Το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας για την Κυριακάτικη αργεία

Ανακοίνωση

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο, με την ακρίβεια να εξανεμίζει κυριολεκτικά και το τελευταίο λεπτό του ευρώ που υπάρχει στην τσέπη μας, με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα προϊόντα και τον πληθωρισμό να καλπάζει, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται για άλλη μία φορά να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των μεγαλοεπιχειρηματιών του εμπορίου. Δεν πρόλαβαν οι μεγαλοεργοδότες να απαιτήσουν το άνοιγμα των καταστημάτων μία Κυριακή του Νοέμβρη και η κυβέρνηση έτρεξε να υλοποιήσει αμέσως το αίτημά τους λες και αυτό που μας λείπει είναι ο χρόνος και όχι τα χρήματα!

Έτσι, αρχικά αποφάσισε στα μουλωχτά να ανοίξει τα καταστήματα στις 6 Νοέμβρη με άθλια τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης(!) για τον “Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης” (!!!) Τι ποιο ταιριαστό εξάλλου!!! Στη συνέχεια το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να μεταφέρει το άνοιγμα για την Κυριακή 13 Νοέμβρη λόγω κακοκαιρίας και τελικά με νέα τροπολογία κατέληξε στην Κυριακή 27 Νοέμβρη! Καθόλου τυχαία δεν είναι βέβαια αυτή η ημερομηνία καθώς προηγείται η “μαύρη Παρασκευή-black Friday” στις 25 Νοέμβρη και έπεται η Cyber Monday στις 28 Νοέμβρη! Ένα δηλαδή “τέλειο” τετραήμερο (αν και αρχίζει πολλές ημέρες νωρίτερα) για του μεγαλεμπόρους για να ξεσκαρτάρουν και να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους!

Την ίδια ώρα οι εμποροϋπάλληλοι λιώνουμε μέσα στα καταστήματα με υπερωρίες, με εντατικοποίηση, με ωράριο άσχετο με εκείνο της σύμβασής μας, με αύξηση της ημιαπασχόλησης, με σπαστά. Για μέτρα προστασίας της υγείας ούτε λόγος! Όλοι εξάλλου θυμόμαστε πώς ήταν η κατάσταση μέσα σε καταστήματα και αποθήκες ακόμα και την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, με τον ένα να αρρωσταίνει μετά τον άλλο λόγω των ανύπαρκτων μέτρων!

Και παρά το γεγονός ότι τόσο την περίοδο της πανδημίας όσο και στη συνέχεια μέχρι σήμερα οι μεγαλοεπιχειρηματίες του εμπορίου καταγράφουν τρελά κέρδη, οι μισθοί μας είναι κολλημένοι στα τάρταρα! Έτσι, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται στην πράξη ότι η αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών δεν συνεπάγεται βελτίωση των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων. Ίσα, ίσα η αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων αποτελεί προϋπόθεση της κερδοφορίας των μεγαλοεργοδοτών!

Βεβαίως, η ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας και το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας δεν είναι κάτι νέο. Ήταν και είναι πάγιο αίτημα των μεγαλοεργοδοτών του χώρου και έχουν βάλει το χεράκι τους προς αυτήν την κατεύθυνση όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, υλοποιώντας σχετικές Ευρωπαϊκές οδηγίες. Εξάλλου, όλοι θυμόμαστε που με βαρύγδουπες δηλώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν την εκλογή του ως κυβέρνηση το 2015, υπόσχονταν την κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής, για να έρθει ως κυβέρνηση να την ξηλώσει ακόμα περισσότερο.
Για τους μεγαλεμπόρους το μέτρο αυτό συνεπάγεται την αύξηση της κερδοφορίας τους από την εκμετάλλευσής μας. Ταυτόχρονα όμως συνεπάγεται και την συγκέντρωση της αγοράς σε ακόμα λιγότερα χέρια με το κλείσιμο και άλλων μικροεμπόρων-μικροεπιχειρηματιών! Με “ένα σμπάρο δυο τρυγόνια” δηλαδή! Αυτόν τον σχεδιασμό υλοποιούν όλοι τους!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ζωή μας δε χωρά σε voucher, pass και “καλάθια καπαμά του νοικοκυριού”! Δε θα μας σώσουν παλιοί ή ανακαινισμένοι “σωτήρες”! Μόνο ο λαός σώζει τον λαό! Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για κατάργηση στο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για μείωση φόρων στο ρεύμα!

Η ελπίδα είναι ΕΔΩ! Συσπειρωνόμαστε και παλεύουμε μέσα από το Σωματείο μας για ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες κατακτήσεις από αυτές που έχουμε πετύχει! Με τον αγώνα μας να επιβάλουμε την κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής, το συνεχές ωράριο χωρίς σπαστά και προγράμματα εργασίας που δε θα μας εξοντώνουν, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας στους εργασιακούς χώρους!

Αυτοί για να αυξήσουν την κερδοφορίας τους έχουν τις κυβερνήσεις και τους νόμους τους, τα αντικλεπτικά και την εκμετάλλευση! Εμείς για να προασπίσουμε τα δικαιώματα και την ζωή μας έχουμε την οργάνωση, τον αγώνα και την αλληλεγγύη!

ΟΧΙ ΣΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ – ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ!In this article

Join the Conversation