Πολιτικοί πονοκέφαλοι από τη μείωση των βουλευτικών εδρών

Πιο σκληρή την μάχη του σταυρού

Πονοκέφαλο σε εν ενεργεία βουλευτές και εν δυνάμει υποψηφίους φέρνουν οι αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της Ηπείρου, απόρροια της απογραφής πληθυσμού.

Η Ήπειρος με βάση τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής έχει χάσει 17.000 κατοίκους. Ακόμη κι αν ο αριθμός αυτός δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα καθώς κάποιοι επέλεξαν την άρνηση, η ουσία δεν αλλάζει.

Η μείωση αυτή αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία και θα συνοδεύει την Ήπειρο για μία ολόκληρη δεκαετία, μέχρι δηλαδή την επόμενη απογραφή. Αποτέλεσμα αυτής της μείωσης πληθυσμού είναι να χάνονται τρεις βουλευτικές έδρες.

Η Θεσπρωτία ξαναγίνεται μονοεδρική. Η Άρτα από τριεδρική θα γίνει διεδρική και ο Νομός Ιωαννίνων αντί των πέντε θα εκλέγει τέσσερις βουλευτές.

Με δεδοµένο ότι η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες στο τέλος της άνοιξης του 2023, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, τότε αυτοµάτως ενεργοποιείται το σενάριο της διεξαγωγής των δύο διαδοχικών εκλογικών αναµετρήσεων (αρχικά µε απλή αναλογική και στη συνέχεια µε τον νόµο Θεοδωρικάκου) µε τα στοιχεία της απογραφής του 2021 και όχι µε αυτά του 2011, όπως θα συνέβαινε, π.χ., αν η προσφυγή στη λαϊκή ετυµηγορία προκηρυσσόταν για το προσεχές φθινόπωρο.

Η παράµετρος αυτή υπαγορεύεται από τις σχετικές προβλέψεις του Συντάγµατος, σύµφωνα µε το οποίο η κυβέρνηση υποχρεούται να ενσωµατώσει τη νέα πραγµατικότητα που προκύπτει από την απογραφή στο κοµµάτι του υπολογισµού των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια µέσα σ’ έναν χρόνο µετά την τελευταία απογραφική πράξη.

Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές πως, αν δεν υπάρξει κάποιο σηµαντικό θεσµικό απρόοπτο ή παράθυρο, οι έδρες θα κατανεµηθούν µε βάση τα αριθµητικά στοιχεία της τελευταίας καταµέτρησης του πληθυσµού.

Οι σημαντικές αλλαγές στον εκλογικό χάρτη που θα επισημοποιηθούν στο τέλος του χρόνου με την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων της απογραφής, ήδη αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στα κομματικά επιτελεία.

Η μείωση των εδρών κάνει δυσκολότερη την εκλογική μάχη ακόμη για υποψηφίους του ίδιου κόμματος και πιο σκληρή την μάχη του σταυρού.Απο το epiruspost.gr

In this article

Join the Conversation