Αλλεργίες της Άνοιξης και προφύλαξη

Αυτή την περίοδο οι αλλεργίες έχουν την τιμητική τους πόσο μάλιστα στην Παραμυθιά που είναι πνιγμένη στο πράσινο. Αν έχετε καταρροή, κόκκινα και ερεθισμένα μάτια ή φτερνίζεστε συνέχεια,...

Αυτή την περίοδο οι αλλεργίες έχουν την τιμητική τους πόσο μάλιστα στην Παραμυθιά που είναι πνιγμένη στο πράσινο. Αν έχετε καταρροή, κόκκινα και ερεθισμένα μάτια ή φτερνίζεστε συνέχεια, τότε μάλλον οι αλλεργίες σας χτύπησαν την πόρτα μιας και πρόκειται για μερικά από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν πολλούς αυτήν την εποχή.

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα διαπιστώσετε όμως ότι οι αλλεργίες δεν είναι ανίκητες και θα βρείτε αποτελεσματικούς τρόπους για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα ή ακόμη και να απαλλαγείτε οριστικά από αυτά.

Θα διαβάσετε ακόμη πώς μπορείτε αντιμετωπίσετε τις ενοχλητικές αλλεργίες με φυσικούς τρόπους αλλά και ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες μορφές αλλεργιών που πρέπει να προσέξετε. Θα ανακαλύψετε επίσης έξυπνους τρόπους για να κάνετε… έξωση των αλλεργιογόνων από το σπίτι σας και θα δείτε πως η ανοσοθεραπεία νικά τις αλλεργίες.

Στην αλλεργία παθολογικές καταστάσεις όπως το άσθμα, η ρινίτιδα, η κνίδωση, η αναφυλαξία, εκδηλώνονται ως αποτέλεσμα υπερευαισθησίας του οργανισμού σε ουσίες του περιβάλλοντος που ονομάζονται αλλεργιογόνα.

Στην Ελλάδα, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας της γύρεως στην ατμόσφαιρα και άλλων αλλεργιογόνων κατά την άνοιξη, οι αλλεργίες είναι ιδιαίτερα συχνές κατά την εαρινή περίοδο. Οι συνήθεις αλλεργίες της άνοιξης, διαιρούνται σε αλλεργική ρινίτιδα, κνίδωση και αγγειοίδημα, άσθμα, επιπεφυκίτιδα, αναφυλαξία.

 

Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από φτάρνισμα, μπούκωμα, έκκριση από τη μύτη, φαγούρα και δακρύρροια. Εμφανίζεται συχνά σε ατοπικά άτομα, δηλαδή άτομα με οικογενειακό ιστορικό σχετικών αλλεργιών. Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα, έχει εποχικό χαρακτήρα και οφείλεται σε αλλεργιογόνα που αφορούν συγκεκριμένη εποχή όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα που προκαλείται από την γύρη κατά την περίοδο της ανθοφορίας την άνοιξη. Η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται όλο τον χρόνο και οφείλεται σε αλλεργιογόνα που επιδρούν ανεξαρτήτως εποχής, όπως είναι τα ακάρεα της σκόνης και τα απολεπιζόμενα επιθηλιακά κύτταρα του δέρματος των ζώων.
Η τροφική αλλεργία είναι ασυνήθης αιτία αλλεργικής ρινίτιδας. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να επιπλακεί και με μικροβιακές ή ιογενείς επιμολύνσεις. Η μελέτη της αλλεργικής ρινίτιδας γίνεται με ειδικές εξετάσεις, η θεραπεία είναι φαρμακευτική ή με κατάλληλα spray, ενώ ‘ειδικά εμβόλια’ χορηγούνται σε σοβαρότερες περιπτώσεις.

Αλλεργικό άσθμα

Εκδηλώνεται με παροξυσμική δύσπνοια, βήχα και συριγμό, που συνήθως εμφανίζονται κατά κρίσεις. Κατά την έναρξη της κρίσης ο ασθενής αισθάνεται συχνά συσφιγκτικό άλγος στο στήθος και υπάρχει ξηρός βήχας, ενώ η λήξη του ασθματικού παροξυσμού σηματοδοτείται με βλεννώδη απόχρεμψη και υποχώρηση του βρογχόσπασμου.
Το αλλεργικό άσθμα πολλές φορές συνυπάρχει με άλλους τύπους άσθματος, όπως το άσθμα που προκαλείται από ιούς. Το αλλεργικό άσθμα συχνά σχετίζεται με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό αλλεργικών νοσημάτων, με θετικές δερματοαντιδράσεις στη διαδερμική έγχυση παραγώγων των αεροδιαλυτών αντιγόνων ή αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης ΙgE στο αίμα. Εμφανίζει συχνά εποχιακή κατανομή, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που τα αλλεργιογόνα επιδρούν όλο τον χρόνο, όπως οι περιπτώσεις που οφείλονται σε πούπουλα, τρίχωμα ζώων, ακάρεα σκόνης, μύκητες. Η μελέτη του αλλεργικού άσθματος γίνεται με ειδικές εξετάσεις, η θεραπεία είναι φαρμακευτική ή με κατάλληλα spray, ενώ η ανοσοθεραπεία επιφυλάσσεται σε ειδικές περιπτώσεις.

