Αυξήσεις φόρων για μεταβιβάσεις και κατοχή ακινήτων σε όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου

Οι μοναδικές περιοχές με αυξήσεις στην Θεσπρωτία

Μέχρι το τέλος του έτους λοιπόν αλλάζει ο υπολογισμός και αυξάνονται σημαντικά οι αξίες υπολογισμού, σε αγοραπωλησίες και κάθε είδους μεταβιβάσεις, του ΕΝΦΙΑ και όλων των προβλεπομένων φόρων και τελών για χιλιάδες ακίνητα, που βρίσκονται σε 2.167 περιοχές (ανάμεσα τους ολα τα ορεινά χωριά του Σουλίου που ειναι και οι μοναδικές περιοχές στην Θεσπρωτία που θα υπάρχουν αυξήσεις), εκτός και εντός σχεδίου οικισμών, κυρίως σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, σε κέντρα πόλεων αλλά και σε αστικές περιοχές σε όλη τη χώρα

Όπως αποκάλυψε ο ειδικός σε οικονομικά θέματα δημοσιογράφος Γιώργος Παλαιτσάκης, σε «Ελεύθερο Τύπο» και «Ναυτεμπορική», στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα ενταχθεί έως το τέλος του 2022 όλη η επικράτεια της χώρας, ενώ συγχρόνως δρομολογείται για να λειτουργήσει από τη νέα χρονιά και το σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών,  μέσω του οποίου θα γίνεται ανά διετία αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς.

Μία από τις προτεραιότητες λοιπόν της φορολογικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών είναι ο πλήρης εκσυγχρονισμός του συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Προς  υλοποίηση αυτού του στόχου σχεδιάζεται να γίνει η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, δηλαδή του συστήματος των αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, στο 100% της επικράτειας της χώρας. Αυτή τη στιγμή το σύστημα αυτό καλύπτει το 98% της χώρας. Απομένουν ακόμη να ενταχθούν οι άλλες 2.167 περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το 2% της ελληνικής επικράτειας.

Οι περιοχές αυτές θα ενσωματωθούν στο αντικειμενικό σύστημα με υπουργικές αποφάσεις, που θα εκδοθούν εντός των τελευταίων τριών 2022. Έτσι, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, οι αντικειμενικές τιμές ζώνης, που σήμερα καλύπτουν το 98% της επικρατείας, θα έχουν επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

-«Στους χιλιάδες οικισμούς των 2.167 αυτών περιοχών, οι πραγματικές τιμές των ακινήτων, όπως διαμορφώνονται με βάση τις συνθήκες της κτηματαγοράς, ανέρχονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα των φορολογητέων προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες γης και τις τιμές εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής. Συνεπώς, από τη στιγμή της ένταξης των περιοχών αυτών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων που βρίσκονται σ’ αυτές τις περιοχές και, συνακόλουθα, υπεραυξήσεις σε δεκάδες φόρους, που επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις και την κατοχή των ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές», αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα.

Σημειώνεται  ειδικότερα ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αποτελούν βασικό μέγεθος υπολογισμού του φόρου ακινήτων ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης του φόρου σε μεταβιβάσεις ακινήτων,  όπως γονικές παροχές, δωρεές, αγοραπωλησίες, διανομές, κληρονομιές, σε περιπτώσεις μεταγραφής δικαστικών αποφάσεων αλλά και για τις αμοιβές σε συμβολαιογράφους και Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολογικά Γραφεία κ.α. και διαμορφώνουν την εμπορική αξία του ακινήτου.

Οι περιοχές

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, νέες τιμές ζώνης θα οριστούν, μεταξύ πολλών άλλων, ανά νομό για τις ακόλουθες περιοχές:

Αττική: από τη Βάρκιζα έως τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, Άγιος Νικόλαος,  Χάρακας,  Δασκαλειό,  περιοχές από το Πόρτο Ράφτη έως την περιοχή του Θορικού, περιοχές στην παραλιακή ζώνη Ασπροπύργου. Όλες οι περιοχές στα νησιά της Σαλαμίνας, των Κυθήρων και στην Αίγινα οι  περιοχές Πέρδικα,  Μεσαγρός, Σουβάλα  κ.α.

