Ιερά Μονή Γηρομερίου | Eορτάστηκε η μνήμη του ιδρυτή της οσίου Νείλου.

Γράφει o π. Ηλίας Μάκος

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης, με την παρουσία πολλών πιστών από τη Θεσπρωτία και όχι μόνο, την δεύτερη ημέρα του νέου χρόνου, 2 Ιανουαρίου 2023, εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Γηρομερίου Θεσπρωτίας η μνήμη του ιδρυτή και κτήτορά της οσίου Νείλου του Εριχιώτη (1228-1334).

Το θαυμαστό είναι ότι ό όσιος Νείλος, 689 χρόνια μετά, σκορπά την αγιότητά του στο χώρο, μαζί και ελπίδες και οράματα. Και πνευματικά ορθός θα μένει, προσμένοντας πάντα τους πιστούς και προσ-καλώντας τους πάνω από τα γκρίζα τείχη της ζωής να βλέπουν ωραίους, καινούς ουρανούς.

Στη θεία λειτουργία προεξήρχε ο ο καθηγούμενος αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος Ντελής, πλαισιούμενος, από τον αρχιμανδρίτη π. Σεβαστιανό Αράπη, ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κίτρους (που είναι εγγεγραμμένος στα μοναχολόγια της Μονής Γηρομερίου), τον αρχιμανδρίτη π. Αλέξιο και κληρικούς της Μητροπόλεως Παραμυθίας.

Στο κήρυγμα, από τον π. Σεβαστιανό, επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, με αφορμή το βίο του οσίου Νείλου, που ήταν ένας ασκητής με πολλές αρετές κοσμούμενος, ότι όσοι δεν απειθούν στο Θεό και υπακούνε στο θέλημά του, όπως έκανε ο εορταζόμενος άγιος, μένουν στον αιώνα. Η μνήμη τους ζει και διατηρείται αιώνια. Και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Και η τιμή και η δόξα του Θεού είναι δική τους.

Τέτοιοι, μακάρι, να αναδειχθούμε όλοι. Άνθρωποι υπακοής και ταπεινοφροσύνης.

Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε προσφορά κεράσματος, αλλά και τράπεζα, όπου ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ ανέγνωσε ωφέλιμες σκέψεις. Όλα άρτια οργανωμένα.

Πραγματικά, ο όσιος Νείλος, μέσα από την άσκηση, την προσευχή και τη νηστεία εκφράζει μια φωτεινή πίστη και μια ολόθερμη προσδοκία. Την πίστη και την προσδοκία της κληρονομιάς των αιώνιων αγαθών, που διώχνουν την απελπισία από τη ζωή μας και μας εμβάλλουν το θάρρος να αντιμετωπίσουμε έως τέλους τις όποιες δοκιμασίες και δυσκολίες.

Πόσο ευτυχείς θα ήμασταν και εμείς, αν στις ημέρες και στις ώρες των πόνων και των θλίψεων και των δακρύων, τον μιμούμασταν.

Ο όσιος Νείλος μας καλεί με τη φωνή της συνείδησής μας, εάν δεν έχουμε ακόμη μετανοήσει και ζούμε σ’ έναν κόσμο αμαρτίας και κακίας, που καμία σχέση δεν έχει με τον Χριστό, να αφήσουμε τα πάθη μας, να εγκαταλείψουμε τις πονηρές συνήθειές μας, να παύσουμε πλέον να ζούμε με σύντροφο την ενοχή και να περάσουμε στη νέα ζωή της σωτηρίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση μας στρέφει, δια λόγων και πράξεων, η Αδελφότητα της Μονής Γηρομερίου, που πέρα από την κτιριακή (εσωτερική και εξωτερική) ανακαίνιση της Μονής, που πέτυχε με ζήλο, φροντίζει και για την ανακαίνιση των καρδιών.

Και έχει η Αδελφότητα της Μονής Γηρομερίου βασική αφετηρία στη μοναστική της ζωή και πορεία την υπακοή, την πειθαρχία στο θέλημα του Θεού.

Και να μην ξεχνάμε ότι η υπακοή στο θεϊκο θέλημα, μας εξυψώνει. Και είναι καρπός, αλλά και απόδειξη μαζί σύνεσης, ταπεινοφροσύνης και καλής προαίρεσης. Ενώ, όπου υπάρχει αλαζονία, αφροσύνη και μωρία, εκεί το αποτέλεσμα είναι η ανυπακοή στο Θεό.



In this article

Join the Conversation