Συγκίνησαν οι μαθητές του Α’ Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς στον “Ξεριζωμό της Σμύρνης”

Κατά την διάρκεια της χτεσινοβραδινής παράστασης στο υπαίθριο θέατρο του περ. Αγ. Δονάτου.

Σε ένα οδοιπορικό στη Σμύρνη του 1922, μας ταξίδεψαν μαθητές του Α’ Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς κατά την διάρκεια της χτεσινοβραδινής παράστασης “Ο Ξεριζωμός της Σμύρνης” στο υπαίθριο θέατρο του περ. Αγ. Δονάτου.

Οι μαθητές συγκίνησαν και μετέφεραν το κοινό 100 χρόνια πίσω στα γεγονότα του ξεριζωμού του Ελληνικού και Αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης από τον κεμαλικό στρατό, καθώς και η πυρπόληση της πόλης. Οι μαθητές, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν το χρονικό του ξεριζωμού και τις στιγμές που συγκλόνισαν την ιστορία μας, παρουσιάζοντας στο τέλος σε ευρύ κοινό ένα δρώμενο γνώσης, ευαισθητοποίησης και στοχασμού για τον Ελληνισμό.

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο των 100 χρόνων Μνήμης από την Μικρασιατική Καταστροφή και στην υλοποίηση του σχετικού προγράμματος απο τον Δήμο Σουλίου και το Ν.Π.Δ.Δ. Αρωγή, ενώ η παράσταση πραγματοποιηθηκε σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «ΑΒΓΟ» και τον του Σύλογο Γονέων και Κηδεμόνων..

“Με ιδιαίτερη χαρά είδαμε τα παιδιά να αξιοποιούν το ταλέντο τους και το καλλιτεχνικό τους μεράκι, προσεγγίζοντας με ευαισθησία το ιστορικό αυτό θέμα που στόχο έχει να αφυπνίσει τις συνειδήσεις όλων μας αλλά και να προάγει τον πολιτισμό και την ιστορία μας . Τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του τόπου και για αυτό, ως δημοτική αρχή έχουμε επενδύσει σε υγιείς δράσεις και προγράμματα που θα υλοποιηθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού.  Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στα παιδιά για την προσπάθεια και τη συμμετοχή, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς που με τη θετική ανταπόκριση και το ενδιαφέρον τους καταφέραμε να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Επίσης, συγχαρητήρια αξίζουν και στην Α.Μ.Κ.Ε. ΑΒΓΟ και στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για το άριστο τελικό αποτέλεσμα” ανέφερε σε σχετικό μήνυμα ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης.



In this article

Join the Conversation