Διεθνές Τοπόσημο κατά της έμφυλης βίας των γυναικών, οι «Σουλιώτισσες» στον «Χορό του Ζαλόγγου»

Ενέργειες απο το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου

Το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου ενεργεί για να χαρακτηριστεί από την UNESCO ο «Χορός του Ζαλόγγου» Διεθνές Τοπόσημο για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.

Η ιστορία (και ο θρύλος που την ακολουθεί) είναι λίγο πολύ γνωστή: Το 1803 όταν ο Αλή Πασάς κατέλαβε επιτέλους το Σούλι, μια ομάδα γυναικών εγκλωβίστηκε από Τουρκαλβανούς σε μια απόκρυμνη περιοχή στη βόρειο Πρέβεζα, στο Ζάλογγο, και μπροστά στο φάσμα του βιασμού και της αιχμαλωσίας, επέλεξαν ως λύση τον θάνατο. Όπως αναφέρει το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου «είναι η πρώτη πράξη αυτοδιάθεσης και ομαδικής γυναικείας απόφασης κατά της βίας που καταγράφεται ως γεγονός στην παγκόσμια ιστορία».

Ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος ανέλαβε τη δεκαετία του 1950 να φέρει εις πέρας ένα ομολογουμένως, δύσκολο εγχείρημα: την κατασκευή ενός μνημείου στην ορεινή αυτή τοποθεσία. Ο «Χορός του Ζαλόγγου», του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 1961, έχει κολοσσιαίο μέγεθος, μήκους 18 μέτρων και ύψους 15, και είναι ορατός από απόσταση 35 χιλιομέτρων. Αποτελεί δε χαρακτηριστικό δείγμα εφαρμογής του Μοντερνισμού, όπου η αφαιρετική μορφολογία του μπορεί να υιοθετηθεί ως σύμβολο κάθε γυναίκας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με αυτό το σκεπτικό, το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου, και λαμβάνοντας υπόψιν ότι «όλοι είμαστε μάρτυρες μιας σειράς ζητημάτων έμφυλης βίας, η οποία, δυστυχώς, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια», αποφάσισε να ξεκινήσει τις ενέργειες έτσι ώστε αυτό το μνημείο να γίνει Διεθνές Τοπόσημο για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών και στην προσπάθεια του αυτή έχει την υποστήριξη μιας σειράς θεσμικών φορέων. «Η ευαισθητοποίηση όλων μας και η ανάγκη εξάλειψης του φαινομένου είναι διαρκής αγώνας κάθε κρατικής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας με κοινό στόχο την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο» συμπληρώνει το σχετικό κείμενο που εξέδωσε το ίδρυμα. Για να καταλήξει πως «ο φυσικός χώρος εγκατάστασης και η μοναδική περίπτωση αυτού του δημόσιου έργου τέχνης με τις γυναίκες να στέκουν αγέρωχες στο χείλος ενός γκρεμού αρνούμενες οποιαδήποτε μορφή ταπείνωσης, αξίζει διεθνούς προσοχής και προβολής».

Ήδη με περσινή απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το γλυπτό «Ο Χορός του Ζαλόγγου» κηρύχθηκε Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, καθώς όπως τονίζεται «αποτελεί ένα πρωτοποριακό έργο μοντέρνας γλυπτικής, μεγάλης κλίμακας, σε υπαίθριο χώρο, με εξαιρετική ιστορική, καλλιτεχνική και τεχνική αξία».

Φωτογραφία Γιώργος Ευσταθίου



In this article

Join the Conversation