Αλλεργική κνίδωση και αγγειοίδημα

 

Η αλλεργική κνίδωση και το αγγειοίδημα, είναι δερματικές αλλεργικές καταστάσεις που μπορεί να εμφανιστούν μαζί ή ξεχωριστά. Η κνίδωση αφορά μόνο την επιπολής στιβάδα του χορίου και εμφανίζεται με καλώς περιγεγραμμένους πομφούς, με ερυθηματώδη υπεγερμένα ερπητικά όρια και λευκάζοντα κέντρα. Το αγγειοίδημα είναι καλώς περιγεγραμμένο τοπικό οίδημα που αφορά τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος συμπεριλαμβανομένου και του υποδόριου ιστού.
Παρόμοιες αλλοιώσεις μπορεί να συμβούν σε βλεννογόνιες επιφάνειες των ανώτερων αναπνευστικών οδών ή του γαστρεντερικού βλεννογόνου. Τα υποτροπιάζοντα επεισόδια μπορεί να είναι σημαντικής διάρκειας, άνω του εξαμήνου (π.χ. χρόνια κνίδωση). Η εποχική αλλεργική κνίδωση και το αγγειοίδημα που αφορούν εποχιακά αλλεργιογόνα όπως η γύρη είναι σχετικώς σπάνια σε σύγκριση με την κνίδωση και το αγγειοίδημα που εκλύονται μετά από κατανάλωση τροφίμων, όπως ορισμένων νωπών φρούτων και λαχανικών οστρακόδερμων ψαριών γαλακτοκομικών προϊόντων σοκολάτας ξηρών καρπών ή φαρμάκων. Τα συμπτώματα είναι κνησμώδη εξανθήματα. Η προσβολή της ανώτερης αναπνευστικής οδού μπορεί να οδηγήσει σε δυσχέρεια αναπνοής, ενώ του γαστρεντερικού μπορεί να εμφανίσει κοιλιακό κολικό με έμετο και ναυτία. Η θεραπεία περιλαμβάνει ειδικά φάρμακα.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Εμφανίζεται με πρήξιμο, ερυθρότητα, φαγούρα στο μάτι. Η θεραπεία περιλαμβάνει ειδικά κολλύρια ή φάρμακα.

Αναφυλαξία

Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις στα ευαίσθητα άτομα εμφανίζονται άμεσα μετά την χορήγηση του αλλεργιογόνου, συνήθως με ένεση και σπανιότερα μετά από κατάποση και εκδηλώνονται με την ανάπτυξη αναπνευστικής δυσχέρειας, οιδήματος λάρυγγα, βρογχόσπασμου, δερματικών εξανθημάτων ακολουθούμενων συχνά από αγγειακή κατάρρευση, φαινόμενα που μπορεί να οδηγήσουν ταχέως, εντός λεπτών ή ωρών στο θάνατο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, βράχνιασμα, βάρος στο θώρακα, γαστρεντερικές εκδηλώσεις (όπως ναυτία, έμετο, διάρροια, κοιλιακό πόνο). Οι ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες αναφυλακτικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν ορμόνες (π.χ. ινσουλίνη, αγγειοπιεσίνη, παραθορμόνη), ένζυμα (π.χ. θρυψίνη, χυμοθρυψίνη), εκχυλίσματα γύρης, τριχώματος ζώων, ακάρεων, τροφών (π.χ. γάλα, θαλασσινά, ξηροί καρποί, κόκκοι από δημητριακά, φασόλια, ζελατίνη), αντιορούς (π.χ. αντιλεμφοκυτταρική γ σφαιρίνη), πρωτεΐνες σχετικές με το επάγγελμα (π.χ. latex), δηλητήρια από υμενόπτερα (π.χ. μέλισσες σφήκες), πολυσακχαρίτες (π.χ. ορισμένα συντηρητικά εμβολίων), φάρμακα (π.χ. πενικιλίνη), βιταμίνες (π.χ. φυλλικό οξύ), ουσίες χρησιμοποιούμενες για διαγνωστικούς σκοπούς (πχ. ορισμένα σκιαγραφικά), χημικές ουσίες(πχ αιθυλενοξείδιο).

