Αίτημα Επιμελητηρίου για ελάφρυνση κόστους λειτουργίας ελαιοτριβείων και συσκευαστηρίων εσπεριδοειδών

Επιστολή Πάσχου προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί

Όπως γνωρίζεται, το λειτουργικό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες μέσω της ανόδου του κόστους των τιμολογίων ενέργειας, ως απόρροια της πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, με άμεσο αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα πλήθους επιχειρήσεων, με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της Χώρας συνολικά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εποχικά και με μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια, όπως ελαιοτριβεία, βιοτεχνίες μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων της ελιάς, καθώς και συσκευαστήρια εσπεριδοειδών & φρούτων, καλούνται να λειτουργήσουν, κυρίως κατά το τετράμηνο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου, σε πολλές περιπτώσεις καθ’ όλο το 24ωρό, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν τον όγκο της παραγωγής, με επακόλουθο το ενεργειακό τους κόστος να εκτινάσσεται.

Ειδικά για τον Νομό Θεσπρωτίας, ο αγροτικός τομέας και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με τις παραπάνω επιχειρήσεις, αποτελούν έναν εκ των βασικότερων πυλώνων ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και είναι από αυτές που συμβάλλουν τα μέγιστα στο εμπορικό ισοζύγιο του Νομού μας αλλά και της Χώρας συνολικά.

Και είναι ο κλάδος που λόγω των πολεμικών συγκρούσεων Ουκρανίας – Ρωσίας έχει πληγεί ιδιαίτερα με μείωση εξαγωγών των προϊόντων του, ενώ ταυτόχρονα η αύξηση του ενεργειακού κόστους επηρεάζει ιδιαίτερα την βιωσιμότητα τους, καθιστώντας αναγκαία και επιβεβλημένη την στήριξή τους μέσω άμεσης μακροπρόθεσμης επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας.

Για τους παραπάνω λόγους. παρακαλούμε το προσεχές διάστημα να συμπεριλάβετε σε ιδιαίτερη περαιτέρω ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων ελαιοτριβείων, μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων της ελιάς καθώς και των συσκευαστηρίων εσπεριδοειδών & φρούτων.




In this article

Join the Conversation