Στο πρώτο εξάμηνο η πώληση της Εγνατίας Οδού

Σήραγγες και διόδια έφεραν καθυστερήσεις

 

Με το βάρος να πέφτει στην αποκρατικοποίηση της Εγνατίας Οδού, το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται ότι θα καταγράψει την επόμενη χρονιά έσοδα σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Το μεγάλο πρότζεκτ που, λόγω των πολύπλοκων εκκρεμοτήτων που το ακολουθούν διαχρονικά, δεν έφτασε στην ολοκλήρωσή του, όπως είχε εκτιμηθεί εντός 2022, μετακινήθηκε στα έσοδα της επόμενης χρονιάς. Η είσπραξη του μεγαλύτερου τιμήματος, ύψους 1,496 δισ. ευρώ, που έχει πετύχει μέχρι σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ θα ανεβάσει τον συνολικό πήχη των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων άνω των 3 δισ. ευρώ.

Το κλείσιμο της αποκρατικοποίησης αναμένεται, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2023, κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Ως τότε, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν τόσο με τις προσυμβατικές υποχρεώσεις του Δημοσίου, αλλά και με την δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Η αδειοδότηση των σηράγγων του οδικού άξονα συνεχίζει να αποτελεί βασική προϋπόθεση. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, έχουν ήδη ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ οι εκκρεμείς μελέτες για τις απαιτούμενες εργασίες σε 16 σήραγγες. Εκτιμάται πως εντός του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και θα έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τη Δημόσια Αρχή Σηράγγων.

Θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία όλοι οι σταθμοί διοδίων και να καθοριστεί το ύψος αυτών. Συνθήκη που κατά τα συνήθη φαντάζει δύσκολη εντός προεκλογικής περιόδου, για αυτό και θεωρείται πιθανό οι συναλλαγή να ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές. Η πολυπλοκότητα της εξίσωσης επιτείνεται από το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον και την αύξηση των επιτοκίων που δυσχεραίνουν τις χρηματοδοτικές συμφωνίες του αναδόχου.

Η ανάδειξη της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS PROJECTS S.A. ως προτιμητέου επενδυτή για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου για 35 χρόνια έγινε στα τέλη Αυγούστου 2021. Η συνολική αξία της συμφωνίας παραχώρησης εκτιμάται στα 2,766 δισ. ευρώ. Το σύνολο των αναμενόμενων ετήσιων εσόδων που θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο από τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου κατά τη διάρκεια της παραχώρησης εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 850 εκατ. ευρώ. Ακόμη, οι υποχρεωτικές επενδύσεις του αναδόχου, που θα πρέπει να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα 5 ετών, ανέρχονται σε ποσό περίπου 420 εκατ. ευρώ.In this article

Join the Conversation