Η θεραπεία περιλαμβάνει την άμεση χορήγηση ειδικής ενέσιμης θεραπείας, ενδοφλέβιου καθετήρα, χορήγηση οξυγόνου. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις απαιτείται προληπτική ανοσοθεραπεία.
Απλά γενικά μέτρα μετριασμού και πρόληψης των αλλεργικών συμπτωμάτων είναι τα εξής:

-Απομάκρυνση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου
-Αποφυγή χώρων με καπνό, τσιγάρο, σκόνη, εισπνεόμενα χρώματα
-Πρώιμη ιατρική εξέταση προ της εμφάνισης των συμπτωμάτων έτσι ώστε να εφαρμοστεί προληπτική θεραπεία σε εποχικές αλλεργίες.

Για την πρόληψη επικίνδυνων αναφυλακτικών αντιδράσεων κατά την παραμονή στο ύπαιθρο:

-Απαγορεύεται το περπάτημα χωρίς παπούτσια
-Απαγορεύεται η χρήση αρωμάτων, αρωματικών γαλακτωμάτων σώματος ή αντιηλιακών που μπορεί να προσελκύσουν τα υμενόπτερα
-Δεν πρέπει να εκτίθενται τα τρόφιμα στον αέρα
-Δεν συνιστάται η πραγματοποίηση δραστηριοτήτων ιδιαιτέρως με γυμνά χέρια, όπως το κλάδεμα, το κόψιμο χόρτων, η αποκομιδή σκουπιδιών και πεσμένων φρούτων
-Τα ευαίσθητα άτομα πρέπει να έχουν μαζί τους ενέσεις αμέσου ανάγκης.


Αυτή την εποχή, οι αλλεργικοί και κυρίως όσοι ταλαιπωρούνται από αναπνευστικές αλλεργίες στη γύρη των δέντρων και των φυτών δεν χαίρονται και τόσο με την έλευση της άνοιξης. Με τη βοήθεια της ανοσοθεραπείας, μπορείτε να απαλύνετε τα συμπτώματα ή και να απαλλαγείτε από την αλλεργία σας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η ανοσοθεραπεία είναι γνωστή και ως «αλλεργικά εμβόλια». Τελευταία, εκτός από την ενέσιμη, χορηγείται και σε υπογλώσσια μορφή. Σας παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες πληροφορίες για τη μέθοδο αυτή, ώστε η επόμενη άνοιξη να είναι για σας περίοδος απόλαυσης!

Τι είναι η ανοσοθεραπεία
Πρόκειται για τη μοναδική μέθοδο που στοχεύει στο αίτιο της αλλεργίας (το υπεύθυνο αλλεργιογόνο). Η ανοσοθεραπεία τροποποιεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μην εκλαμβά- νει πλέον τις αλλεργιογόνες ουσίες ως απειλητικές και να μην υπεραντιδρά σε αυτές με τα γνωστά αλλεργικά συμπτώματα (π.χ. δακρύρροια, καταρροή, βήχας).

Οι μορφές της
● Η υπογλώσσια
Πρόκειται για μια νέα μορφή θεραπείας κατά την οποία δεν χρησιμοποιούνται υποδόριες ενέσεις (όπως συμβαίνει με την κλασική ανοσοθεραπεία), αλλά σταγόνες ή χάπια που λαμβάνονται υπογλώσσια (τα τελευταία κυκλοφορούν στην Ελλάδα λιγότερο από έξι μήνες και, προς το παρόν, αφορούν μόνο όσους έχουν αλλεργία στα αγρωστώδη). Εφαρμόζεται διεθνώς από το 1996 και στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία. Η ασφάλεια της μεθόδου είναι πλέον δεδομένη, ενώ η μόνη πιθανή παρενέργειά της είναι ένας μικρός τοπικός ερεθισμός κάτω από τη γλώσσα ο οποίος υποχωρεί μέσα σε μισή ώρα.
Πώς γίνεται: Το πλεονέκτημά της είναι ότι γίνεται στο σπίτι, γεγονός που την καθιστά πιο εύκολη ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά. Oι σταγόνες ή τα χάπια λαμβάνονται ανά 24ωρο (οι σταγόνες φυλάσσονται στο ψυγείο, τα χάπια όχι). Τις σταγόνες τις ενσταλάζετε καθημερινά κάτω από τη γλώσσα αυξάνοντας προοδευτικά τη δόση, για περίπου ένα μήνα. Μετά, είτε συνεχίζετε την καθημερινή ενστάλαξη είτε την εφαρμόζετε κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα, ανάλογα με το σκεύασμα. Τα χάπια λαμβάνονται καθημερινά, χωρίς τροποποιήσεις. Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία, όπως και η κλασική, διαρκεί 3-5 χρόνια.
Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ: Μπορείτε να την ξεκινήσετε, με απόλυτη ασφάλεια, οποτεδήποτε, ακόμη και την άνοιξη, όταν τα συμπτώματά σας είναι σε έξαρση. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανοσοθεραπεία με σταγόνες ή χάπια έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης συγκριτικά με την κλασική ανοσοθεραπεία. Εντούτοις, τα πρώτα αποτελέσματα θα τα δείτε μετά το εξάμηνο.
KΟΣΤΟΣ: Είναι ακριβότερη από την κλασική. Κυμαίνεται στα 300-400 ­ το τρίμηνο. Όσον αφορά τα παιδιά, καλύπτεται από όλα τα Ταμεία. (Οι ενήλικοι ενημερωθείτε αν το Ταμείο σας σας καλύπτει.)

