Αλ. Καχριμάνης | “Φταίνε νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ για την κτηνοτροφία”

Δηλώσεις

Σε νομοθετικές ρυθμίσεις του 2016 και 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, απέδωσε τις ευθύνες για την συρρίκνωση του κτηνοτροφικού τομέα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Σε δηλώσεις που έκανε με αφορμή και συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε την ανάγκη στήριξη της κτηνοτροφίες που όπως είπε πλήττεται κυρίως εξαιτίας των νομοθετικών ρυθμίσεων του 2016 και 2017.

«Αν δεν αλλάξουν οι νόμοι, αν δεν συμπληρωθεί το ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ με όλα αυτά που πρέπει – και νομίζω ο Υπουργός το έχει καταλάβει, αλλά δεν ξέρω αν προλαβαίνει να τα περάσει όλα αυτά μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές-, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα και η κατάσταση θα είναι μόνιμα φθίνουσα. Όλα τα προϊόντα μπορεί να έρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα, είτε γάλα, είτε κρέας, είτε μέλι, είτε λάδι, είτε κρασί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτά να περνάνε στην «πιάτσα» και να πωλούνται ως ελληνικά. Αυτό είναι πλήρης  απαξίωση που για πολλά χρόνια γινόταν στον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, και ήρθε η ώρα να αλλάξουν. Αν δεν αλλάξουν, ο τελευταίος θα κλείσει την πόρτα. Εκεί έχουμε φτάσει πλέον, γιατί και οι τιμές πρώτων υλών ανεβαίνουν. Και δεν υπάρχει από το προσωπικό των Υπουργείων, η θέληση να βοηθήσουνε διαχρονικά τους ανθρώπους που πραγματικά δίνουν μάχη για την επιβίωση αλλά και για την παραγωγή των προϊόντων».

Ένα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε με τον Υπουργό, ήταν η εκπόνηση των χαρτών βοσκής. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης ο Υπουργός ετοιμάζει την κατάθεση διάταξης με την οποία εντάσσονται και τα επιπλέον 9,5 εκ. στρέμματα που προκύπτουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κι έτσι η κάθε περιοχή θα είναι αυτάρκης.

«Αυτό αλλάζει άρδην τα πράγματα γιατί δυστυχώς επί χρόνια μας έλεγαν ότι θα κάνουν χάρτες βοσκής, αλλά δεν έθεταν θέμα για τις εκτάσεις που είχαν αφαιρεθεί το 2010 (τα 9,5 εκ. στρέμματα). Αυτή είναι μια δυνατή αλλαγή, γιατί θα κατοχυρωθούν κατά ένα τρόπο, οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι», κατέληξε.




In this article

Join the Conversation