Το τεράστιο έργο του αείμνηστου Σπύρου Μουσελίμη αναπτύχτηκε στο επιτυχημένο διήμερο συμπόσιο +Φωτογραφίες

Του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας σε συνεργασία με τον Δήμο Σουλίου

Το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με φορείς της Θεσπρωτίας, οργάνωσε στην Παραμυθιά 10 και 11 Οκτωβρίου φιλολογικό συμπόσιο για το δάσκαλο και συγγραφέα και αυτοδίδακτο αρχαιολόγο αείμνηστο Σπύρο Μουσελίμη, με καταγωγή από το Πόποβο.
Μάλιστα η Έκθεση Αρχειακού Υλικού από το προσωπικό αρχείο του Σπύρου Μουσελίμη (9-16 Οκτωβρίου 2022), αποκαλύπτει την ακάματη δράση του.

Υπήρξε τεράστιο το έργο του και ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί και ερμηνευθεί σ’ όλη τη διάστασή του.

Στο συμπόσιο, όπου παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, οι δήμαρχοι Παραμυθιάς Γιάννης Καραγιάννης, Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, Φιλιατών Σπύρος Παππάς, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση κ. ά., αναδείχτηκαν, για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο στον τόπο του, αρκετές πτυχές της πολυδιάστατης δράσης του Σπύρου Μουσελίμη, που υπήρξε πρωτοπόρος στην εποχή του.

Μίλησαν ο Παναγιώτης Τσαμάτος, ομότιμος καθηγητής Μαθηματικής Ανάλυσης για το λογοτεχνικό έργο του Σπύρου Μουσελίμη.

Ο Σπύρος Εργολάβος, φιλόλογος-συγγραφέας, για τον ιστορικό και αρχαιολόγο Σπύρο Μουσελίμη.

Ο Βασίλης Νιτσιάκος για τις λαογραφικές καταγραφές του Σπύρου Μουσελίμη, που ανέδειξαν το Πόποβο και τη Λάκκα του Μπότσαρη.

Η Μαρίνα Μπέση, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια Ηπείρου αναφέρθηκε για τον πολύπλευρο και πολυσήμαντο ρόλο του ως δασκάλου.

Ο Ιωάννης Χουλιαράς, προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και η Μαρία Νούση, πτυχιούχος της Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Βρυξελλών και μεταδιδακτορική ερευνήτρια: για τα «παλαιοχριστιανικά κατάλοιπα και βυζαντινούς ναούς της Θεσπρωτίας με τη ματιά του Σπύρου Μουσελίμη».

Ο Παντελής Κυπριανός, καθηγητής, Ιστορίας της Εκπαίδευσης και των πολιτικών ιδεών, Τμήμα Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία για την «Τοπική ιστορία, καθημερινότητα και μνήμη».

Ο Μπάμπης Νούτσος, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τον «Σπύρο Μουσελίμη ως τοπικό διανοούμενο».

Ο Μιχάλης Πασιάκος, πρόεδρος Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ., για τον “αντιστασιακό Σπύρο Μουσελίμη».

Ο Γιάννης Ζαρκάδης, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, για τον “απάνω και κάτω κόσμο του Σπύρου Μουσελίμη”.

Το συμπόσιο έκλεισε ο Αλέκος Μουσελίμης, φιλόλογος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Σπύρος Μουσελίμης, μια πολυσχιδής δημιουργική προσωπικότητα, ένα ανήσυχο πνεύμα, ένας αλάρωτος άνθρωπος».

Ο αείμνηστος δάσκαλος Σπύρος Μουσελίμης, ανέδειξε με αξεπέραστη έρευνα, αρχαιολογικά και λαογραφικά, τον πλούτο της ιστορίας της Θεσπρωτίας.

Την περπάτησε σπιθαμή προς σπιθαμή και τα βιβλία του, όπου κατέγραψε τις διαπιστώσεις του και τα οποία αποτελούν καθρέφτη του πολύτιμου και ολοκληρωμένου έργου του, είναι βοηθήματα σύγχρονων επιστημόνων στις έρευνές τους.

Χρησιμοποίησε δικές του αποτελεσματικές μεθόδους που τον καταξίωσαν και τον έκαναν αποδεκτό στον επιστημονικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σπύρος Μουσελίμης, ο απλός αυτός δάσκαλος, που έχει χαρακτηρισθεί ως ένας ερασιτέχνης «Ερρίκος Σλήμαν», υπήρξε πρωτεργάτης τής ανεύρεσης του αρχαίου νεκρομαντείου του Αχέροντα.

Μέχρι και λίγο πριν από το θάνατό του, παρ’ όλα τα βαθιά του γεράματα, δεν άφησε παλιές εκκλησίες και μοναστήρια, καθώς και αρχαιολογικούς χώρους στο θεσπρωτικό χώρο, που να μην συγκεντρώσει ιστορικά στοιχεία και να μη φωτογραφήσει.

Ο Σπύρος Μουσελίμης δεν επέλεξε στις αρχαιολογικές του έρευνες τον τρόπο των ορισμών, αλλά των καθορισμών. Γι’ αυτό υπήρξε πρωτοπόρος.

Και διάλεξε τον καθορισμό, που ως μια διαδικασία, που οδηγεί σταδιακά από την προσωρινή διαπίστωση, στην ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη, ενώ ο ορισμός θέτει την μερικότητα σαν κάτι τελειωτικό.

Έτσι γύριζε πίσω, στα θεμέλια των ευρημάτων και των κτισμάτων.

Και έφερε τις αρχαιότητες της Θεσπρωτίας στο φως του κατανοητού και του εννοιολογικού, έτσι ώστε να αναγνωρίζονται και να μην υπάρχουν συγχύσεις.

Τα αντικείμενα, ή μια σχέση αντικειμενοτήτων, τα προσέγγιζε βαθμιαία, βήμα προς βήμα, και έτσι απέφευγε τα σφάλματα.

Κατόρθωσε, με εντατική ενασχόληση, και έδωσε σάρκα και οστά στο όνειρό του να ανακαλύψει και να αποκαλύψει τις αρχαιότητες της Θεσπρωτίας.

π. Ηλίας Μάκος



In this article

Join the Conversation