● Η κλασική
Μετρά ήδη 60 χρόνια ζωής και γίνεται με υποδόριες ενέσεις στο μπράτσο. Η ένεση περιέχει ένα εκχύλισμα από το ένοχο αεροαλλεργιογόνο (π.χ. γύρη ελιάς). Αν ο πάσχων είναι αλλεργικός σε περισσότερα από ένα αλλεργιογόνα (πολυευαισθησία), τότε μπορεί να γίνει μείξη των ένοχων ουσιών, π.χ. ανάμειξη εκχυλισμάτων από διαφορετικά είδη γύρης ή από διαφορετικά σπόρια μυκήτων. Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης δεν αναμειγνύονται με άλλα αλλεργιογόνα.
Πώς γίνεται: Κάθε εβδομάδα θα κάνετε ενέσεις σε μικρές, αλλά σταδιακά αυξανόμενες δόσεις, μέχρις ότου επιτευχθεί η δόση συντήρησης. Αυτό συμβαίνει μέσα σε 2-3 μήνες κατά μέσο όρο. Εν συνεχεία, θα κάνετε μια ένεση στο ιατρείο του αλλεργιολόγου κάθε 3-4 εβδομάδες, για τα επόμενα 3-5 χρόνια. Στο σημείο της ένεσης ίσως εμφανιστεί ένα μικρός ερεθισμός (ελαφρύ πρήξιμο, ερυθρότητα και κνησμός) που διαρκεί 1-2 ώρες. Επίσης, θα πρέπει να παραμένετε στο ιατρείο για τουλάχιστον μισή ώρα μετά την ένεση. Αυτό το χρονικό διάστημα θεωρείται κρίσιμο για την πιθανή εκδήλωση γενικευμένων αλλεργικών συμπτωμάτων (ωστόσο, αυτές οι αντιδράσεις είναι σπανιότατες).
Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ: Το φθινόπωρο είναι ιδανική περίοδος για να ξεκινήσετε τη θεραπεία, με δεδομένο ότι η αναμενόμενη περίοδος έξαρσης των αλλεργικών συμπτωμάτων είναι η άνοιξη. Έτσι, με την έλευσή της, θα έχει ήδη επιτευχθεί η δόση συντήρησης και θα παρατηρήσετε σημαντική μείωση της έντασης των συμπτωμάτων σας.
ΚΟΣΤΟΣ: 300-350 ευρώ για ένα εξάμηνο, όσο δηλαδή διαρκεί ένα φαρμακευτικό σετ. Η υποδόρια ανοσοθεραπεία καλύπτεται από όλα τα Ταμεία με ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου 25% (ενώ παλαιότερα ήταν 10%).

Ενδείκνυται για…
● Όσους πάσχουν από αναπνευστικές αλλεργίες: Η ανοσοθεραπεία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε αλλεργία. Πρωτίστως αφορά όσους ταλαιπωρούνται από αναπνευστικές αλλεργίες (επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, άσθμα) στη γύρη, στα ακάρεα της οικιακής σκόνης και στα σπόρια των μυκήτων (αεροαλλεργιογόνα).
● Τους αλλεργικούς στο δηλητήριο των υμενόπτερων: Η ανοσοθεραπεία εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στους αλλεργικούς στο δηλητήριο της μέλισσας και της σφήκας. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή η θεραπεία γίνεται κατά κανόνα εντός του νοσοκομείου.

