Τίμησαν το πρωί της Κυριακής τους εκτελεσθέντες της Μίχλας Παραμυθιάς

Που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, σε αντίποινα της ολοσχερούς καταστροφής του στρατιωτικού φυλακίου Μενίνας (Νεράιδας) από τους αντάρτες του ΕΔΕΣ

Παρουσία μεταξύ άλλων των δύο βουλευτών Θεσπρωτίας Βασίλη Γιογιακα και Μάριου Κάτση, του Δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, της πρ. του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλας Μπραίμη, και του Αντιδημάρχου Σουλίου Γεώργιου Ντάγκα, πραγματοποιηθηκε το πρωί της Κυριακής η λιτή εκδήλωση φόρου τιμής στους εκτελεσθέντες της Μίχλας Παραμυθιάς.

Με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέντε Εκκλησιών, υπό την αιγίδα του δήμου Σουλίου, τελέστηκε τρισάγιο στο καλλιμάρμαρο μνημείο, επί της παλαιάς εθνικής οδού Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Μίχλας Πέντε Εκκλησιών Παραμυθιάς, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια.

Τα 15 άτομα, τα περισσότερα μικρής και νεαρής ηλικίας, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, σε αντίποινα της ολοσχερούς καταστροφής του στρατιωτικού φυλακίου Μενίνας (Νεράιδας) από τους αντάρτες του ΕΔΕΣ στις 18 Αυγούστου του 1944.

Οι εκτελεσθέντες Οσδινιάτες, από τους Γερμανούς, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στο μνημείο, που έστησε το 1984 η Αδελφότητα Οσδίνας, είναι:

Ο 15χρονος Φώτιος Αλεξ. Μητσέλος, ο 17χρονος Θεόδωρος Λάμπρου (Ιωάννου), ο 27χρονος Γεώργιος Λάμπρου (Θεοδώρου), ο 23χρονος γεωργός Κων/νος Σπυρ. Αθανασίου, η 26χρονη σύζυγός του Ανθούλα Κ. Αθανασίου, το 1 έτους βρέφος τους Γιαννούλα Αθανασίου, ο 46χρονος γεωργός Γεώργιος Ευαγγ. Μπαλάσκας, ο 17χρονος Θεόδωρος Μπαλάσκας, ο 8χρονος Απόστολος Μπαλάσκας ο 20χρονος βοσκός Κων/νος Γεωργ. Μπαλάσκας, η 75χρονη νοικοκυρά Πανάγιω Μπαλάσκα, η 8χρονη Αντωνία Βασ. Μπάτση, η 56χρονη Παρασκευή Μπάτση, η 13χρονη Αικατερίνη Γεωργ. Κεφάλα και η 9χρονη Σταματία Δημ. Νικολάου
In this article

Join the Conversation