Μειώνεται ο αριθμός των παραγωγικών ζώων των κτηνοτρόφων της Ηπείρου

Απο τις ανατιμήσεις σε ζωοτροφές και ενέργεια

Οι διαρκείς ανατιμήσεις σε ζωοτροφές και ενέργεια προκαλούν δυσλειτουργίες στην κτηνοτροφία και οι παραγωγοί της Ηπείρου συνεχίζουν να μειώνουν τον αριθμό των παραγωγικών ζώων αν και αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για αιγοπρόβειο κρέας και γάλα.

Ωστόσο και παρά τις αυξήσεις στα κτηνοτροφικά προϊόντα οι τιμές χαρακτηρίζονται ασύμφορες. Μάλιστα πριν λίγο καιρό μια από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές μονάδες στην Ήπειρο ανέστειλε τη λειτουργία της.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ παραγωγών και μονάδων μεταποίησης για την τιμή απορρόφησης του αιγοπρόβειου γάλακτος στη νέα γαλακτοκομική περίοδο είναι σε εξέλιξη. Οι κτηνοτρόφοι θέτουν ως τιμή κατωφλίου τα 1,80 λεπτά ανά κιλό πρόβειου γάλακτος και από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των γαλακτοβιομηχανιών υποστηρίζουν ότι τέτοιες αυξήσεις θα μειώσουν την κατανάλωση του προϊόντος τόσο στην ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά.

Την ίδια στιγμή οι ενώσεις κτηνοτρόφων εκφράζουν ανησυχία για τις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος και ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων.

Στο μεταξύ χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις επιδοτήσεις για ζωοτροφές και λιπάσματα σε περίπου 300 χιλ. αγρότες συνολικού ύψους 149 εκατ. που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός.

Απο την ΕΡΤIn this article

Join the Conversation