Υπερχείλισε ο ποταμός Καλαμάς | Αποκλεισμένοι τρεις οικισμοί

Εξαιτίας των μεγάλων όγκων νερού που έφερε η κακοκαιρία GAIA

Αποκλεισμένοι βρίσκονται τρεις οικισμοί στη Θεσπρωτία, (Σμπόκια, Άγιος Αρσένιος και Κυπάρισσος), εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά.

Kατά τη διάρκεια της νύχτας το ποτάμι που βρίσκονταν σε οριακό σημείο, ολόκληρη την Κυριακή εξαιτίας των μεγάλων όγκων νερού που έφερε η κακοκαιρία GAIA, υπερχείλισε στην περιοχή της Σκάλας Φιλιατών.

Αποκλείστηκαν οι 3 οικισμοί καθώς ο δρόμος και τα περίπου 15.000 στρέμματα κάμπου που τον περιβάλλουν έχουν μετατραπεί σε λίμνη.
Άλλες 7.000 στέμματα έχουν πλημμυρίσει στη Βρυσέλλα και στην Κορύτιανη.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί των ΤΟΕΒ Βρυσέλλας, Σκάλας και Κορύτιανης, καθώς πέραν των άλλων καλλιεργειών, 22.000 δέντρα εσπεριδοειδών – κυρίως μανταρίνια Κλημεντίνες και Nova- βρίσκονται κάτω από τα νερά, με μόλις το 1/3 της παραγωγής να έχει συλλεχθεί το προηγούμενο διάστημα.

Το χρόνιο πρόβλημα της υπερχείλισης του Καλαμά, επιδεινώνει τα τελευταία χρόνια η νόσος των πλατάνων, καθώς στο φράγμα του Καλαμά αλλά και κατά μήκος της κοίτης συγκεντρώνονται δεκάδες κορμοί νεκρών δέντρων.

Ήδη από το πρωί, συνεργεία και μηχανήματα της πολιτικής προστασίας προσπαθούν να απομακρύνουν τους κορμούς από το φράγμα.

Φωτογραφία αρχείουIn this article

Join the Conversation