Το τουριστικό προϊόν της Παραμυθιάς και της ευρύτερης περιοχής

Το τουριστικό προϊόν της Παραμυθιάς μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως ανύπαρκτο. Και όμως ο προσανατολισμός για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης θα έπρεπε να είναι μονόδρομος. Οι εναλλακτικές...

Το τουριστικό προϊόν της Παραμυθιάς μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως ανύπαρκτο. Και όμως ο προσανατολισμός για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης θα έπρεπε να είναι μονόδρομος. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε όλη την Ευρώπη τείνουν να γίνουν οι ποιοτικότερες και φυσικά πιο κερδοφόρες μορφές τουρισμού, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα όλο και περισσότερες περιοχές δείχνουν ξεκάθαρη βούληση για την ανάπτυξη οικοτουριστικών δραστηριοτήτων.
Τα κατά καιρούς προγράμματα επιδότησης που αφορούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, περνούν χωρίς να αγγίζουν ούτε τους πολίτες ούτε την μέχρι τώρα αυτοδιοίκηση με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις ιδιωτών.
Η Παραμυθιά και η ευρύτερη περιοχή έχει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απατούνται για να χαρακτηριστεί μια πόλη κέντρο υπαίθριων δραστηριοτήτων, αθλητικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού. 
Στην Θεσπρωτία βλέπουμε το χάος που υπάρχει ανάμεσα στην τουριστική υποδομή της παραθαλάσσιας Θεσπρωτίας με αυτής της ορεινής. Το κενό αυτό δεν καλύπτεται μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις. Χρειάζεται η παρέμβαση της αυτοδιοίκησης και τις πολιτείας. Η προβολή των περιοχών σε εκθέσεις, η επαφή με τουριστικούς πράκτορες μίας και από φέτος το καλοκαίρι ξεκινούν οι κρουαζιέρες με σταθμό στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η ανάδειξη των πολλών αρχαιοτήτων της Παραμυθιάς, η βελτίωση των οδικού τμήματος που θα ενώνει την Εγνατία με την Γλυκή, η σηματοδότηση των πολλών περιπατητικών διαδρομών της Παραμυθιάς με έμφαση στο ευρωπαϊκό μονοπάτι που διασχίζει την περιοχή, η ανάδειξη του ιστορικού Σουλίου ώστε να μην συνεχίζει να είναι ένα πανηγύρι για μια φορά το χρόνο, ο σχεδιασμός και η συνένωση του ιστορικού κέντρου Παραμυθιάς με το κάστρο του Αγ. Δονάτου και το κάστρο της Ελέας είναι μόνο μερικές από τις αναγκαίες παρεμβάσεις του Δήμου Σουλίου και της πολιτείας. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δονάτου θα πρέπει να είναι ανοιχτός ειδικά τις Κυριακές, το πλακόστρωτο θα πρέπει να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Παραμυθιά, το Ρολόι της πόλης θα πρέπει να απαλλαχτεί από το κτίριο έκτρωμα που το κρύβει, η Φωτική θα πρέπει να γίνει επισκέψιμη, και επιτέλους η Παραμυθιά να αποκτίσει ένα μουσείο έστω και λαογραφικό.
Από την άλλη και εμείς οι πολίτες και οι ιδιώτες έχουμε μερίδιο ευθύνης. Η συνολική εικόνα της Παραμυθιάς με τα ανομοιόμορφα κτίρια χωρίς καμία συνοχή και χωρίς κανένα σημείο τομής, είναι δική μας ευθύνη. Ομοιογένεια στην αρχιτεκτονική της Παραμυθιάς υπάρχει μονό στην πάνω μεριά του περιφερειακού και εκεί επειδή η πολιτεία έχει υποχρεώσει όλα τα οικήματα να έχουν στέγες με κεραμίδια λόγω Βυζαντινών Λουτρών και της Μεγάλης Εκκλησίας. 
Ο υπεύθυνος τουρισμού και επιχειρηματικότητας του Δήμου Ιωαννιτών Θωμάς Γκλίναβος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Δημήτρη Σκάλκο με ιδιαίτερη έμφαση στις κρουαζιέρες που θα ξεκινήσουν από φέτος με προορισμό το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Σύμφωνα με τον κ. Θ. Γκλίναβο, το γεγονός αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή μας, αφού καλείται να αξιοποιήσει ένα σημαντικό αριθμό τουριστών προερχόμενο από τις κρουαζιέρες αυτές που θα επιλέξει ως προορισμό το Δήμο Ιωαννιτών για τις ξεναγήσεις του. Παράλληλα δε, δίδεται η ευκαιρία, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, να μπορεί να γίνει και σημείο εκκίνησης (Home-Board) και τερματισμού σημαντικού αριθμού τέτοιου είδους κρουαζιέρων.
Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να προσανατολιστεί και η Παραμυθιά. Μολις 25 λεπτά από το λιμάνι. Δεν υπάρχει κανένας ανασταλτικός παράγοντας για την επίσκεψη στην Παραμυθιά εκτός από ΕΜΑΣ.
Η τουριστική παιδεία φυσικά δεν είναι έμφυτη αλλά αποκτιέται βάσει εμπειριών και το κενό που υπάρχει καλύπτεται μόνο με τρέξιμο. Τι λέτε… αξίζει τον κόπο;;

In this article

Join the Conversation