Στους Άγιους Σαράντα για τα 32 χρόνια της Ομόνοιας, οι Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης

Εκπροσωπώντας τον Προέδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούτλα και τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, αντίστοιχα

Στους Άγιους Σαράντα σε εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην επέτειο 32 ετών από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, βρέθηκαν οι δύο Βουλευτές Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης.

Ο Κυβερνητικός Βουλευτής βρεθηκε εκει εκπροσωπώντας τον Προέδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούτλα, ενώ ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Μάριος Κάτσης, αφού αρχικά μετέφερε την αμέριστη στήριξη του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα, στους αγώνες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα υπερήφανος και ο ίδιος που βρέθηκε ανάμεσα σε ανθρώπους που πάλεψαν σκληρά, ιδιαίτερα τα παλαιότερα δύσκολα χρόνια, ώστε να κρατήσουν την ταυτότητα τους και τον ελληνισμό στις πατρογονικές τους εστίες.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής Πολιτείας προς τους Έλληνες της Αλβανίας, σχολίασε χαρακτηριστικά πως «πέρα από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια, δεν στάθηκε όπως θα έπρεπε, στο ύψος των αναγκών σας», ενώ πρόσθεσε ότι, «η ελληνόγλωσση εκπαίδευση και η κατοχύρωση των περιουσιακών δικαιωμάτων, αποτελούν πάγια αιτήματα της ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ, και δεν μπορούν να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα από καμία ελληνική κυβέρνηση, ούτε να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ορθώς κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετούνταν πάντα στην κορυφή τόσο στα ζητήματα των διμερών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, όσο και ως βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έριξε ιδιαίτερο βάρος στα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Αλβανίας καθώς όπως τόνισε, «η επιβίωση, και η παραμονή των ανθρώπων στα χωριά και στις πόλεις των παππούδων σας είναι πλέον δύσκολη. Τα μικρά εισοδήματα, η ακρίβεια, η απουσία βασικών υποδομών, και η έλλειψη προοπτικής για τους νέους, είναι προβλήματα που απειλούν τη Μειονότητα».

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει ώστε η Ελλάδα να βοηθήσει ουσιαστικά της Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, ο Μάριος Κάτσης ανέφερε ότι, «απαιτείται ένα πλήρες εθνικό σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει μέτρα έμπρακτης στήριξης προς τα μέλη της, αλλά και διάλογο με προαπαιτούμενα για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα της Μειονότητας. Ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο δράσης από την πλευρά της Ελλάδας, μπορεί να κάνει τη διαφορά για έναν Έλληνα της Αλβανίας που προσπαθεί να ζήσει με αξιοπρέπεια στον τόπο του, και να προκόψει». Ενώ ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέχισε λέγοντας, «σας καλούμε όλους, να δουλέψουμε μαζί για να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό. Ένα σχέδιο ζωής με αξιοπρέπεια του ελληνισμού που βρίσκεται εδώ».

Ο Μάριος Κάτσης κλείνοντας, δεν άφησε ασχολίαστη τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τη σύνταξη στους ανασφάλιστους υπερήλικες της περιοχής, όσο και με την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία, «το 2018 προχωρήσαμε νομοθετικά για την επαναχορήγηση της σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες της Μειονότητας. Της σύνταξης που είχε κοπεί το 2008 και το 2012 δηλαδή. Μάλιστα απλοποιήσαμε και τα κριτήρια των δικαιούχων με το νόμο 4618/2019. Κι όμως, πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια, μέσα στα οποία κάναμε σωρεία ερωτήσεων στη Βουλή, καταθέτοντας επιπλέον και σχετική τροπολογία ως ΣΥΡΙΖΑ, ώστε τελικά να φτάσουμε μια ανάσα από τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, για να ασχοληθεί επιτέλους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τα αυτονόητα. Τόσο με την σύνταξη στους ανασφάλιστους υπερήλικες, όσο και με την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία. Δεν μπορεί δύο τόσο κρίσιμα ζητήματα για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, να εργαλειοποιούνται για τις ψήφους. Είναι ανεπίτρεπτο, εθνικά επικίνδυνο, και προσβλητικό γι’ αυτόν εδώ τον τόπο, τέσσερα χρόνια η Εθνική Ελληνική Μειονότητα να είναι εξαφανισμένη από τις κυβερνητικές αποφάσεις, και ξαφνικά να την θυμούνται πριν τις εκλογές. Αυτές οι πρακτικές ανήκουν σε ένα σκοτεινό παρελθόν, και πρέπει να τις αφήσουμε για πάντα πίσω μας».In this article

Join the Conversation