Η καμπάνα στους Κουκουλιούς στο ορεινό Σούλι που μετέφερε μια κοπέλα ξυπόλητη για 32 χιλιόμετρα

Γράφει ο Σταύρος Τζίμας

Κάθε εκκλησία στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένη στην Παναγία κουβαλάει και μια ανθρώπινη ιστορία.

Την ιστορία της καμπάνας του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο χωριό Κουκουλιοί στο ορεινό Σούλι, αναφέρει ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, περιγράφοντας πως η γιαγιά του σε ηλικία 17 χρονών κατάφερε να μεταφέρει τη βαριά καμπάνα στην πλάτη της διανύοντας ξυπόλητη μια απόσταση 32 χιλιομέτρων.

“Ιερός ναός κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο μικρό χωριό Κουκουλιοί στο ορεινό Σουλι. Κουβαλάει όπως κάθε παλιά εκκλησία την δική της ιστορία. Θα σας αφηγηθώ, με αφορμή την ημέρα, ένα μικρό κομμάτι της.

Την καμπάνα που βλέπετε μετέφερε- αρχές δεκαετίας του 20 – η 17χρονη τότε γιαγιά μου Τσέβω (Παρασκευή). Ζύγιζε εξήντα οκάδες και την κουβάλησε στους ώμους της (ζαλωμένη) διανύοντας 32 χιλιόμετρα κακοτράχαλων μονοπατιών μέσα σε άγρια βουνά.

Δεν είχε παπούτσια (φτώχεια) και δανείστηκε του γείτονα. Για να μην τα χαλάσει δεν τα φόρεσε στη διαδρομή πάρα μόνο όταν μπήκε στην πόλη της Παραμυθιάς.

Βγαίνοντας, φορτωμένη την καμπάνα, έβγαλε τα παπούτσια και πήρε τον δρόμο της επιστροφής ξυπόλητη. Νωρίς σήμερα το πρωί, ανήμερα της Παναγιάς, η καμπάνα ήχησε καλώντας με την γλυκιά της μελωδία, στην γιορτή της Παναγίας τους λιγοστούς πιστούς και θυμίζοντας στους πιο παλιούς την ιστορία της.

Έσπευσα να ανάψω ένα κερί γι αυτή την γενναία γυναίκα. Αλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι. Η δύναμη της πίστης. Στώμεν καλώς.”In this article

Join the Conversation