Συντηρούν τον Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου στην Ελαταριά

Ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος

Για κάθε Λαμπανιτσιώτη, τον Παππού την Γιαγιά τον Πατέρα την Μητέρα του κάθε ένα από μας που η καταγωγή μας είναι από κει ψηλά ανάμεσα στα Έλατα, σημείο αναφοράς ήταν Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Περνώντας το κατώφλι του Αι Νικόλα μέσα στην κατάνυξη του ναού έβρισκαν παρηγοριά και έπαιρναν κουράγιο να αντιμετωπίσουν την σκληρή ζωή στα Βουνά της Θεσπρωτίας.

Τον Αι Νικόλα, εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια οι Λαμπανιτσιώτες, φρόντιζαν να είναι το στολίδι του Χωριού τους. Ακόμα και όταν άφησαν το Χωρίο, η σκέψη τους σκαρφάλωνε εκεί πάνω, νοιαζόταν για τον Ναό και ο καθένας από τον οβολό του μεριμνούσε να συντηρείται και να αντέχει στον χρόνο και την εγκατάλειψη.

Τα χρόνια πέρασαν και ακόμα πιο δύσκολές εποχές έφτασαν. Η οικονομική κρίση η επιδημία του COVID εμφανίστηκαν και έδειχναν πως ο αδηφάγος χρόνος θα κέρδιζε την μάχη.

Όμως παρά τις αντιξοότητες με μικρά αλλά σταθερά βήματα ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ελαταριάς άρχισε να αφιερώνει μεγάλο μέρος από το έργο του στην συντήρηση του Αϊ Νικόλα.

Ήρθε λοιπόν η ώρα για την αντικατάστασης της Στέγης του Ναού μια πολύ σημαντική εργασία καθώς εάν και αρχικά είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες συντήρησης στο εσωτερικό, όλες θα ήταν μάταιες εάν δεν σταματούσε η εισροή νερού που κατέτρωγε το εσωτερικό του Ναού.

Το εύρος της εργασίας τόσο τεχνικά αλλά κυρίως οικονομικά ήταν πολύ μεγάλο και παράλληλα μέλημα όλων μας ήταν να αποδοθεί μια κατασκευή αντάξια της Ιστορίας του Ναού αλλά και να γίνει παράδειγμα και για τις μελλοντικές εργασίες και στους άλλους Ναούς του Χωριού.

Στο σημείο αυτό ήρθαν να στηρίξουν την προσπάθεια του Συλλόγου πολλά άτομα και φορείς αλλά πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες

Στον Περιφερειάρχη Ηπείρου για την χρηματοδότηση των απαιτούμενων υλικών.

Τον Πρόεδρο της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, Νίκο Παπαγρηγορίου

Τον Δήμο Σουλίου και τον Αντιδήμαρχο Νότη Παππά για την διάθεση του απαραίτητου οχήματος

Τους ξενιτεμένους μας Συγχωριανούς, από Γερμανία και Αυστραλία, που έμπρακτα για άλλη μια φορά έδειξαν ότι δεν λησμονούν τον Τόπο τους.

Τους Αδερφούς Μώκου (Θεόδωρο, Σπύρο και Λευτέρη) τους Μαστόρους που με κόπο και μεράκι ολοκλήρωσαν την κατασκευή της νέας στέγης και αποδεικνύονται άξιοι συνεχιστές των Μαστόρων της Λαμπανίτσας

Την «ακούραστη» Αντωνία Τζάνη μέλος του Συλλόγου που ξεκίνησε την προσπάθεια για την συντήρηση του Αι Νικολάου

Βέβαια θα τονίσουμε ότι οι εργασίες αποκατάστασης θα συνεχιστούν τόσο εσωτερικά αλλά κυρίως στον εξωτερικό χώρο μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή και φυσικά όπως ήδη συμβαίνει επεκτείνονται και στους υπόλοιπους Ναούς της Λαμπανίτσα.

Για τον λόγο αυτό η ανάγκη για έμπρακτη βοήθεια παραμένει.

In this article

Join the Conversation