Στον ΦΟΔΣΑ το εργοστάσιο. Τι είπαν οι Δήμαρχοι της Θεσπρωτίας. Έκρηξη Καρχιμάνη

Περιφερειάρχης για τους Δημάρχους που υπερψήφισαν την απόφαση: «Κλίκα - Λες και είναι υπάλληλοι της εταιρείας»

Διαπιστωτική πράξη προκειμένου να αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες του εργοστασίου που ασκεί σήμερα η Περιφέρεια, θα ζητήσει ο ΦΟΔΣΑ με αίτημα στην Αποκεντρωμένη, μετα απο 3ωρη συζήτηση η οποια συνοδεύτηκε από προβληματισμούς και επιφυλάξεις.

Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία, και είναι η απόρροια της πρόσφατης νομοθετικής παρέμβασης της Κυβέρνησης που με ένα άρθρο άνοιξε τον δρόμο βάζοντας τέλος στην ανάμειξη της Περιφέρειας Ηπείρου.

Λευκή ψήφο έδωσαν οι τρεις εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων, οι δύο εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Πρέβεζας και ο Δήμαρχος Κόνιτσας. Αρνητική ψήφο έδωσαν οι Δήμαρχοι Ζίτσας, Πωγωνίου και Ζαγορίου ενώ «παρών» ψήφισαν οι Δήμαρχοι Μετσόβου, Πωγωνίου και Γεωργίου Καραισκάκη.

Οι 3 Δήμαρχοι της Θεσπρωτίας και ολα τα άλλα μέλη του Αναγκαστικού Συνδέσμου υπερψήφισαν την εισήγηση και έτσι ο ΦΟΔΣΑ θα προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος στην Αποκεντρωμένη ώστε να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη προκειμένου να αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες που ασκεί σήμερα η Περιφέρεια.

Κοινή συνισταμένη ολων των τοποθετήσεων των Δημάρχων της Ηπείρου, ήταν να μην επιβαρυνθούν οι δήμοι το πρόστιμο των 3,5 εκατομμυρίων που έχει επιδικάσει το διαιτητικό δικαστήριο σε βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου έναντι της εταιρείας ΤΕΡΝΑ.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο και συμπλήρωσε ότι με την παρέμβαση της Κυβέρνησης το τοπίο ξεκαθάρισε και έδωσε ουσιαστικά την εντολή στους Δήμους της Ηπείρου –μέσω του ΦΟΔΣΑ- να αναλάβουν την ευθύνη. «Το εργοστάσιο αποτελεί την καρδιά της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όλες οι άλλες δραστηριότητες είναι γύρω από τη μονάδα. Ο τρόπος για να αναλάβουμε την διαχείριση ήταν η καταγγελία της σύμβασης και η δικαστική εμπλοκή με την κυβέρνηση. Ήρθε όμως η κυβέρνηση και έλυσε τον γόρδιο δεσμό» ανέφερε ο κ. Καλαντζής στην τοποθέτησή του.

Ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρήσουν συγκεκριμένες ενέργειες και να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ. Οι κόντρες, τόνισε, δεν βοηθούν και το κράτος ήρθε να βάλει το νερό στο αυλάκι. «Αυτό που με προβληματίζει είναι τα οικονομικά στοιχεία και πως θα ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που θα αναλάβουμε» τόνισε συμπληρώνοντας ότι δεσμεύσεις προφορικές δεν μπορούν να υπάρχουν.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος μίλησε για μία κρίσιμη συνεδρίαση με αφορμή τη νομοθετική παρέμβαση. «Οφείλουμε ένα ευχαριστώ στην Περιφέρεια για όσα έκανε όμως σήμερα συζητούμε για την επόμενη μέρα. Οποιαδήποτε άρνηση θα σημάνει νέες εξελίξεις καθώς θα φανεί ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση» είπε στην τοποθέτησή του συμπληρώνοντας ωστόσο δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις και πολλά από τα ερωτήματα που αφορούν την επόμενη μέρα πρέπει να συζητηθούν και να απαντηθούν

Ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς ανέφερε ότι είναι λάθος να δημιουργούνται μέτωπα μεταξύ των αυτοδιοικητικών και άλλοι να χαρακτηρίζονται ότι είναι με τον Περιφερειάρχη και άλλοι εναντίον του. «Οι αρμοδιότητες είναι ξεκαθαρισμένες και σε κάποια θέματα πρέπει να συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια..» ανέφερε ο κ. Παππάς ζητώντας περισσότερα στοιχεία για τα οικονομικά βάρη που απορρέουν από το εργοστάσιο απορριμμάτων.

Έκρηξη Καχριμάνη

Την ενόχλησή του για την απόφαση του Φορέα, δεν έκρυψε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σημείωσε ότι «ο ΦΟΔΣΑ πολύ επιπόλαια έρχεται να αναλάβει τη λειτουργία και την αναβάθμιση του εργοστασίου» και έκανε γνωστό ότι οι Δήμοι οφείλουν στην Περιφέρεια ποσό της τάξης των 4,1 εκατομμυρίων ευρώ και η Περιφέρεια από την πλευρά της έχει άνοιγμα προς το εργοστάσιο ύψους 2, 1 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι με βάση τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύεται ότι η Περιφέρεια έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει την λειτουργία του εργοστασίου.

Μάλιστα ο κ. Καχριμάνης, σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης χαρακτηρίζει τους Δημάρχους που υπερψήφισαν την απόφαση «κατώτερους των περιστάσεων», «κλίκα», «υπαλλήλους της εταιρείας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο» και τους καλεί «να μην είναι υπάλληλοι κανενός κυκλώματος».




In this article

Join the Conversation