ΟΧΙ στα διοδία στα ορια του Δήμου

Ανακοίνωση πρωτοβουλίας πολιτών Παραμυθιάς κατά της επιβολής διοδίων στην ΤύριαΠρος το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σουλίου (Για συζήτηση στο Δ.Σ. ως θέμα ημερησίας διάταξης) Πρόσφατα η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ...

Ανακοίνωση πρωτοβουλίας πολιτών Παραμυθιάς κατά της επιβολής διοδίων στην Τύρια
Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σουλίου (Για συζήτηση στο Δ.Σ. ως θέμα ημερησίας διάταξης)

Πρόσφατα η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ εισηγήθηκε προς τα συναρμόδια Υπουργεία την εγκατάσταση προσωρινών συμβατικών επτά σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό.
Μεταξύ των άλλων προτείνει την εγκατάσταση προσωρινού σταθμού διοδίων στον κόμβο της Τύριας και μέχρι την λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος είσπραξης διοδίων στην Εγνατία Οδό.
Εκκρεμεί η απόφαση των αρμοδίων Υπουργών και πιθανολογείται ότι θα γίνει δεκτή η προτεινόμενη λειτουργία συμβατικού σταθμού διοδίων στην Τύρια.
Η πιθανή και μάλιστα στο άμεσο μέλλον εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού διοδίων στην περιοχή της Τύριας με καθορισμό ύψους των διοδίων αντίστοιχα των διοδίων του σταθμού Πολυμύλου θα επιφέρει αρνητικές και επιβλαβείς οικονομικές, εμπορικές και τουριστικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Κέρκυρας και ιδιαίτερα στην Θεσπρωτία, αφού όπως είναι φυσικό θα επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος των κινούμενων οδηγών και οχημάτων από Γιάννενα – Θεσπρωτία και Κέρκυρα και αντίστροφα, σε περιόδους μάλιστα δεινής και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, με μηδενικό δείκτη ανάπτυξης και με ιδιαίτερα υψηλές τις τιμές των καυσίμων.
Επισημαίνουμε ότι:
1) Η λειτουργία του προσωρινού σταθμού διοδίων στην Τύρια, που θα αποτελεί μόνιμο σταθμό αν εφαρμοστεί, είναι πέρα από τις πολιτικές εξαγγελίες και διακηρύξεις των πολιτικών και κρατικών αρχών.
2) Τα εισπραττόμενα ποσά διοδίων στο σταθμό της Τύριας θα είναι πενιχρά αφού θα επιβαρύνουν μόνο τους χρήστες των τοπικών δρομολογίων Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας αφού οι διατοπικού χρήστες – μεταφορείς θα καταβάλουν διόδια στον σταθμό του Μαλοκασίου.
3) Η λειτουργία του σταθμού στην Τύρια συντηρεί το απαρχαιωμένο σύστημα διοδίων και είναι αντίθετη προς το σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων που ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
4) Οι χρήστες των τοπικών δρομολογίων (δια νομαρχιακών) θα υποχρεωθούν να ακολουθούν το παράπλευρο επαρχιακό δίκτυο για την αποφυγή του κόστους των διοδίων με συνέπεια την μείωση των εσόδων αλλά και τον κίνδυνο αυξημένο τροχαίων ατυχημάτων λόγω κυκλοφορίας οχημάτων σε μη ασφαλές και απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο.
5) Σε κάθε περίπτωση αντενδείκνυνται η εγκατάσταση και η λειτουργία σταθμού διοδίων στην περιοχή της Τύριας και η ισχύς του προτεινόμενου μέτρου θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα στον εμπορικό κόσμο όλων των Δήμων του Νομού Θεσπρωτίας.
Επιβάλλεται λοιπόν η αγωνιστική διεκδίκηση και αντίσταση στην εγκατάσταση και λειτουργία συμβατικού σταθμού διοδίων στην Τύρια και γι’ αυτό καλούμε σε συμπαράσταση την τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, τους τοπικούς φορείς και τον λαό των Νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Κερκύρας.

Παραμυθιά 12/02/2011
Πρωτοβουλία για την ματαίωση εγκατάστασης
σταθμού διοδίων στην Τύρια

In this article

Join the Conversation