Σαν Σήμερα 18.12.1968 | Αναλαμβάνει Μητροπολίτης Παραμυθιάς ο Κύρος Παύλος.

Κηρύχθηκε έκπτωτος του θρόνου χωρίς δίκη και απολογία από την χούντα του Ιωαννίδη, η οποία λίγο πριν είχε ανατρέψει την επίσης η Χούντα των Συνταγματαρχών

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Παραμυθίας Κυρός Παύλος κατά κόσμον Γεώργιος Καρβέλης, βρέθηκε στην Ιερή Μητροπολη Παραμυθιάς όπου και λειτούργησε ως ποιμενάρχης από τις 18 Δεκεμβρίου 1968 μέχρι και τις 13 Ιουλίου 1974, όπου και κηρύχθηκε έκπτωτος του θρόνου χωρίς δίκη και απολογία από την χούντα του Ιωαννίδη, η οποία λίγο πριν είχε ανατρέψει την επίσης η Χούντα των Συνταγματαρχών η οποία κυβερνούσε την Ελλάδα από το 1967.

O Κυρός Παύλος ηταν αγωνιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των ανθρώπων και πολλές φορές η συναναστροφή μαζί του αποκτούσε μορφή κατήχησης των παραπάνω ιδανικών. Αυτο βεβαια δεν άρεσε στην χούντα που το στοχοποίησε.

Η καθαίρεση του ως Μητροπολίτης Παραμυθίας, έγινε 11 ημέρες πριν την πτώση του καθεστώτος στις 24 Ιουλίου του 1974 μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ήταν η τελευταία ωμή παρέμβαση της Χούντας στην Ελληνική Εκκλησία.

Και όμως αν και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία και αν και όλοι περίμεναν πως ο αείμνηστος Κυρός Παύλος θα δικαιωνόταν με την τοποθέτηση του σε κάποια άλλη μητρόπολη (καθώς στην Παραμυθιά είχε ήδη τοποθετηθεί ο σημερινός Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τίτος), ωστόσο αυτό δεν συνέβη ποτέ.

“Σήκωσε το σταυρό του διωγμού δέκα οκτώ ολόκληρα χρόνια Άδικα. Με το σταυρό του διωγμού στον ώμο πορεύθηκε στη Μονή της μετανοίας του, στην Ιερά Μονή Παναγία της Μυτριάς” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιμανδρίτης π.Δανιήλ Αεράκης.

Η δικαίωση ήρθε 18 χρόνια στις 10 Σεπτεμβρίου 1991 οταν εξελέγη Μητροπολίτης στην Μητρόπολη Αγιάς και Συκουρίου. Είχε προηγηθεί βέβαια ο τιμητικός τίτλος του Μητροπολίτη Αμυλκών, όπου και ονομάστηκε Τιτουλάριος.

Εκοιμήθη στις 29 Ιανουαρίου 1993In this article

Join the Conversation