Δεν ενδείκνυται για…
● Όσους υποφέρουν από τροφικές Ή φαρμακευτικές αλλεργίες: Η ανοσοθεραπεία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όσους πάσχουν από κάποια τροφική ή φαρμακευτική αλλεργία. Ωστόσο, όσον αφορά τους τελευταίους, υπάρχει μια ειδική μέθοδος (απευαισθητοποίηση) που τους απαλλάσσει πρόσκαιρα από την αλλεργική ευαισθησία τους σε μία φαρμακευτική ουσία, ούτως ώστε να τη λάβουν, εφόσον την έχουν ανάγκη (π.χ. όταν κάποιος αλλεργικός στην πενικιλίνη πρέπει να λάβει οπωσδήποτε το εν λόγω φάρμακο). Η απευαισθητοποίηση γίνεται στο νοσοκομείο και τα αποτελέσματά της δεν είναι μόνιμα.
● Όσους έχουν χρόνια και σοβαρά νοσήματα: Η ανοσοθεραπεία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στους πάσχοντες από διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. κολλαγονοπάθειες, ρευματοπάθειες), από κακοήθειες, καθώς και από χρόνιες λοιμώξεις (π.χ. ηπατίτιδα). Ακόμη, δεν μπορεί να χορηγηθεί σε όσους υποφέρουν από βαρύτατο και χρόνιο άσθμα οι οποίοι έχουν υποστεί μη αναστρέψιμες βλάβες στους πνεύμονες.
●Τις εγκύους: Δεν επιτρέπεται να αρχίσουν ανοσοθεραπεία κατά τη διάρκεια της κύησης. Αν, ωστόσο, την έχουν ήδη ξεκινήσει πριν την εγκυμοσύνη, τότε μπορούν να τη συνεχίσουν χωρίς πρόβλημα.

Η αποτελεσματικότητά της
Τόσο η κλασική όσο και η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία μειώνουν την ένταση των αλλεργικών συμπτωμάτων κατά 60-80% (εφόσον τηρούνται πιστά οι κανόνες εφαρμογής τους). Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας αυξάνεται όταν υπάρχει αλλεργία σε μία μόνο ουσία (μονοευαισθησία). Επίσης, το όφελος γίνεται πιο αισθητό καθώς περνούν τα χρόνια και κατά κανόνα διατηρείται διά βίου. Επιπλέον, ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της ανοσοθεραπείας είναι ότι προλαμβάνει την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας και της επιπεφυκίτιδας σε αλλεργικό άσθμα. Γι’ αυτό και συνιστάται να εφαρμόζεται όσο το δυνατό νωρίτερα μετά την εμφάνιση της αλλεργίας. Ωστόσο, σήμερα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι κάνουν ανοσοθεραπεία 15.000-20.000 αλλεργικοί, δηλαδή λιγότερο από το 3% όσων θα μπορούσαν να υποβληθούν σε αυτή τη θεραπεία, γεγονός που οφείλεται στο ότι η ανοσοθεραπεία είναι χρονοβόρος διαδικασία και πολλοί την εγκαταλείπουν στα πρώτα δύο χρόνια.


Oι αλλεργίες με μια ματιά
Η αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ουσίες οι οποίες δεν είναι παθογόνες (π.χ. η γύρη, η σκόνη του σπιτιού), αλλά ο οργανισμός τις εκλαμβάνει λανθασμένα ως απειλή, με αποτέλεσμα να εκδηλώνει συμπτώματα που ενδέχεται να αποβούν ακόμη και μοιραία. O κυριότερος τρόπος με τον οποίο μπορεί να προστατευτεί ο αλλεργικός είναι η αποφυγή της επαφής με τα ένοχα αλλεργιογόνα. Πρακτικά αυτό είναι εφικτό για όσους έχουν αλλεργία σε τρόφιμα ή φάρμακα και γνωρίζουν την ουσία που την προκαλεί. Επιπρόσθετα, οι αλλεργικοί μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα (π.χ. αντιισταμινικά παλαιού και νέου τύπου, που δεν προκαλούν υπνηλία, καθώς και κολλύρια, εισπνεόμενα και ρινικά σπρέι κλπ.) τα οποία προλαμβάνουν ή καταπραΰνουν τα συμπτώματα. Η ανοσοθεραπεία είναι ένας ακόμη τρόπος αντιμετώπισης των αλλεργιών, που βασίζεται στη σταδιακή τροποποίηση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού ώστε να μην εκδηλώνει συμπτώματα όταν έρχεται σε επαφή με το ένοχο αλλεργιογόνο.

Αμυνθείτε στο τσίμπημα της σφήκας
● Η ανοσοθεραπεία στο δηλητήριο της μέλισσας και της σφήκας θεωρείται αποτελεσματική σε ποσοστό που σχεδόν αγγίζει το 100%.
● Είναι προτιμότερο να γίνεται στο νοσοκομείο, λόγω του κινδύνου εμφάνισης γενικευμένης αλλεργικής αντίδρασης (συστηματικής αντίδρασης), η οποία μπορεί να απειλήσει τη ζωή του αλλεργικού και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
● Μερικά από τα συνήθη σχήματα ενέσεων που εφαρμόζονται είναι οι καθημερινές ή οι ανά δεύτερη ημέρα ενέσεις του ένοχου αλλεργιογόνου (του δηλητήριου της μέλισσας ή/και της σφήκας), αυξάνοντας συνεχώς τη δοσολογία, έως ότου επιτευχθεί η δόση συντήρησης μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις μίας εβδομάδας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει είτε ότι θα πρέπει να εισαχθείτε στο νοσοκομείο για μία εβδομάδα (ίσως και λιγότερο, ανάλογα με το εφαρμοζόμενο σχήμα) είτε να πηγαίνετε στο νοσοκομείο κάθε πρωί και να βγαίνετε κάθε μεσημέρι. Εν συνεχεία, αραιώνεται προοδευτικά το διάστημα χορήγησης της ένεσης, φτάνοντας σταδιακά τη μία ένεση ανά δύο μήνες ή και περισσότερο.
● Η συνολική διάρκεια της ανοσοθεραπείας στο δηλητήριο της μέλισσας και της σφήκας είναι τα 3-5 χρόνια. Ωστόσο, αυτό το χρονικό διάστημα εξατομικεύεται και σε αρκετές περιπτώσεις η ανοσοθεραπεία διαρκεί περισσότερα χρόνια.


