Share
H κρεατόπιτα αποτελεί το απόλυτο Ηπειρώτικο παραδοσιακό φαγητό, που χρησιμοποιούταν σε κάθε ιδιαίτερη περίπτωση στο διάβα της ζωής των Ηπειρωτών, με διάφορες παραλλαγές κυρίως στο είδος του κρέατος.
Ακόμα και σήμερα δεν είναι λίγοι οι Ηπειρώτες που η Βασιλόπιτά τους, δεν είναι άλλη από την Κρεατόπιτα.
Μία σχετικά εύκολη και παλιά συνταγή για Κρεατόπιτα που χρησιμοποιούταν ως Βασιλόπιτά, είναι η παρακάτω από την περιοχή της Παραμυθιάς
Για την γέμιση
1,5 κιλό γίδα ή ζυγούρι ή προβατίνα άπαχη
3 μεγάλα κρεμμύδια
πάπρικα
3 κούπες του τσαγιού ρύζι για σούπα
λάδι
νερό
αλάτι
Για το φύλλο
400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
αλάτι
νερό χλιαρό
Οδηγίες μαγειρέματος
- Για την γέμιση, τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο στο λάδι. Το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια που τα έχουμε ψιλοκόψει.
- Μόλις σωταριστούν και τα κρεμμύδια βάζουμε και τα κομάτια γίδας ή ζυγούρι ή προβατίνας άπαχης
- Προσθέτουμε αλάτι και πάπρικα (όση θέλουμε).
- Ρίχνουμε νερό ίσα να σκεπάσει το κοτόπουλο και αφήνουμε να μισοβράσει.
- Μόλις μισοβράσει το κρέας το αφαιρούμε και το ξεκοκκαλίζουμε σε μικρές μπουκιές (όχι πολύ ψιλό).
- Στο νερό ριχνουμε το ρύζι και βράζουμε μέχρι να “κρατάει” λίγο.
- Στο βρασμένο ρύζι προσθέτουμε και τα κομμάτια του κρέατος.
- Για το φύλλο, βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το ξύδι και ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι. Το αφήνουμε λίγη ώρα να “ξεκουραστεί”.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 μέτρια μπαλάκια.
- Ανοίγουμε φύλλο ούτε πολύ ψιλό ούτε πολύ χοντρό, σε μέγεθος μεγαλύτερο απο το ταψί.
- Στρώνουμε τα φύλλα σε λαδωμένο ταψί με λάδι και στο ενδιάμεσο.
- Πάνω στα στρωμένα φύλλα στρώνουμε την γέμιση και γυρίζουμε τα φύλλα απο πάνω.
- Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 50-60 λεπτά.
Join the Conversation