Καταδικάζει το«Τσάμικο» παραλήρημα στην Αλβανική Βουλή, η «Ομόνοια»

Προειδοποιεί για τις συνέπειες ενεργειών όπως είναι οι εκδηλώσεις ανθελληνισμού, φανατισμού και διεθνοτικού μίσους

Το «τσάμικο» παραλήρημα στην Αλβανική Βουλή καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ένωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας –Ομόνοια- και προειδοποιεί για τις συνέπειες ενεργειών όπως είναι οι εκδηλώσεις ανθελληνισμού, φανατισμού και διεθνοτικού μίσους, οι οποίες είναι αντίθετες με τις πραγματικές ανάγκες για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Όπως σημειώνει, υπόλογοι είναι τόσο οι διοργανωτές, πολιτικά σχήματα και οργανώσεις δημοσίως γνωστά από που παρακινούνται και χρηματοδοτούνται, αλλά ταυτόχρονα και οι ιθύνοντες φορείς του Κοινοβουλίου. Η παραχώρηση της Αίθουσας συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής της Αλβανίας καθώς και οι αναρτήσεις στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στο όνομα της, μάλλον μαρτυρούν την απόσταση μεταξύ ρητορικής περί των δυνατοτήτων ανάπτυξης των διακρατικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και δεύτερων σκέψεων που εμπνέονται από τον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία.

Τόσο το συγκεκριμένο παραλήρημα όσα και σχεδιάζονται να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες προφανώς είναι η χειρότερη υπηρεσία στις ανάγκες που πραγματικά έχει η περιοχή, η Αλβανική κοινωνία που προσδοκά τον εξευρωπαϊσμό και χειραφέτηση του δημοσίου βίου.

Τα πραγματικά αισθήματα του Ελληνικού λαού, του συνόλου του Ελληνισμού είναι γνωστά πλέον στον κάθε πολίτη και οικογένεια της Αλβανίας που είναι σε καθημερινή επικοινωνία και που συμβάλει στην βελτίωση του οικονομικού, μορφωτικού κι εκπαιδευτικού επιπέδου τους. Όποιος περί του αντιθέτου ισχυρίζεται καπηλεύεται την ιστορία και αρνείται την πραγματικότητα.

Σχετικά με την εκδήλωση στην αλβανική βουλή

Το απόγευμα της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της «γενοκτονίας» της Τσαμουριάς από τους Έλληνες. Την εκδήλωση πραγματοποίησε το ακραίο και ανθελληνικό κόμμα PDIU, που διατείνεται ότι εκπροσωπεί Αλβανούς πολίτες τσάμικης καταγωγής, το οποίο συστηματικά προωθεί την ατζέντα της Άγκυρας στην χώρα. Συνδιοργανωτές ήταν το ίδρυμα «Çamëria “Hasan Tahsini”» και ο αλυτρωτικός σύλλογος «Çamëria».

Η προκλητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ανοχή του προεδρείου της βουλής και της κυβέρνησης Ράμα, που ενίοτε «χαϊδεύει» τα αυτιά των εθνικιστών για ψηφοθηρικούς λόγους.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής βουλής αναφέρονται προκλητικά : «Σήμερα, 78η επέτειος της γενοκτονίας των Αλβανών της Τσαμουριάς από τους Έλληνες, η 27η Ιουνίου αναγνωρίστηκε το 1994 από το κοινοβούλιο ως ημέρα γενοκτονίας και μνήμης, πραγματοποιήθηκε παρουσία Τσάμηδων πατριωτών, ακτιβιστών κ.α. εκδήλωση στη βουλή όπου τονίστηκε η επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων».

Μπροστά από ένα πανό που έγραφε «78 χρόνια γενοκτονία» μικρά παιδιά και νέοι απήγγειλαν αλυτρωτικά ποιήματα, για «σκλαβωμένες» πατρίδες καλλιεργώντας τον μισελληνισμό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την Αθήνα, για τα όσα προκλητικά έλαβαν μέρος μέσα στην αλβανική βουλή.In this article

Join the Conversation