«Εμβόλια» και για το άσθμα
Τα τελευταία τρία χρόνια κυκλοφορεί μια ειδική κατηγορία «εμβολίου» (omalizumab) για τους πάσχοντες από βαρύ αλλεργικό άσθμα, οι οποίοι λαμβάνουν καθημερινά φάρμακα (βρογχοδιασταλτικά, κορτικοστεροειδή) και παρουσιάζουν συχνότατες ασθματικές κρίσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το σκεύασμα αυτό είναι συμπληρωματικό της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθούν οι ασθματικοί και χορηγείται με απώτερο σκοπό να μειωθούν σταδιακά οι δόσεις των φαρμάκων. Oι ενέσεις γίνονται ανά δεκαπενθήμερο, κατά προτίμηση εντός του νοσοκομείου, και κοστίζουν 500-600 ευρώ (το κόστος καλύπτεται από όλα τα Ταμεία, εφόσον υπάρχει νοσοκομειακή γνωμάτευση). O μηχανισμός δράσης αυτού του εμβολίου διαφέρει από τα κλασικά «αλλεργικά εμβόλια» ως προς το ότι δεν στοχεύει στην απευαισθητοποίηση από ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο (π.χ. τη γύρη της ελιάς), αλλά στην «απενεργοποίηση» του μηχανισμού εκδήλωσης της αλλεργικής αντίδρασης (της κρίσης άσθματος) προτού καν αυτή ξεκινήσει, ανεξαρτήτως του ένοχου αλλεργιογόνου.

μύτη σας τρέχει, τα μάτια σας δακρύζουν, φτερνίζεστε διαρκώς… Η αλλεργική ρινίτιδα, που σας ταλαιπωρεί σχεδόν όλο το χρόνο, δεν σας αφήνει να ησυχάσετε. Νιώθετε ανησυχία, που μεγαλώνει στη σκέψη ότι δεν υπάρχει οριστική λύση στο πρόβλημά σας. Και όμως, υπάρχει, υποστηρίζουν οι ειδικοί που εφαρμόζουν το βιοσυντονισμό, τονίζοντας ότι με τη μέθοδο αυτή μπορούν να αντιμετωπίσουν ριζικά κάθε αλλεργική νόσο. Ζητήσαμε από την παθολόγο κ. Κασσάνδρα Μουγιάκου, που εφαρμόζει το βιοσυντονισμό χρόνια στην Ελλάδα, να μας εξηγήσει με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η ίαση των αλλεργιών.
Τι είναι ο βιοσυντονισμός
O βιοσυντονισμός βασίζεται στην επιστημονικά αποδεδειγμένη αρχή της κβαντικής φυσικής ότι τα κύτταρα του σώματός μας εκπέμπουν και λαμβάνουν ηλεκτρομαγνητικά σήματα. Όταν όμως η φυσιολογική ηλεκτρομαγνητική επικοινωνία των κυττάρων διαταραχθεί, π.χ. λόγω της παρεμβολής κάποιου παθογόνου μικροοργανισμού, το αποτέλεσμα είναι η εκδήλωση ασθενειών. Τέτοιου τύπου «παράσιτα» στην ηλεκτρομαγνητική επικοινωνία των κυττάρων μπορούν να προκαλέσουν και οι αλλεργιογόνες ουσίες (π.χ. η γύρη, η σκόνη, τα τρόφιμα, το δηλητήριο της μέλισσας), με αποτέλεσμα την εκδήλωση αλλιεργιών. Για την εφαρμογή του βιοσυντονισμού χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή που έχει την ιδιότητα να λαμβάνει τις ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις του σώματός μας, να τις επεξεργάζεται και να τις επιστρέφει πίσω στο σώμα, έχοντας «καθαρίσει» τα παθογόνα «παράσιτα» – πάντοτε με το χειρισμό του εκπαιδευμένου ειδικού. Για την αντιμετώπιση των αλλεργιών, αποστέλλονται στο σώμα και οι τροποποιημένες (ανεστραμμένες) ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις των αλλεργιογόνων ουσιών, που τοποθετούνται σε ένα δοχείο συνδεδεμένο με τη βιοσυντονιστική συσκευή. «Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την απευαισθητοποίηση του οργανισμού. Ακυρώνουμε την αλλεργική ευαισθησία όπως “σβήνουμε” ένα πρόγραμμα από τον υπολογιστή», εξηγεί η κ. Μουγιάκου. Στην Ευρώπη -και κυρίως στην Κίνα- διεξάγονται μελέτες σε παιδιά και ενηλίκους για την εφαρμογή του βιοσυντονισμού στην καταπολέμηση των αλλεργιών (της ατοπικής δερματίδας, της ρινίτιδας, του άσθματος κλπ.), με πολύ καλά αποτελέσματα.


