Ένας χρόνος με την Οικία Τζαβέλλα στο Σούλι

Τι λέει η οικογένεια

Ένας χρόνος πέρασε από τα εγκαίνια της Οικίας Τζαβέλλα στο Σούλι.

Ο Θεός και η ζωή μας αξίωσαν να πράξουμε κάτι μοναδικό για εμάς πρωτίστως, (ας μας επιτραπεί), μέσα στο επετειακό έτος 2021. Μια υπόσχεση εκατοντάδων ετών υλοποιήθηκε με το κάπνισμα της καμινάδας του Τζαβελλαίικου και με την επιστροφή των Σουλιώτικων όπλων στην Πατρογονική τους Γη.

Την Γη που τα όπλα αυτά κράτησαν Ελεύθερη για 200 χρόνια. Στο σταματημένο ρολόι του Σουλίου οι δείκτες άρχισαν και πάλι να κουνιούνται ελαφρώς. Για να κυλήσει και πάλι ο χρόνος, χρειάζονται και άλλα από άλλους φορείς τα οποία αναμένονται κι ελπίζουμε σύντομα.

Μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο η επισκεψιμότητα στο Σούλι και στην Οικία Τζαβέλλα αυξήθηκε σε νούμερα ανέλπιστα ως προς το παρελθόν.

Η προσπάθειά μας μέσω των ιστοσελίδων μας, των ενημερωτικών φυλλαδίων μας, με δημοσιεύσεις και με οδοιπορικά σε ηλεκτρονικά μέσα τουριστικού ενδιαφέροντος, βοήθησαν αρκετά και θα βοηθήσουν στο μέλλον ακόμη περισσότερο.

Μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες είδαμε κόσμο να βουρκώνει από συγκίνηση, είδαμε κόσμο να φιλά τους τοίχους πριν ανέβει την σκάλα και είδαμε νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους να μην θέλουν φύγουν. Γνωρίσαμε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και από το Εξωτερικό.

Μας επισκέφτηκαν σχολεία της Ηπείρου. Τι μεγαλύτερη ικανοποίηση υπάρχει από αυτό το γεγονός αλήθεια! Συνεργαστήκαμε με κόσμο και πολιτευτές από την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Σουλίου και την Κοινότητα Σαμονίβας-Σουλίου. Λάβαμε αρκετή βοήθεια και τους ευχαριστούμε πολύ. Συνεργαστήκαμε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και με Μουσεία της Χώρας και τους ευχαριστούμε επίσης πολύ.

Οι δυσκολίες πολλές, αλλά η αγάπη του κόσμου για την προσπάθεια αυτή σε γεμίζει χαρά η οποία μετατρέπεται σε πείσμα και δύναμη. Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον οι συνθήκες πρόσβασης, λειτουργίας, φύλαξης και ασφάλειας να βελτιωθούν, ώστε να μπορεί η Οικία να μένει ανοικτή για το Κοινό για μεγαλύτερα διαστήματα. Υπάρχουν πολλά που δεν περνούν από το χέρι μας.

Ευχαριστούμε όλους όσους ήταν εκεί την Ιερή ημέρα των εγκαινίων της Οικίας Τζαβέλλα στις 24 Οκτωβρίου του 2021 και όλους αυτούς που ήθελαν να έρθουν μα δεν μπόρεσαν.

Η τύχη μας θέλησε θεματοφύλακες μιας κοινής Κληρονομιάς και είναι υποχρέωσή μας να την κοινωνούμε, ζώντας πάντα στο «Σήμερα κι όχι στο Τότε».

Δεν διεκδικούμε ούτε οικιοποιούμαστε τίποτε. Απλά κάνουμε το χρέος μας.

Κώστας ΤζαβέλαςIn this article

Join the Conversation