Tα εικονίσματα της Θεσπρωτίας | Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Ένα ζωντανό κομμάτι της λαϊκής ευσέβειας

Από όποιο δρόμο και αν περάσεις ή αν βρεθείς σε απόμερα σημεία στη Θεσπρωτία, βλέπεις μπροστά σου αμέτρητα προσκυνητάρια, κάποια φροντισμένα, τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα ή και ρημαγμένα.

Στήθηκαν σε διάφορα σημεία, από ανθρώπους, που είτε συνέβηκε στους ίδιους κάτι ή σε συγγενικά τους πρόσωπα, είτε αισθάνθηκαν την ανάγκη να εξωτερικεύσουν την πίστη τους.

Τα προσκυνητάρια αυτά είναι ένα ζωντανό κομμάτι της λαϊκής ευσέβειας.

Επιπλέον τα εικονίσματα μάς στέλνουν ένα μήνυμα, ένα σαφές μήνυμα: Να απαρνηθούμε τον κακό εαυτό μας. Να σταματήσουμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, ό,τι μάς ευχαριστεί και ό,τι μάς βολεύει και να αρχίσουμε να ζούμε όπως πρέπει.

Να σταματήσουμε να ζούμε εγωκεντρικά και να απολαμβάνουμε τη χαρά της προσφοράς και της αγάπης προς το συνάνθρωπο.

Τα εικονίσματα στους δρόμους, μάς προτρέπουν να ξεκινήσουμε σαν τους αθλητές, που περιμένουν κάποιον αγώνα, για να ανεβάσουν το επίπεδό τους, να κατακτήσουν νέα ρεκόρ και να αποσπάσουν καινούργια βραβεία.

Τα εικονίσματα είναι μια υπόμνηση ότι όταν η ψυχή δεν στηρίζεται στην πίστη και δεν ποτίζεται από το λόγο του Θεού, θα έχει να παρουσιάζει το κενό της.

Και εκεί στις άκρες των δρόμων ή σε απρτόσιτα σημεία μας φωνάζουν, και μάλιστα γοερά, ότι η πίστη όχι μόνο μας αποκαλύπτει τον αληθινό προορισμό μας και δίνει πλήρες νόημα στη ζωή μας, αλλά συγχρόνως μας απαλλάσσει από την ανησυχία και τις αγχώδεις καταστάσεις και καταργεί το αίσθημα της ανασφάλειας.

Είναι ανοιχτό προσκλητήριο τα εικονίσματα, όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, στον καθένα από μας να βοηθήσουμε να γίνει πραγματικότητα η προσδοκία ενός καινούργιου κόσμου, απαλλαγμένου από την ιδιοτέλεια, τα πάθη και τα μίση. Και να κάνουμε τη ζωή όμορφη, δημιουργική, άξια.

Προχωρήστε, μας λένε, ρωμαλέοι και άτολμοι, αισιόδοξοι και σκεπτικοί, με ορμή και έφεση προς την άνοδο και την αλήθεια.

Και μας θυμίζουν ότι αγώνας είναι η ζωή. Κοιτάς, εδώ, χαμοζωή, πιο πέρα πειρασμοί. Απ’ έξω καταιγίδες, και μέσα μας να κονταροχτυπιούνται το καλό και το κακό. Γολγοθάς είναι η ζωή και κούραση και αγώνας και αγωνία.

Και εκεί, που αναρωτιέσαι αν αντέξεις στον κίνδυνο, στην τρικυμία, τα εικονίσματα σου δίνουν μια απάντηση.

Μ’ αν είναι Γολγοθάς η ζωή, εντός σου ας αναδέψει η ελπίδα. Είναι μικροί φάροι τα εικονίσματα για να γλυκαίνουμε την καρδιά μας.



In this article

Join the Conversation