Λίνα Μενδώνη απο Σούλι | “Ή τώρα ή ποτέ…”

Απο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας για την ανάδειξη του Σουλίου

Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, πραγματοποιηθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Σούλι, η επιστημονική ημερίδα παρουσίασης των επιστημονικών αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου «Διερεύνηση του ευρύτερου ιστορικού χώρου Σουλίου: Ανάδειξη, Προστασία και Ανάπτυξη του Πολιτισμικού και Πολιτιστικού του Τοπίου»

Το παρόν επίσης έδωσαν ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας Ιωάννης Παππάς, εκπρόσωποι φορέων και συλλογών και κάτοικοι των Σουλιωτοχωριών

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ημερίδας, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι χρήσεις γης ειναι απο σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την αναδειξη του ιστορικού τόπου , καθώς μεγάλη έκταση του ιστορικού χώρου χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος, ενω τα κτίρια του Σουλίου, τα περισσότερα ερειπωμένα, ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

H Υπουργός Πολιτισμoύ φάνηκε απόλυτη. «Ή θα κάνουμε κάτι τώρα ή δεν θα γίνει ποτέ. Στην παρούσα φάση υπάρχει η ωριμότητα της τοπικής κοινωνίας, η θέληση του Δήμου και της Περιφέρειας καθώς και η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης.» τόνισε η Λίνα Μενδώνη, η οποια σημείωσε την αναγκαιότητα για την δημιουργία ενός ξεκάθαρου νομοθετικού πλαισίου για τις χρήσεις γης και για το ιδιοκτησιακό, αναφέροντας πως «πρέπει να εξορθολογιστεί άμεσα η νομοθεσία ώστε να καταστεί εφικτή και η υλοποίηση της Χωρικής Επένδυσης που σχεδιάζει η Περιφέρεια Ηπείρου. Εχουμε δυσκολίες που πρέπει να μας οδηγήσουν σε νομοθέτηση για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Να επιλύσουμε πράγματα που σήμερα συγκρούονται.. Δεν θέλουμε να είναι μία επισκέψιμη περιοχή με πολιτιστικές διαδρομές. Θέλουμε πολιτιστικές διαδρομές μέσα σε έναν χώρο που θα είναι ζωντανός και θα κατοικείται» ανέφερε στην τοποθέτησή της η Υπουργός.

Είχε προηγηθεί χαιρετισμός  από τον δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος, από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Έλενα Κωνσταντινίδου.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επιμέρους παρουσιάσεις με θεματα «Σύγχρονες μέθοδοι απεικόνισης γεωμετρικών χαρακτηριστικών του Τετραχωρίου», «Σύγχρονες μέθοδοι απεικόνισης γεωμετρικών χαρακτηριστικών του Τετραχωρίου», «Το κτιριακό απόθεμα του Τετραχωρίου, μελλοντική διαχείριση» και «Κρίσιμα θεματικά πεδία διερεύνησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Σουλίου»

Την ημερίδα συντόνιζε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Ιωάννης Χουλιαράς, ενώ ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ξενάγηση στο από μέλη της ερευνητικής ομάδας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα, άτομα που στέκονται, δέντρο και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και κείμενο που λέει "ΔΙΕΡΕΥΝΗ AN"

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, άτομα που στέκονται, δέντρο και γρασίδι

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που στέκονται και ουρανός




Φωτογραφίες Ελένη Βήρου

In this article

Join the Conversation