Ποιες αλλεργίες καταπολεμά
Με τη μέθοδο του βιοσυντονισμού είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί κάθε μορφή αλλεργίας. Οι συνηθέστερες αλλεργίες που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά είναι οι αλλεργίες στα τρόφιμα, στο δηλητήριο της μέλισσας και της σφήκας και στη γύρη των φυτών. Τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου αγγίζουν το 80%, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο βιοσυντονισμός είναι πανάκεια», τονίζει η κ. Μουγιάκου. Η μέθοδος θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στα παιδιά, επειδή ο οργανισμός τους έχει ελάχιστες επιβαρύνσεις. Πώς μπορεί να γνωρίζει όμως κάποιος αν τελικά απευαισθητοποιήθηκε; «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε 100% ότι το τρόφιμο, η γύρη ή το δηλητήριο της μέλισσας δεν θα ενοχλήσει πια τον ασθενή. Ζητώ, λοιπόν, από τους ασθενείς μου να συνεχίσουν να έχουν μαζί τους τα φάρμακά τους για κάθε ενδεχόμενο. Συνήθως, όμως, με ευχαρίστηση ανακαλύπτουν ότι δεν τα χρειάζονται πια», απαντά η κ. Μουγιάκου.


O στόχος της θεραπείας
Με τη μέθοδο του βιοσυντονισμού επιτυγχάνεται η απευαισθητοποίηση του ασθενούς από τα αλλεργιογόνα που τον ταλαιπωρούν. Παράλληλα, όμως, ο ειδικός προσπαθεί να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει, με τη βοήθεια της βιοσυντονιστικής συσκευής, τα βαθύτερα αίτια που προκαλούν τις αλλεργίες -αναζητά, δηλαδή, τους παράγοντες που οδήγησαν στην εξασθένιση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. παθογόνοι μικροοργανισμοί, επιβαρυντικές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, βαρέα μέταλλα, κ.α.)-, ούτως ώστε το αποτέλεσμα της θεραπείας απευαισθητοποίησης να είναι μόνιμο.

Πώς γίνεται
Η μέθοδος του βιοσυντονισμού είναι ανώδυνη, χωρίς παρενέργειες. O ασθενής κάθεται αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα και ο ειδικός τοποθετεί σε διάφορα σημεία του σώματός του ειδικά μαγνητικά μαξιλαράκια συνδεδεμένα με τη βιοσυντονιστική συσκευή. Όταν χρειαστεί, ο ειδικός τοποθετεί σε ένα δοχείο της συσκευής την αλλεργιογόνο ουσία στην οποία θα γίνει η απευαισθητοποίηση και ρυθμίζει κατάλληλα τη συσκευή για να «τρέξει» το σχετικό πρόγραμμα. Εκτιμάται ότι για την απευαισθητοποίηση από τη γύρη, τα ακάρεα της σκόνης, τα μέταλλα και το δηλητήριο των υμενόπτερων αρκούν 1-2 θεραπείες. Για τις αλλεργίες στα τρόφιμα μπορεί να χρειαστούν 2-3 επαναλήψεις.
Τα βήματα της θεραπείας

