Προκλητικά υπονοούμενα για τους Τσάμηδες από την Αλβανίδα ΥΠΕΞ

Τι δήλωσε για το Διεθνές Δικαστήριο

Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ Olta Xhaçka δήλωσε χθες στην πρώτη διάσκεψη για το 2023, ότι θα συνεχίσει το τεχνικό έργο για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την επίτευξη συμβιβασμού στα ζητήματα που θα υποβληθούν στο Διεθνές Δικαστήριο. Τόνισε ότι πριν φτάσει στις πύλες της Χάγης, η Αλβανία θα ζητήσει την εξουσιοδότηση του αρχηγού του κράτους για τη σύσταση της διαπραγματευτικής ομάδας.

«Συζητάμε πώς θα συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε και να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν, ζητήματα που είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας. Έχουμε την κατανόηση να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε όλο το φάσμα των θεμάτων που εξακολουθούν να εκκρεμούν. Δεν μιλάμε μόνο για οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου, αλλά και για άλλα ζητήματα που έχουμε κληρονομήσει, όπως η άρση του εμπολέμου και κατ’ επέκταση και τα έννομα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτόν σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, αλλά και τα θέματα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδώ και στην άλλη πλευρά των συνόρων. Θα πρέπει να ζητήσουμε την πλήρη εξουσία του προέδρου της χώρας για να καθίσουμε στο τεχνικό τραπέζι. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραπέμψουν την υπόθεση στο διεθνές δικαστήριο», είπε η Olta Xhaçka.

«Δουλέψαμε και έχουμε ολοκληρώσει και πρόκειται να επικυρωθούν δύο σημαντικές συμφωνίες για την επισκευή και τη συντήρηση των συνοριακών πυραμίδων καθώς και για τα συνοριακά επεισόδια . Προσπάθειες με την ελληνική πλευρά δεν γίνονται μόνο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων , αλλά και των χερσαίων συνόρων», πρόσθεσε η Xhaçkaεπιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι οι συνοριακές πυραμίδες που χωρίζουν την Αλβανία και την Ελλάδα αποτελούν μέρος των συζητήσεων, όπως αναφέρουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Με την Ιταλία θα ενθαρρυνθεί η έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας για τις συντάξεις και με την Ελλάδα θα συνεχιστούν οι τεχνικές συναντήσεις για τη σύναψη της συμφωνίας για τις συντάξεις των Αλβανών μεταναστών το συντομότερο δυνατό.

Τέλος ανακοίνωσε ότι η Αλβανία σχεδιάζει κοινές δραστηριότητες για την 100ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία.Απο το dropolinews.gr

In this article

Join the Conversation