Αιτωλοακαρνανία:  όλες οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λίμνη Τριχωνίδα. Ακόμη  Θέρμο, Καινούργιο, Αγγελόκαστρο  Αστακός κ.α.

Αχαΐα: όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, όπως μεταξύ αυτών Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Τράπεζα, Σελιανίτικα,  Ψαθόπυργος,  Βραχναίικα κ.ά

Κορινθία: οι παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.

Ηλεία:  Κυλλήνη,  Ανδραβίδα  και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού, όπως επίσης και η Αρχαία Ολυμπία.

Μεσσηνία: όλες οι παραλιακές περιοχές  μέχρι και το Καλό Νερό

Άρτα: Τζουμέρκα,  Γ. Καραϊσκάκης, Κομμένο,  Κομπότι κ.ά.

Θεσπρωτία:  όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου.

Πρέβεζα: Λούτσα, Βράχος, Κανάλι, Λούρος, Καναλάκι, Μαργαρίτι, κ.α.

Καρδίτσα: Λουτρά Σμοκόβου, Λουτροπηγή, Μαυρομάτι,  Βλάσι κ.ά.

Τρίκαλα: Περτούλι, Ελάτη, Πύλη,  Καστράκι, Φαρκαδώνα, Τρυγώνα, Μεγαλοχώρι κ.α.

Φλώρινα: Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη κ.ά.

Ημαθία: Σέλι, Πλατύ, Βεργίνα, Νέα Νικομήδεια, Αγιος Γεώργιος κ.α

Κιλκίς:  Ειδομένη, Εύζωνοι, Αξιούπολη, Καστανιές,  Γουμένισσα κ.α.

Σέρρες:  Πρώτη, Αμφίπολη, Χρυσοπηγή, Προμαχώνας,  Κερκίνη,  Ηράκλεια,  Λουτρά, Στρυμονικό,  Αλιστράτη κ.α.

Θεσσαλονίκη: περιοχές πλησίον της πόλης της Θεσσαλονίκης και οικισμοί  που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.

Χαλκιδική: οι παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.

Έβρος:  οικισμούς πλησίον σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί και περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών.

Ροδόπη: παραθαλάσσιες περιοχές του νομού

Ζάκυνθος: Παντοκράτορας, Καταστάρι, Βολίμες, Βανάτο, Κερί, Καλαμάκι,  Βασιλικός και πλήθος άλλες περιοχές καθώς μόνον η περιοχή της πόλης της Ζακύνθου είναι εντός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Κεφαλονιά: Ληξούρι, Πάστρα, Σάμη, Φισκάρδο, Κεραμειές, Βασιλικιάδες και πλήθος άλλες περιοχές καθώς μόνον η περιοχή της πόλης του Αργοστολίου είναι εντός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Ιθάκη: Βαθύ και σε πολλές άλλες περιοχές του νησιού

Κέρκυρα: Λευκίμμη, Περιβόλι,  Μωραΐτικα, Πέλεκας, Γλυφάδα, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη,  Στρογγύλη κ.α.

Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Αγ. Νικήτας, Καρυά, Πινακοχώρι, Τσουκαλάδες κ.ά.

Κυκλάδες: πλήθος περιοχών σε όλα τα νησιά, κυρίως τα τουριστικά, εκτός ορίων οικισμών που έχουν ανεγερθεί ακίνητα με όρους εκτός σχεδίου δόμησης και βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Κρήτη: ορισμένες περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών και στους τέσσερις νομούς ενώ οι περισσότερες περιοχές του νησιού βρίσκονται από το 2010 εντός αντικειμενικού συστήματος

Σε Λέσβο,  Χίο  Σάμο, Ικαρία,  Φούρνους,  Κάλυμνο,  Κω  κ.α.  εντάσσονται  όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.

Στη Ρόδο, η πόλη της Ρόδου, Ιαλυσός, Αφάντου και οι περιοχές οικισμών εντός σχεδίου του νησιού.
In this article

Join the Conversation