Βήμα 1ο :
Προεργασία και διάγνωση
Ο ειδικός ελέγχει την αντίδραση του οργανισμού σε ορισμένες αλλεργιογόνες ουσίες, τις οποίες επιλέγει με βάση το ιστορικό του ασθενούς και τη δική του εμπειρία. «Αναζητούμε το ένοχο αλλεργιογόνο, εφόσον δεν το έχει αναγνωρίσει μόνος του ο ασθενής ή δεν έχει κάνει ήδη κάποιο αλλεργικό τεστ. Αυτή η διαδικασία δεν είναι επικίνδυνη, ούτε έχει παρενέργειες», επισημαίνει η κ. Μουγιάκου. Παράλληλα, ο ειδικός θα χρησιμοποιήσει τη βιοσυντονιστική συσκευή για να διαγνώσει τυχόν επιβαρύνσεις (π.χ. από μικροοργανισμούς, ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες κλπ.) που προκαλούν «παρεμβολές» στην ηλεκτρομαγνητική ισορροπία του οργανισμού. Στη συνέχεια, επιλέγοντας τα κατάλληλα προγράμματα θεραπείας, ο ειδικός θα καθαρίσει τον οργανισμό του ασθενούς από αυτά τα «παράσιτα», προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την καλύτερη δυνατή ανταπόκρισή του στη θεραπεία απευαισθητοποίησης.
Βήμα 2ο : Θεραπεία απευαισθητοποίησης
Μετά τη φάση της προεργασίας, ακολουθεί η θεραπεία απευαισθητοποίησης στα ένοχα αλλεργιογόνα (στην ίδια ή σε επόμενη επίσκεψη). Το πρόγραμμα για κάθε ουσία διαρκεί περίπου15΄.
Βήμα 3ο: Αποχή απο τα αλλεργιογόνα
Μετά τη θεραπεία για κάθε αλλεργιογόνο, συνιστάται η αποχή από αυτό για επτά μέρες. «Τυχόν μη συμμόρφωση του ασθενούς θα καθυστερήσει το θετικό αποτέλεσμα της θεραπείας», εξηγεί η κ. Μουγιάκου.


Mαρτυρία
Πώς ανακάλυψα το βιοσυντονισμό
Η κ. Κασσάνδρα Μουγιάκου ανακάλυψε το βιοσυντονισμό όταν αναζητούσε έναν τρόπο να αντιμετωπίσει την ατοπική δερματίτιδα της κόρης της.

«Όταν η μικρή μου ήταν τεσσάρων εβδομάδων, παρουσίασε συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας (εξανθήματα στο δέρμα της). O παιδίατρος μού είπε ότι έφταιγε το γάλα μου (τη θήλαζα). Έτσι, σταμάτησα να τρώω γαλακτοκομικά και συνέχισα το θηλασμό. Όμως, δεν είδα σαφή βελτίωση. Παράλληλα, η μόνη επιλογή που μου έδινε ο γιατρός ήταν οι αλοιφές κορτιζόνης, τις οποίες έβαζα απρόθυμα στο παιδί, χωρίς να βλέπω ικανοποιητικά αποτελέσματα. Όταν η κόρη μου ήταν 10 μηνών και το πρόβλημα συνεχιζόταν αμείωτο, μια φίλη μού μίλησε για το βιοσυντονισμό. Έκανα στη μικρή το πρώτο τεστ, που ήταν διαγνωστικό. Τη βρήκαν αλλεργική σε 30 ουσίες – στο γάλα, αλλά και σε πολλά τρόφιμα, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, ο μαϊντανός, το λεμόνι, η ντομάτα, η ασπαρτάμη, τα ακάρεα της σκόνης, η γύρη του πεύκου αλλά και άλλων φυτών… Η διάγνωση ήταν πετυχημένη, γιατί παρατήρησα ότι, όταν σταματήσαμε -τόσο εγώ, όσο και η κόρη μου- να τρώμε αυτά τα τρόφιμα, μέσα σε επτά ημέρες το δέρμα της ήταν καθαρό. Ξεκινήσαμε τη θεραπεία για το γάλα και τα πιο βασικά προϊόντα διατροφής – το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, το λεμόνι και την ντομάτα. Μετά τη θεραπεία απευαισθητοποίησης για το γάλα, μου είπαν να περάσει μία εβδομάδα πριν της δώσω ξανά γάλα. Εγώ της έδωσα ύστερα από τρεις μήνες, γιατί φοβόμουν. Ωστόσο, το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα τρόφιμα της τα έδωσα δέκα ημέρες μετά τη θεραπεία και το δέρμα της παρέμενε καθαρό. Τρεις μήνες μετά τη θεραπεία, ξεκίνησα πρώτα εγώ να τρώω γαλακτοκομικά. Συνέχισα να τη θηλάζω και το δέρμα της κόρης μου ήταν καθαρό. Μετά ενέταξα αυτά τα τρόφιμα και στη διατροφή της μικρής και είδα ότι όλα πήγαν καλά. Τελικά, δεν χρειάστηκε να κάνουμε απευαισθητοποίηση και στις 30 ουσίες. Φαίνεται ότι μετά τη βασική θεραπεία -για το γάλα στη συγκεκριμένη περίπτωση- υποχωρεί και η ευαισθησία του οργανισμού σε πολλές ακόμη ουσίες. Σήμερα η κόρη μου είναι 7,5 χρονών και δεν έχει παρουσιάσει ξανά συμπτώματα αλλεργικής νόσου.»

Πηγή: VITA και Iatrinet.gr

In this article

Join the Conversation