κατασκευάζει το αρδευτικό δίκτυο Χότχοβας, σε έκταση 3.100 στρεμμάτων και προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ.
Η περιοχή στην οποία γίνονται τα έργα περιλαμβάνεται εντός των ορίων του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) «Λιμνοπούλα Παραμυθιάς», σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΚ, με κωδικό GR2120003 και έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το έργο προβλέπεται να διαταράξει το υδρολογικό ισοζύγιο του υγρότοπου, διότι εκτελείται βάσει απαρχαιωμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία θα έπρεπε να επικαιροποιηθεί.
«Χιλιάδες υδρόβια πουλιά σταθμεύουν στη Λιμνοπούλα, που διαθέτει τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε είδη σε όλη την Ελλάδα, αναλογικά με την έκτασή της», εξηγεί ο δασολόγος και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, δρ. Ρήγας Τσιακίρης.
Στον πυρήνα της Λιμνοπούλας κατασκευάστηκε ταμιευτήρας με βάθος αρκετών μέτρων, αντίθετα με αυτά που προέβλεπε η ΜΠΕ, ο οποίος δεν αποτελεί πλέον κατάλληλο ενδιαίτημα για τα περισσότερα είδη υδρόβιων πουλιών, που χρειάζονται ρηχές εκτάσεις για να τραφούν. Ενώ με τα υλικά των εκσκαφών επιχωμάτωσαν κι ό,τι απέμεινε περιφερειακά από τον υγρότοπο, καταστρέφοντάς τον συνολικά», λέει ο κ. Τσιακίρης και προσθέτει: «Τέτοιες ενέργειες εκθέτουν τη χώρα μας στα μάτια κάθε ευρωπαίου επισκέπτη που έχει πληρώσει για τα έργα αυτά μέσω της φορολογίας, εφόσον ο υγρότοπος βρίσκεται δίπλα στην Εγνατία οδό και είναι η πρώτη περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 που βλέπει κανείς όταν έρχεται οδικώς από το εξωτερικό».

Στον Αχέροντα και Καλαμά, για «ολοκληρωτική καταστροφή των υγροτόπων», κάνει λόγο ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και όπως εξηγεί: «Το παραποτάμιο δάσος στις Εκβολές του Καλαμά καταστρέφεται με τρομερό ρυθμό, σε κάποιες περιπτώσεις με τη σύμφωνη γνώμη και των αρμόδιων Αρχών. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι και η κατασκευή μιας σήραγγας στις εκβολές του Αχέροντα στη ζώνη Α (Ζώνη Απολύτου Προστασίας), σε σημείο στο οποίο πέρα από άλλα ενδημικά είδη ψαριών βρίσκουμε και τον μοναδικό πληθυσμό του Αχερονογοβιού -που συναντάμε μόνο σε αυτήν την περιοχή- με σκοπό την εποχιακή αποξήρανση της περιοχής.
Το έργο κόστισε 10 εκατ. ευρώ για να λειτουργεί μόνο έναν μήνα το καλοκαίρι. Δεν έλαβαν υπόψη τους ότι είναι προστατευόμενη περιοχή και, ενώ πολλές φορές έχουμε ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να στείλουν την περιβαλλοντική μελέτη, μας αγνοούν».

Ενημέρωση για το άρθρο της κ. Λάγιου, από το Radio Igoumenitsa

In this article

Join the Conversation